Cultuur
Jonge doeners

Digitaal Materiaal

15 maart 2017
Door: MIJNLEUVEN
Het beste van vroeger en nu door de ogen van drie jonge kunstenaars.

Kunst en muziek. De combinatie is hip en slaat aan. Leuven telt verschillende events die jongeren kennis laat maken met deze frisse combo. Eén van die evenementen is Digitaal Materiaal. De eerste editie, vorig jaar in maart, vond plaats in Museum M en liet kunstenaars werken rond het thema ‘Nachtleven’. Dit jaar combineert Digitaal Materiaal kunst, muziek én een stukje geschiedenis.
Tekst en foto’s: mijnLeuven

Tijdens de tweede editie dit jaar werpen jonge kunstenaars via fotografie, videografie of grafisch ontwerp hun blik op drie thema’s: leven in Leuven, studeren in Leuven en Leuvense verhalen. Daarbij gaan ze op zoek naar de verschillen en gelijkenissen tussen heden en verleden. Hoe gingen jongeren vroeger uit? Was de Oude Markt dé place-to-be? Digitaal Materiaal ontdekt het contrast tussen vroeger en nu. In Leuven loopt er heel wat jong talent rond, maar hoe begin je daar nu eigenlijk aan? Kortom: jonge Leuvense kunstenaars – wie zijn ze, wat doen ze? Wij vroegen het aan enkele artiesten die meedoen aan Digitaal Materiaal.

WILLEM STESSENS

Wie ben je?
“Mijn naam is Willem Stessens, geboren en getogen in Leuven (Herent), studerend in Gent, stage lopend in Brussel.”

Waar ben je mee bezig?
“Vanalles en nog wat, maar voornamelijk illustratie en de vele zijweggetjes die illustratie biedt.”

Waarom gekozen voor kunst?
“Ik heb lang getwijfeld of een hogere opleiding in kunst wel iets voor mij zou zijn. Ik heb wel heel mijn secundair in de Academie buitenschoolse tekenles gevolgd, maar dat begon na een tijd enorm te vervelen. Ik kon niet vier uur lang aan een tekentafel zitten. Nu kan dat al wat langer uitlopen. Na mijn secundair wist ik nog steeds niet goed wat ik wilde doen, maar na aandringen van mijn ouders - en het feit dat ik een hekel heb aan theorie en cijfers - heb ik toch besloten ‘Illustratie en Animatie’ te volgen in Sint-Lucas Gent.”

Hoe ben je daarin terecht gekomen?
“Volgens mijn ouders tekende ik al vanaf het moment dat ik wist wat een potlood was, dus misschien was het onvermijdelijk dat ik in de kunstwereld terecht zou komen. Ook skateboarden heeft veel invloed gehad op mijn visie naar kunst toe. Het is een cultuur met enorm veel toegepaste kunsten zoals illustratie, video, fotografie,...”

Waar haal je inspiratie vandaan?
“Ik ben redelijk passief in het bewust opnemen van beelden, niet omdat het me niet interesseert, maar eerder door een gebrek aan concentratie en een slecht geheugen. Toch ben ik er zeker van dat er onbewust altijd iets van die beelden naar buiten komt in mijn werk. Ik probeer vooral te kijken naar de waarneming en deze door mijn hoofd te filteren om zo een nieuw beeld te creëren. Ik zie of hoor dingen en probeer deze in een andere context te plaatsen. Soms maak ik ook gewoon dingen die nergens op slaan en geen enkele betekenis hebben.”

Wat vind je leuk aan Leuven?
“Het is een kleine stad waar iedereen elkaar kent. Je kan rekenen op vrienden die je al van kinds af aan kent en waar je mee bent opgegroeid. Elke keer als ik in Gent ben, mis ik ergens dat familiegevoel dat in Leuven altijd erg aanwezig is geweest voor mij.

Volgens mijn ouders tekende ik al vanaf het moment dat ik wist wat een potlood was.
- Willem

JULIE VAN KERCKHOVEN

Wie ben je? Waar ben je mee bezig?
“Hey, ik ben Julie Van Kerckhoven! Ik zit nu in mijn master beeldende kunsten in Sint-Lucas Gent. Ik haalde daar al een bachelor diploma in grafisch ontwerp, maar ik merk dat ik in mijn master beetje bij beetje een ander pad kies, waardoor ik mezelf niet als ontwerper zou benoemen.”

Waarom gekozen voor kunst? Hoe ben je daarin terecht gekomen?
“Geen idee, ik ben iemand die constant intuïtief te werk gaat. Zowel wanneer ik creëer, als wanneer ik keuzes maak. Ik wist totaal niet waar ik aan begon toen ik van het atheneum in Leuven de opstap maakte naar een kunstrichting, maar ik zit helemaal op mijn plaats.”

Waar haal je inspiratie vandaan?
“Inspiratie ligt voor mij, soms bijna letterlijk, verscholen achter elke hoek. Rondkijken is wat ik het liefste doe. De dingen die me dagelijks omringen, daar haal ik misschien wel het meeste inspiratie uit. Daarnaast zou ik een heel lijstje kunnen geven van geweldige kunstenaars, muzikanten, dansers, theatermakers,... Maar ik probeer vooral veel te luisteren naar mensen die al verder in het leven staan dan ik.”

LARS 'LARPIE' BOELAERTS

Wie ben je? Waar ben je mee bezig?
“Ik studeer momenteel grafische vormgeving in Luca School of Arts in Brussel en ik ben ook een deel van het collectief ‘PERRON ZES’ waarmee we een kledinglijn hebben, feestjes en exposities organiseren en muziek uitbrengen.”

Waarom gekozen voor kunst? Hoe ben je daarin terecht gekomen?
“De kunst heeft mij gekozen... - Ik tekende als sinds ik klein was, in het vierde middelbaar ben ik een artistieke opleiding gaan volgen in Sint-Lukas in Schaarbeek, daar heb ik heel wat nieuwe technieken geleerd. Druktechnieken, waarnemingsteken, maar vooral het digitaal werken op de computer.”

Waar haal je inspiratie vandaan?
“Technologie, natuur, het vrouwelijke lichaam, internet, lieve mensen, wereldculturen, muziek en Oggy en de kakkerlakken.”

Wat vind je leuk aan Leuven?
“De mennes, the family in Leuven: Slagwerk! Altijd liefde en geweldige vibes.”

Wil je deze en een hoop andere kunstenaars aan het werk zien? Zin om te chillen bij DJ-sets van onder andere Débruit en Lander Gyselinck (van STUFF.)? Vrijdag 31 maart 2017: Digitaal Materiaal in het stadhuis.

15 maart 2017
Door: MIJNLEUVEN