Samenleving

De mythe van het KSO doorprikt

23 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN
Het Lemmensinstituut maakt komaf met de vooroordelen over kunstonderwijs

Hoog op een berg, vlak naast Gasthuisberg, ligt het Lemmensinstituut. Een KSO-school waar zo'n 100 leerlingen van de middelbare school woordkunst en muziek studeren. Zowel de school als de leerlingen zijn buitenbeentjes. Want in tegenstelling tot andere Leuvense scholen, gaat het er hier wel heel apart aan toe.

Met dank aan: Roeland, Rani, Job, Andreas, Marnix, Emile, Seppe, Remi, Donia, Sander, Céline, Nelle, Lierin, Leonie, Hanne, Christian, Ruben, Jan, Brecht, Roeland en Siebe, de leerlingen 5 Muziek van het Lemmensinstituut Leuven. Begeleiding: Johanna Laurent

Het Lemmensinstituut ligt aan de rand van Leuven. Buiten het centrum, uit de buurt van andere middelbare scholen. Weinig Leuvense jongeren kennen de school, en dat is jammer. Wanneer wij – leerlingen van 5de jaar Muziek – op straat met leeftijdsgenoten praten, merken we vaak dat er heel wat vooroordelen over kunstonderwijs bestaan. “Ik denk dat het niveau bij jullie lager is dan op een ASO-school”, zegt Annelien (16) wanneer we haar aanspreken. “Eens je je diploma na het zesde op zak hebt, zal je niet aan de universiteit kunnen gaan studeren.” Ook Cédric (17) deelt die mening. “Ik denk dat je met een KSO-opleiding maar weinig toekomst hebt”, zegt hij. Andere Leuvenaars, zoals de 73-jarige Francine bijvoorbeeld, hebben zelfs nog nooit van het Lemmensinstituut gehoord. “Maar ik ben wél een grote fan van pianomuziek”, zegt ze vriendelijk. “Ik speelde vroeger zelf piano, maar mijn ouders hadden niet voldoende geld om een verdere opleiding te betalen. Het is fijn dat jongeren van jullie leeftijd dat op het Lemmensinstituut wel kunnen.”

Eerlijk: als wij zulke commentaren horen, rijzen de haren op onze armen lichtjes omhoog. Hoog tijd dus om enkele foute mythes te doorprikken. Ready, set, go!

Het begint allemaal in het derde middelbaar. Vanaf dan kan je op het Lemmens terecht om klassieke muziek of woordkunst en drama te studeren. Omdat het een van de weinige scholen in Vlaanderen is waar je op zo'n jonge leeftijd al zo professioneel met muziek of woord kan bezig zijn, komen de studenten van over heel Vlaanderen naar Leuven afgezakt. De meeste Lemmelingen zitten dan ook op internaat. “Het internaat is heel leuk”, getuigt Kim. “Hier mag je jezelf zijn, zonder dat iemand anders daar een probleem van maakt.” Meer nog dan studiemakkers, omschrijven de Lemmelingen zichzelf dan ook als één grote familie. Gezellig, toch?

De meeste leerlingen willen later muzikant of acteur worden. De vakken die de leerlingen krijgen, zijn dan ook amper te vergelijken met die van studenten uit het ASO, TSO of BSO. Zo krijgen ze minder algemene vakken, waardoor er veel tijd en ruimte overblijft voor artistieke lessen. “Naast klassieke vakken zoals wiskunde en Nederlands krijgen wij drama, tekstzegging, tekstanalyse, stemvorming, koor, ballet en bewegingsleer”, vertelt Marie, een studente woord. “Nadat ik hier ben afgestudeerd, zou ik graag naar Juilliard gaan in New York. Dat is een zéér prestigieuze hogeschool voor drama. Het zal niet gemakkelijk zijn om te slagen voor de ingangsproef.”

Dromen hebben ze genoeg, de leerlingen van het Lemmensinstituut. Maar ze werken er ook hard voor. Een gemiddelde schooldag eindigt hier pas om zes uur 's avonds. En dan zit de dag er nog niet op. Muziek studeren, oefenen of huiswerk maken: het stopt nooit. Gelukkig staat er een heel team van leraren klaar om de leerlingen te ondersteunen en inspireren. En net zoals de leerlingen, zijn ook de leraren speciallekes. Vaak zijn het zelfs bekende acteurs of muzikanten. “Jan Vermeulen is mijn docent piano”, vertelt Niels. “Hij is een van de beste pianisten van België.”

Ook Tom Beets is een grote inspirator voor de studenten. Hij speelt zelf in het Flanders Recorder Quartet. Als blokfluitist treedt hij in de meest prestigieuze zalen ter wereld op. “Het is heel fijn dat de leerlingen van het Lemmensinstituut zo gepassioneerd zijn in muziek”, zegt Beets. “Dat is in een gewone muziekschool niet altijd het geval.”

Het is duidelijk: het Lemmensinstituut is een broedplaats van talent. Wie er op een mooie dag voorbij wandelt, hoort steevast door ramen en deuren enkele mooie stukjes muziek weerklinken. Regelmatig vinden er op de school dan ook concerten plaats, waar iedereen welkom is. Wie na dit artikel dus nog steeds gelooft dat het hier een zootje ongeregeld zonder niveau is, mag altijd zelf een kijkje komen nemen. Je zal nog verschieten!


Wat je nog niet wist over het Lemmensinstituut:

  • Het gebouw waarin de school gevestigd is, was vroeger een psychiatrische instelling.
  • De leerlingen van de school worden 'Lemmelingen' genoemd.
  • Elke week krijgen alle leerlingen – meisjes én jongens – een uurtje balletles.
  • In de school zijn er 300 verschillende muziekstudio's. Iedere leerling heeft een eigen studio om ongestoord muziek te spelen.
  • Elk jaar worden de Lemmenawards uitgereikt. Een Oscarachtige show met serieuze, maar evengoed iets minder serieuze categorieën.
  • Bijna alle leerlingen zitten op het internaat. Doordat ze bijna dag en nacht samenleven, hangt er een heel familiale sfeer.
  • Op de kunsthumaniora zijn er zo'n 80 leerkrachten voor 100 leerlingen. Dat is een hoop meer dan in een 'normale' middelbare school.
  • Aangezien het Lemmens een school vol talent is, schoppen leraren en leerlingen het best ver. Zo krijgen onder meer de leerlingen muziekles van Aram Van Ballaert, gitarist bij The Clement Peerens Explosition.
23 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34