Lifestyle

Dossier: ontbijten in Leuven

14 maart 2017
Door: MIJNLEUVEN
De gezelligste ontbijtplekjes van Leuven.

Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, trekt niemand in twijfel. Op een rustige dag uitgebreid gaan brunchen in een gezellige ontbijtbar slaat dan ook niemand af. Heb je nog steeds geen leuke plek gevonden om met je vrienden of je lief de dag in stijl te starten? Lees dan snel verder, want mijnLeuven trok erop uit om de hipste ontbijtplekjes te ontdekken.
Redactie: Margaux Soubry / Foto's: Anne Van Meerbeek

KOFFIE EN STAAL
Koffie en Staal is een unieke koffiebar. Hier serveren ze niet enkele koffie, maar ook - zoals de naam al doet vermoeden - staal. Hiermee doelt men op alle meubelen uit hout en staal die te zien zijn in de koffiebar. De eigenaars maken alle meubelstukken zelf. Geïnteresseerden kunnen ze kopen op aanvraag. In Koffie en Staal is alles wat je ziet dus zelfgemaakt, de ontbijtjes door de vrouw van de eigenaar en de meubelen door hemzelf. Hier bieden ze een broodmandje, croissants en granola met yoghurt en vers fruit aan. Ook als je een iets steviger ontbijt wenst, kan je hier terecht. Bij Koffie en Staal kan je namelijk ook lunchgerechten als ontbijt bestellen.

Place to be: Mechelsestraat 140, 3000 Leuven
Wanneer: Open van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur
Meer info: www.koffieenstaal.be en www.facebook.com/koffieenstaal

BAR STAN
Bar Stan is een trendy bar met hippe muziek op de achtergrond en een aangename houten bekleding. Hoewel iets verder gelegen van het stadscentrum, loont het de moeite hier eens een kijkje te nemen. Typische ontbijtjes met namen als ‘een boke met choco of kaas’ doen ons meteen thuis voelen. Wie een gezonder alternatief wil, kan opteren voor yoghurt met huisgemaakte granola en fruit van het seizoen. Voor de grotere eters biedt Bar Stan een steviger ontbijt aan. Dit bestaat uit een spiegeleitje met heerlijk spek.

Place to be: Constantin Meuenierstraat 2, 3000 Leuven
Wanneer: Van maandag tot vrijdag van 8 tot middernacht en zondag van 10:00 tot 18:00. Zaterdag gesloten
Meer info: www.barstan.be of www.facebook.com/barSTAN

LE GRAAL
Le Graal is een kleine Italiaans pannenkoekenhuis gelegen in het hartje van Leuven. De lekkere geur van de pannenkoeken verleidt je meteen om een kijkje in de zaak te nemen. Binnen kan je genieten van een lekker ontbijtje met een Italiaanse koffie of fruitsap erbij. Op het menu staan Italiaanse lekkernijen zoals (gevulde) croissants en Krapfen (een soort oliebol, n.v.d.r.). Daarnaast biedt Le Graal bladerdeeggebakjes gevuld met appel- of frambozenconfituur of met een romige en zoete ricottakaas aan. Grotere eters kunnen genieten van een ontbijtmenu.

Place to be: Rector De Somerplein 3, 3000 Leuven
Wanneer: elke dag geopend van 8 tot 19 uur
Meer info: www.facebook.com/Le-graal-955814557808134

ANNA
ANNA is zo klein dat je er bijna voorbij loopt, maar achter de smalle gevel gaat een diep pand schuil dat gezellig is ingericht met zeteltjes, stoeltjes en veel verlichting. Terwijl je geniet van yoghurt met wat granola of een plakje cake met een koffietje of kleurrijke smoothie, kan je een van de boeken lezen die achteraan in de zaak op planken uitgestald staan. Ook voor wie wil bijpraten met wat vrienden met een lekker tasje koffie is dit de ideale plek.

