Cultuur
Jonge doeners

“Als de dwarsfluit niet zou bestaan, zou er een deel van mij niet bestaan"

12 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN
Stefanie over een hobby die een passie werd.

In september werd Stefanie Van Gool (16) toegelaten op het Koninklijk Conservatorium in Luik, iets wat allesbehalve evident is. Met haar dwarsfluit bij zich heeft ze al heel wat in haar mars. Maar dankzij haar plaats binnen het conservatorium kan ze nog meer bijleren en ervaring opdoen. Ze doet haar verhaal aan mijnLeuven en vertelt over hoe haar hobby een passie werd.
Tekst en foto’s: Lisa Decré

Hoe ben je met dwarsfluit begonnen?
“Ik werd al van jongs af aan omgeven door een muzikale sfeer. Het eerste instrument dat mijn ouders me leerden, was blokfluit. In het derde leerjaar begon ik dan met dwarsfluit. Ik heb drie oudere zussen en samen met mijn mama en papa vormen we een groepje. We spelen piano, viool, harp en dwarsfluit. Het begon klein met optredens in het rusthuis en voor familieleden. Maar ondertussen staken we de landsgrenzen al over en kunnen we steden als Amsterdam, Eindhoven en Athena van onze bucketlist schrappen."

Hoe ben je bij de school in Luik terecht gekomen?
“Ik volg ondertussen al een hele tijd les aan SLAC/Conservatorium in Leuven. Mijn leraar, Toon Fret, is iemand waar ik enorm veel van heb geleerd en waar ik naar opkijk. Hij bracht me ook op het idee om naar Luik te gaan. Vorig schooljaar in april begon ik erover na te denken. En op 9 september stond ik daar, voor de jury, met mijn dwarsfluit in mijn handen en een stevige portie zenuwen in mijn maag. Die dag zal ik niet snel vergeten. Mijn vrienden en familie waren er bij om me te steunen en ze omhelsden me met open armen toen ik een paar uur later te horen kreeg dat ik mocht beginnen aan de opleiding ‘jeune talent’. Er waren ook tranen, van geluk weliswaar. Wat er toen door mijn hoofd ging? ‘Het is begonnen’.”

Vertel eens iets meer over de opleiding ‘jeune talent’.
“De opleiding ‘jeune talent’ is een specifieke opleiding die gericht is op jongeren van mijn leeftijd. Op het conservatorium volg je namelijk normaal een hogere opleiding. Wat betekent dat ik dus met bachelor- en masterstudenten in de klas zit. Naast mijn lessen op het conservatorium, ga ik ook nog gewoon naar school in Leuven. Ik volg de richting Latijn-Wiskunde in het Paridaensinstituut.”

In zo’n wereldje zal er waarschijnlijk wel een bepaalde druk of concurrentie zijn, hoe ervaar jij dat?
“Dat het niveau in mijn school hoog ligt, daar valt niet aan te twijfelen. Toch voel ik mij daar thuis. In het begin was het heel erg zoeken. Ik moest mijn plekje vinden in de school, maar daarnaast ook alles combineren met mijn dwarsfluit- en zanglessen in Leuven en mijn lessen in Paridaens. In het begin was ik heel verlegen. Iedereen praatte Frans, wat voor mij ook een drempel was. Ondertussen voel ik me heel erg welkom en heerst er een fijne sfeer. Sowieso is er in het muziekwereldje concurrentie aanwezig en wil iedereen de beste zijn, maar binnen mijn groep waar ik dwarsfluit volg, voelt dit niet zo aan. Dat maakt het alleen maar fijner. Ik ben vooral erg blij dat de groep mij accepteert, want doordat ik maar één tot twee keer per maand naar Luik ga, zie ik hen niet zo vaak. Ik merk wel dat - nu ik ondertussen al een half jaar lessen in Luik volg - het plannen van al mijn activiteiten beter lukt.”

