Samenleving

Chiro Don Bosco helpt de reinigingsdienst

1 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN
Elk jaar verdelen 15 Leuvense jeugdbewegingen afvalkalenders van de stad in brievenbussen van inwoners. Esther (16) sprak met Lisa Van Pee, leiding van Chiro Don Bosco, en Danny Stroobants, directeur van de reinigingsdienst, over deze samenwerking.

Je weet het of je weet het niet, maar elk jaar deelt Chiro Don Bosco uit Kessel-Lo, samen met 14 andere jeugdbewegingen, afvalkalenders uit in Leuven. Een toffe samenwerking tussen de jeugd en de reinigingsdienst. Ik sprak met Lisa Van Pee, lid van de leiding van Chiro Don Bosco, en Danny Stroobants, directeur van de Reinigingsdienst, om te zien hoe dit allemaal verloopt.

Tekst: Esther Deroo (16)


Dag Danny, kan iedereen zich zomaar kandidaat stellen?

Danny: Tuurlijk, alle Leuvense jeugdbeweging mogen zich kandidaat stellen via de jeugddienst! Elk jaar laten we 15 verschillende jeugdbewegingen een deel van ‘t stad bedelen. Leuven centrum doen we zelf, maar alle buitenwijken en deelgemeentes laten we aan hen over.

 

Lisa, hoe verloopt dat dan?

Lisa: Wij doen elk jaar een aanvraag bij MIJNLEUVEN om de kalenders uit te delen. Eens dat die kalenders in ons bezit zijn, wijst de stad Leuven ons een paar wijken toe. Elke jeugdbeweging krijgt dan een gepersonaliseerde kaart waarop de wijken staan.

Danny: Er zijn zeven verschillende kalenders te bedelen. Elke jeugdbeweging krijgt van ons een kaart waarop staat waar ze hun kalenders allemaal moeten insteken. Het ‘werk’ moet natuurlijk wel de moeite lonen voor de jongeren. Daarom geven we iedereen een identieke, vaste hoeveelheid kalenders. Per jeugdbeweging zijn dat 2000 kalenders, zodat zij er genoeg aan verdienen, maar toch niet té veel werk hebben.

Lisa: Wij duiden elk jaar een verantwoordelijke aan. Die schrijft ons in en zorgt ervoor dat we de kalenders op tijd krijgen. Daarna verdeelt de hoofdleiding alle taken en ga je met een groepje van twee of drie op pad, met de fiets of te voet. Bij ons is de kalenders uitdelen een taak van onze leidingsploeg. Omdat alles zo goed georganiseerd is, moet je nooit meer dan enkele uurtjes werken. Via een groepje op Facebook beslissen wij alle praktische zaken: wie het uitdeelt, waar en wanneer. Tegen eind december moeten alle kalenders uitgedeeld zijn, zodat de bewoners zeker tegen Nieuwjaar hun nieuwe kalenders hebben.

Soms wordt er wel eens een verdoken huisje vergeten, maar dat zou je bij andere bedelers ook hebben.
- Danny Stroobants

Waarom doen jullie een beroep op de jeugdbewegingen?

Danny: Wij laten dat al sinds 2016 over aan de jeugdbewegingen, omdat het vanaf toen via de post niet meer lukte. De post had zijn routes aangepast, en die sloten niet meer aan bij de afvalophaling. Bijgevolg zou heel Leuven dezelfde afvalkalender krijgen, terwijl het afval niet overal op hetzelfde moment wordt opgehaald. We moesten dus de koppen bij elkaar steken om tot een oplossing te komen. De jeugdbewegingen de kalenders laten uitdelen was twee vliegen in één klap: het was voordeliger voor ons dan privébedelers in te huren en zo leverden we ook onze bijdrage aan de kas van de lokale jeugdbewegingen. Dat loopt al sinds het begin vrij goed. Soms wordt er wel eens een straat overgeslagen, of een verdoken huisje vergeten, maar dat zou je bij andere bedelers ook hebben. Dat is bovendien ook niet moeilijk op te lossen.


En waarom doen jullie met plezier mee?

Lisa: Door deze actie krijgen wij een leuke kans om extra geld te verdienen voor onze kas. Hiermee sponsoren we ons jaarlijks chirokamp of andere aankopen. Dit jaar is geld bijzonder belangrijk, aangezien we onze chirolokalen willen verbouwen. Alle beetjes helpen! Daarbovenop is het op pad gaan en uitdelen een leuke en gezellige activiteit. Bij mij staat het gewoon gelijk aan een gezellige wandel- of fietstocht met vrienden.

Dit jaar is geld bijzonder belangrijk, aangezien we onze chirolokalen willen verbouwen.
- Lisa Van Pee

Vinden jullie het een geslaagd initiatief van de stad?

Lisa: We zien het niet als een last en vegen er ook zeker onze voeten niet aan. Het is best gezellig om te doen. Zelf vind ik wel dat het je in zekere mate meer `verbonden’ met Leuven doet voelen. Het geeft je echt het gevoel dat Leuven moeite doet om jongeren te betrekken en bezig is met ons.

Danny: In Leuven is het heel gemakkelijk om de afvalkalenders uit te laten delen door de jongeren.  Het zou administratiegewijs minder praktisch zijn als het met de post of gemeente zou gebeuren. Het is zeker geen grote zorg aan ons hoofd, integendeel! Ik zou het zelfs aanraden aan andere steden. 


Ook interesse om met je jeugdbeweging extra geld te verdienen? Check mijnleuven.be/jeugdwerk 

1 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34