Place to be: Leopold Vanderkelenstraat 27, 3000 Leuven
Wanneer: Van maandag tot donderdag van 8 tot 18 uur, van vrijdag tot zondag van 10 tot 18 uur
Meer info: www.annaleuven.be en www.facebook.com/ANNA.Coffee.Tea

VANGROOTLOON
In deze bakkerij kies je tussen een Frans, Kempisch, Haspengouws en Bourgondisch ontbijt.
Wat is dit nu allemaal? Ze bestaan elk uit koffie, chocolademelk of thee. Het Franse ontbijt gaat uiteraard gepaard met een heerlijke warme croissant en een belegd broodje met choco of confituur. De specialere Vlaamse ontbijtjes bestaan uit een goede portie spek met ei. Of je kiest gewoon een van hun overheerlijke koffiekoeken die uitgestald zijn in de etalage wanneer je binnenkomt. Dit kan je lekker oppeuzelen terwijl je de geur van vers gebakken brood en koffiekoeken opsnuift.

Place to be: Naamsestraat 12, 3000 Leuven
Wanneer: Open van maandag tot zaterdag van 7 tot 18 uur
Meer info: www.vangrootloon.com

LE MUSTACHE
Al van op de drempel van deze zaak ruik je de overheerlijke koffiegeur. Wie fan is van cornflakes is hier aan het juiste adres. Wanneer je binnenkomt zie je meteen alle soorten cornflakes die ze in de aanbieding hebben op een schap boven de bar uitgestald staan. Je kiest drie verschillende soorten cornflakes en maakt daarmee een mix. Vervolgens kies je of je soja-, halfvolle- of lactosevrije melk wil en tot slot kies je nog een topping. Deze topping kan variëren van chocolade, marshmallows tot blauwe bes- sen en nog veel meer. Ben je geen corn flakes-fan? Le Mustache biedt ook muffins, taart, de alledaagse koffiekoeken en een hele reeks aan zoete belegde bagels aan.

Place to be: Tiensestraat 129, 3000 Leuven
Wanneer: Op maandag van 9 tot 16:30 uur, van dinsdag tot donderdag van 9 tot 18 uur en zaterdag van 9 tot 17 uur, zondag gesloten
Meer info: www.lemustache.be, www.facebook.com/lemustacheleuven en www.instagram.com/lemustacheleuven.

SWARTEHOND
Dit cafeetje vind je in een zijstraatje van de Oude Markt. Het biedt vooral bagels aan, je kan zelf
een topping kiezen. Van zalm en philadelphia tot lekkere tapenades. Hierbij kan je genieten van een enorme, zwarte, stomende tas koffie of thee en in de zomer van een lichte smoothie of ijskoffie. Swartehond is een gezellig ingericht cafeetje met hier en daar een felle kleur die de boel doet oplichten. De muren zijn beladen met spreuken en de heerlijke geur van koffie zweeft doorheen de hele zaak.

Place to be: Parijsstraat 48, 3000 Leuven
Wanneer: Van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 18 uur, op zaterdag van 12 tot 18 uur en op zondag van 12 tot 16:30
Meer info: www.swartehond.be en www.facebook.com/Swartehond

ZOFF
In de gezellige Mechelsestraat is Zoff een vaste waarde geworden. De gezellige inrichting met mooie printen op de muur in combinatie met kaartjes en gedimde lichten zorgt voor een chique uitstraling. Als 'calzione' (ontbijt in het Italiaans, n.v.d.r.) kan je kiezen uit verschillende dingen. Van een wrap met nutella en bananenschijfjes tot een aardappelomelet met krokante parmaham. Wie niet kan kiezen, bestelt gewoon de 'Il Maestrale', een ontbijt dat bestaat uit een warme drank, vers fruitsap en een ontbijtplank met kaas, charcuterie en verschillende zoetigheden. In de zomer kan je op het terrasje achteraan genieten onder de vijgenboom op een bankje van de heerlijke Italiaanse gerechten en dranken.

Place to be: Mechelsestraat 25, 3000 Leuven
Wanneer: Open van 9 tot 20 uur, gesloten op woensdag en zondag
Meer info: www.zoff.be en www.facebook.com/Zoff-70600220664/?fref=ts

14 maart 2017
Door: MIJNLEUVEN