Cultuur
Jonge doeners

De broers Delrue: muzikaal toptrio

9 januari 2017
Door: MIJNLEUVEN
Kwinten, Kasper en Korneel over hun gemeenschappelijk passie.

Kwinten (17), Kasper (15) en Korneel (12) hebben alle drie dezelfde passie: muziek. Met twee violen en een cello spelen deze broers al zo’n zeven jaar samen muziek. In mei wonnen ze zelfs de Leuvense straatmuzikantenwedstrijd onder de naam ‘De Streetmusketeers’. mijnLeuven sprak met hen af voor een muzikaal gesprek.
Tekst: Cindy Van Asselbergh/Foto’s: Juliette Piessens

Hoe zijn jullie begonnen met muziek spelen?
Kwinten: “Ik ben begonnen met viool toen ik een jaar of vier was.”
Kasper: “We zijn allemaal rond die leeftijd begonnen, en allemaal leerden we viool spelen. Maar Korneel schakelde wel al snel over naar cello.”
Korneel: “Ja, ik vond viool vooral saai. Toen ik voor het eerst een cello hoorde, vond ik dat meteen veel mooier klinken. Het wekte van bij het begin mijn interesse.”

Jullie wonnen in mei de straatmuzikantenwedstrijd. Hoe kwamen jullie op het idee om hieraan deel te nemen?
Kwinten:
“Ons mama had iets over die wedstrijd opgevangen en vond het meteen een leuk idee. Het was ook niet de eerste keer dat we op straat speelden, al deden we het daarvoor wel meestal voor het goede doel. We hadden wel nooit gedacht dat we zouden winnen, omdat er nog heel wat andere goede artiesten deelnamen. Waaronder ook een orkest. Toen we hoorden dat we als eerste uit de bus gekomen waren, voelde dat best vreemd. Maar wel heel leuk!”

Hebben jullie nog deelgenomen aan andere wedstrijden? Hoe bereiden jullie je daarop voor?
Kasper: “Ja hoor. De COBRA classic battle, bijvoorbeeld. Aan die wedstrijd deed ik mee toen ik tien was. Iedereen moest toen een filmpje insturen, waarna Lien Van De Kelder de beste inzending selecteerde. De winnaar mocht dan met haar naar het laureatenconcert van de koningin Elisabeth wedstrijd. En dat was ik (lacht).”
Korneel: "Ik ben momenteel geselecteerd om SLAC/Conservatorium, de muziekschool van Leuven, te vertegenwoordigen op de ‘Vakmanschapwedstrijd’ in Tienen. Die wedstrijd gaat door in februari 2017.”

Ik vind het leuker om samen te oefenen dan alleen op mijn kamer viool te spelen
- Kwinten

Spelen jullie vaak samen?
Kwinten: “Dat gebeurt toch wel regelmatig. Ik vind het ook leuker om samen te oefenen, dan alleen op mijn kamer viool te spelen. Omdat het mijn broers zijn, aanvaard ik ook makkelijker kritiek. Maar daarnaast oefenen we ook best vaak alleen hoor.”
Kasper: “Iedere ochtend voor we naar school gaan, spelen we al eventjes op ons instrument. En wanneer we na school thuiskomen, oefenen we verder. Soms spelen we ook samen op recepties of andere evenementen.”
Korneel: “Het vraagt wel wat organisatie om met z’n drieën te oefenen. Er is bijna altijd wel iemand weg aangezien we naast muziek ook nog andere hobby’s hebben. Zo speel ik bijvoorbeeld ook voetbal en zitten we allemaal in een orkest.”

Schrijven jullie ook eigen nummers?
Kwinten: “Zelf componeren doen we niet. Wat we wel doen, is bestaande muziek selecteren en die dan aanpassen zodat we het stuk samen kunnen spelen. Met twee violen en een cello.”
Korneel: “We spelen meestal klassieke muziek, maar we hebben ook wel een aantal popnummers van ABBA of The Beatles die we dan omzetten naar een klassieke vorm.”

We passen vaak bestaande muziek aan zodat we het stuk samen kunnen spelen
- Kwinten

Willen jullie graag een beroep in de muzieksector?
Kwinten: “Ik zit nu in het zesde middelbaar en wil wel graag verder in de muzieksector. Maar niet in de klassieke muziek. Ik wil liever een studie doen die gericht is op livebands en geluidstechniek bijvoorbeeld. Maar ik zal wel nooit stoppen met viool spelen.”
Kasper: “Vroeger droomde ik er vaak van om van viool mijn beroep te maken. Maar als ik zie hoe waanzinnig goed sommige kinderen spelen, twijfel ik. Toch ga ik zeker niet stoppen met spelen.”
Korneel: “Ik denk er soms wel aan om later iets met muziek te doen, maar voorlopig heb ik nog geen besluit genomen. Ik zit ook nog maar in het eerste middelbaar natuurlijk.”

9 januari 2017
Door: MIJNLEUVEN