Ik moest mijn plekje vinden in de school, maar daarnaast ook alles combineren met mijn lessen in Leuven
- Stefanie

Hoe zie jij jouw verdere toekomst? En vooral, welke rol blijft dwarsfluit hierin spelen?
“Als mensen mij de vraag stellen of ik na mijn middelbaar dwarsfluit wil gaan studeren, kan ik daar eigenlijk nog niet op antwoorden. Wat ik wel heel zeker weet, is dat ik dwarsfluit wil blijven spelen, ongeacht of ik het als opleiding kies of niet. Op dit moment heb ik drie grote passies: dwarsfluit, wiskunde en dieren. De kans dat ik iets met deze drie interesses zal gaan doen, is groot. Wat en hoe is voor mij daarentegen nog een vraagteken. De school in Luik is in ieder geval al een enorme ervaring om te proeven van een professionele dwarsfluitopleiding.”

Heb jij ook nog vrije tijd?
“Vrije tijd maak ik. Ik heb dat altijd heel belangrijk gevonden. Ik wil tv kunnen kijken en tijd voor mezelf hebben. Ik speel ongeveer één tot twee uur per dag dwarsfluit, ik ga meerdere keren per week naar de dwarsfluitles in Leuven en Luik, ik volg zangles en ik speel ook nog in het harmonieorkest in Leuven. Dit, in combinatie met school, zorgt ervoor dat ik toch een redelijk druk programma heb. De momenten wanneer het extra druk is en alles samenvalt moet ik dus gewoon heel goed plannen. Mezelf momenten gunnen om even niets te doen heb, is dan wel nodig.”

Zijn er momenten die je niet snel zal vergeten?
“Negen september, de dag van mijn ingangsexamen in Luik, is het moment dat het eerst naar boven komt. Dit blijft een herinnering vol spanning en emotie.”

Wat als de dwarsfluit niet bestond?
“Dat is een moeilijke vraag. Ik zou misschien een ander instrument bespelen, maar daar sta ik toch niet helemaal achter. Dwarsfluit spelen vormt een heel belangrijk deel in mijn leven. Als de dwarsfluit niet zou bestaan, zou er eigenlijk een deel van mij niet bestaan.”

Mezelf momenten gunnen om even niets te doen, is wel nodig
- Stefanie


SLAC/CONSERVATORIUM: OPLEIDINGEN MUZIEK, WOORD, DANS

Schuilt er in jou ook een artiest? Bij SLAC/Conservatorium kan je ongetwijfeld je ei kwijt!

MUZIEK
In je eerste jaar muziek volg je 2,5 uur algemene muzikale vorming. Als je start tussen 12 en 14 jaar kan je kiezen of je aansluit bij de jongerenopleiding (vanaf 8 jaar) of bij de volwassenen (vanaf 15 jaar). In die laatste groep kies je meteen ook een instrument.

WOORD
•vanaf 12 jaar: 1 uur algemene verbale vorming
•vanaf 15 jaar: 1 uur verbale vorming +
1 uur voordracht of toneel
•vanaf 15 jaar: 2 uur creatief schrijven +
1 uur repertoirestudie

DANS
•vanaf 12 jaar: 2 uur klassieke of hedendaagse dans (mits
vooropleiding, met ingangsproef)
•vanaf 15 jaar: 1,5 uur dans (zonder vooropleiding)

OPENDEURDAG & INSCHRIJVEN
Op zaterdag 24 juni, van 14.00 tot 17.00 uur, kan je de opleidingen verkennen: proeflessen volgen en genieten van vele optredens. Je kan vanaf die dag ook online of aan de balie inschrijven. Als je jonger bent dan 18 jaar betaal je voor één schooljaar 65 euro (of het verminderde tarief van 42 euro).

MEER WETEN?
SLAC/Conservatorium, Dirk Boutslaan 60-62, 3000 Leuven
tel.: 016 22 21 21
website: www.slac-conservatorium.be

12 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN