Jonge doeners
Samenleving

Een nachtje kamperen op een steenworp van centrum Leuven

24 juli 2019
Door: MIJNLEUVEN
KAMPING KONTAKT: een urban camping, een stedelijke pop-up, een oase van rust, een ontmoetingsplek voor jong en oud.

Een nachtje kamperen op een steenworp van centrum Leuven, daar zeg ik geen nee tegen. Slaapzak in de ene hand, rugzak in de andere hand en zo geschiedde. Op mijn rug schijnt de zon, mijn voeten jeuken om uit hun schoenen te mogen. Ondertussen sla ik tentharingen in de grond en begint het hoopje stof voor mij aardig op een tent te lijken. Ik voel me klaar voor een avond, nacht en ochtend op KAMPING KONTAKT, een fantastisch initiatief van Nele Verduyn (25), Ana Schultze (25), Jasmien Beullens (22), Ode Van Ussel (25), Jannes Hellemans (25), Danny Claes (26) en Thomas Roosen (24).
Tekst en foto’s: Moyra Delafonteyne

Tussen Sportoase en de Parkabdij rijst een camping uit de grond. Of eigenlijk meer dan een camping. Naast kamperen kan je er ook iets komen drinken, wat spelen of deelnemen aan één van de vele activiteiten: wat dacht je bijvoorbeeld van een fietsherstel workshop, een barbecue, yoga of upcycling? Voor ik er helemaal induik, stel ik mezelf de vraag: wat is KAMPING KONTAKT precies?

“KAMPING KONTAKT wilt duidelijk maken dat je niet ver weg op vakantie hoeft of veel geld moet neertellen om een fijn vakantiegevoel te hebben”, aldus mede-organisator Nele. “Ik wil dat mensen meer bewust worden van hun gedrag en hun impact op het milieu. Dat je niet gewoon op vakantie gaat omdat iedereen dat doet en op een vliegtuig springt omdat dat Ryanairticket zo goedkoop is. Vraag je af: wat wil ik doen met mijn vakantie? Met wie wil ik die doorbrengen? En hoe doe ik dat?” Nele legt uit dat je je vertrouwde omgeving eens via een andere hoek kan benaderen. “Ik ben er van overtuigd dat je in Leuven, al is het zo klein, dingen kunt blijven ontdekken. Die diepgang zoeken vind ik persoonlijk veel interessanter dan heel de wereld oppervlakkig ontdekken.” Naast dat bewustzijn staat op KAMPING KONTAKT ook sociaal contact en de beleving centraal. En dat alles op een ecologische manier.

Nadat ik mij er van verzekerd heb dat mijn tent overeind staat, ga ik op zoek naar een drankje. Aan de bar kan je terecht voor plaatselijke en minder plaatselijke biertjes, heerlijke vruchtensapjes of een wijntje. En voor een kleine extra sip je van een homemade limonade! Cola is hier niet te krijgen, “want dat is beslist niet duurzaam”, aldus Jasmien.
De bar zelf is trouwens ook een prachtstuk! Volledig gemaakt van paletten en verkiezingsborden, recyclage ten top. Links van de bar vind je twee prima ecologische toiletten. Ze wiebelen af en toe een klein beetje, maar hé, daar kunnen we wel mee om! Bovendien zijn ze vooral erg comfortabel én is er toiletpapier aanwezig. Het zijn droge toiletten: niet doorspoelen met water dus, maar een handvol zaagsel gebruiken is de boodschap. Nadien wordt er compost van gemaakt die als meststof kan dienen.

Ik ben ervan overtuigd dat je in Leuven, al is het zo klein, dingen kan blijven ontdekken
- Nele Verduyn

Omstreeks de middag besluit ik eens in de spelletjesbox te snuisteren. Ik word overvallen door een brok nostalgie door de aanwezigheid van diabolo’s, jena, mikado en nog zoveel meer. Ook een set van het supertrendy Spikeball ligt klaar. En voor wie graag nog een uitje maakt, fietsen zijn te huur aan het onthaal. Naast een camping met bar en ontmoetingsplaats is het hier een waar speelparadijs voor kleine én grote bengels!

Tegen de avond begint mijn maag stevig te knorren. Koken op je eigen vuurtje is niet toegestaan vanwege de brandveiligheid, maar er zijn twee gasvuren aanwezig en ook een grill machine. Uitgelezen kans om van alles en nog wat tussen dat ijzer te bakken. Ik ga voor de alleenheerser, the king of kings: de meesterlijke croque monsieur met zeer krokante kaaskorst. Afwassen doe je in de daarvoor voorziene wasbakken waarbij een bordje hangt: “Bedankt om zelf af te wassen”. Dat hangt daar zodat je zelf zou afwassen, slimme zet.

Eens donkerte om de hoek loert, gaan er overal lampjes branden. We worden getrakteerd op een prachtige, gigantische, oranje maan, en dat net op de 50e verjaardag van de ruimtelancering met Neil Armstrong - waarvoor een dikke duim, Neil. We verzamelen spontaan aan één kant van de camping, waar de maan het beste te zien is. Er wordt wat heen en weer gebabbeld en iemand zegt: “Als ik niet hier was, zat ik binnen en had ik deze maansverduistering nooit gezien.” Een waar woord.
Ik krijg het koud doordat ik mijn pull vergeten ben, waarop ik richting kampvuur trek. Nadat ik merk dat ik in het rookgat zit, verzet ik mij en raak ik aan de praat met nog wat andere campinggasten. Terwijl ik gezellig zit te babbelen bedenk ik mij dat iedereen hier oprecht aardig en open is.

Geluk hoef je niet altijd ver weg te zoeken
- Moyra

Een tijdje later besluit ik mijn tentje op te zoeken. Het is hier geen overdadig grote camping, dus dat gaat gelukkig erg vlot. Alle tenten staan in een boog, zoals een amfitheater, en het is gewoon zaak niet de verkeerde tent in te stappen. Een fantastische nachtrust heb ik niet, maar dat ligt eerder aan mijn niet zo fantastische luchtmatras. Toch voel ik me de volgende ochtend kiplekker. Ik neem een stevig ontbijt en wordt ondertussen getrakteerd op een dans- en playbackshow door een groep kinderen. Lekker onderuit in een ligstoel, zon op mijn gezicht en de vrolijke geluiden van een peuter op avontuur; geluk hoe je niet altijd ver weg te zoeken.

Ondertussen spendeerde ik al menig uur op KAMPING KONTAKT en ik zeg u: ga erheen. GA. ER. HEEN. Drink een drankje, ontbijt met dagvers brood, slaap, beleef en geniet. Want KAMPING KONTAKT stelt nooit teleur!

Wil je ook eens een nachtje gaan kamperen? Check snel www.kampingkontakt.be voor alle praktische info.


24 juli 2019
Door: MIJNLEUVEN