Buurtbar Bar Stan

23 april 2016
Door: MIJNLEUVEN
Buurtbar Bar Stan

BarStan is, zoals de naam doet vermoeden, een bar gelegen aan het basketbalveldje in het nieuw kwartier (Constantin Meunierstraat 2, 3000 Leuven). Op 21 januari 2014 opende de bar haar deuren en groeide op korte tijd uit tot een begrip in het Leuvense. mijnLeuven nam plaats aan de toog en sprak er met Michaël, de barman.

BUURTBAR
“Op de locatie van BarStan zat vroeger een frituur. Toen het pand leeg kwam te staan, begon er bij drie vrienden en mij een belletje te rinkelen” licht Michaël toe. “Vroeger was dit een bruisende buurt met onder andere een slager, bakker, postkantoor, … . Met ons vier vroegen ons af of we er opnieuw een leuke plek van konden maken.” Uiteindelijk kozen Arnout, Toon, Thomas en Michaël voor het concept van een buurtbar. “ Een buurtbar is een plek in de stad die op het buurtgevoel werkt ” aldus Michaël. “Zeg maar een publieke living waar je de hele dag door je ding kan vinden : van ontbijt tot avondeten en van koffie tot een glas wijn. Bij de invulling van ons concept hebben we vooral stilgestaan bij de vragen ‘ wat ontbreekt er in Leuven? ’, ‘wat willen wij bereiken met ons concept?’ en ‘hoe kunnen we inspelen op de locatie?’”. BarStan werkt met onbekendere dranken en dagverse producten. “En wat het interieur betreft, kozen we bewust voor een hedendaagse, moderne maar gezellige stijl ”. Niet alleen de inrichting en de kaart zijn van belang. Maar ook de naam. “We zochten iets kort en krachtig . Liefst met het woordje 'bar' erin. Uiteindelijk kwamen we uit bij Stan, een Indo-Europees achtervoegsel dat 'plaats van' betekent. Letterlijk betekent BarStan dus ‘plaats van de bar’ ”.


Letterlijk betekent BarStan dus ‘plaats van de bar’.
- Michaël

VAN 4 NAAR 5 MAN
Vanaf de opening zit de buurtbar bomvol
. Al snel werd duidelijk dat de dagverse gerechten van David een onmisbaar onderdeel vormden. “Ondertussen werkt David hier al 2 jaar als kok. Voor hem en mij is BarStan een fulltime job. De andere 3 zijn zogenaamde stille vennoten. Zij nemen andere stukjes van de werking voor hun rekening. Daardoor is het werk voor iedereen dragelijk en hebben we nog tijd om met andere dingen bezig te zijn.”

EVENEMENTENPLEIN
Typerend voor de ligging van BarStan is het pleintje dat aan de voorkant is gelegen. “We zijn er niet alleen erg op gesteld, maar het pleintje is ook functioneel. Op zonnige dagen steken we de bestellingen in een picknickmand. De klanten krijgen dan een dekentje mee om het lekkers op het pleintje te kunnen verorberen.” Regelmatig wordt het plein ook gebruikt voor evenementen georganiseerd door de buurtbewoners. “Als de mensen van de buurt iets organiseren, stellen wij steeds voor om ze te ondersteunen. We zorgen bijvoorbeeld voor de bar of verse hapjes. Daardoor ontstaat er een leuke wisselwerking tussen de buurt en ons.” De mannen van BarStan steken zelf ook regelmatig een leuke dag in elkaar om de bar extra in de verf te zetten. “Afgelopen zomer organiseerden we bijvoorbeeld 'ZOMaaR'. Dat was een gelegenheid om de buurt nog eens bij elkaar te brengen. We hebben ook al 2 edities van ons ‘Breugeliaans brunchfestijn’ erop zitten en bij kerst organiseerden we het kerstdiner 'Chez Stan'. Voor ons zijn deze evenementen de mooiste momenten: jong en oud, buurtbewoner, Leuvenaar of bezoeker zijn dan aanwezig. Dat geeft ons de bevestiging dat we slagen in ons opzet.”

Wij willen geen ééndagsvlieg zijn.
- Michaël

EEN PLEK MET EEN ZIEL
Op termijn zal de stad de omgeving heraanleggen . Naast nieuwe woningen wordt er ook ingezet op een mooi en leefbaar buurtplein met meer ruimte voor sport, spel en ontspanning. “We willen heel graag een terras op het pleintje om volop van de fijne, stedelijke sfeer te kunnen genieten. Tot dan hopen we met wat banken en tafeltjes buiten te zetten om BarStan aanwezig te laten zijn op het pleintje en meer voeling met de zomer te geven.” Daarnaast hopen ze dat BarStan nog lang mag bestaan. “ Wij willen geen eendagsvlieg zijn , maar echt vastroesten op deze plek zodat er over 10 jaar nog over BarStan wordt gesproken. We willen een plek met traditie worden, een plek met een ziel.

23 april 2016
Door: MIJNLEUVEN