Cultuur
Jonge doeners

BURn rappers brengen een eigen mixtape uit

13 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN
"We willen van onze hobby ons beroep kunnen maken"

Leuven stroomt over van jong talent. Dat is al lang geen geheim meer. En wie meevaart op die talentvolle stroom, zijn de jongeren van BURn Leuven. Dans, breakdance, slam poetry, rap… Het zijn één voor één disciplines waar ze week na week hun ei in kwijt kunnen. Zo ook Tevin (18), Omar (19) en Joetta (16), die samen een groot doel voor ogen hebben: een eigen mixtape maken. En dat met samen met nog een aantal andere BURn rappers. Wat zo’n mixtape inhoudt en waar BURn voor staat, vertellen ze maar al te graag.
Tekst en foto’s: Lisa Smets

Hoe vonden jullie de weg naar BURn?
Tevin: “Ik leerde BURn via via kennen en werkte er soms als vrijwilliger tijdens evenementen. Ik begeleid er ondertussen ook rapsessies en heb het geluk om er nu zelfs stage te mogen doen voor mijn 7de jaar Kantoor, als Bussiness Support.”
Omar: “Ik had via mensen die ik ken ook al veel goede dingen over BURn gehoord. Maar toen een aantal BURn jongeren enkele jaren geleden een eigen mixtape dropten, dacht ik ‘dat kan en wil ik ook doen’. Ik vond die tape echt super goed. Het is toen dat ik de stap zette om ook deel uit te maken van BURn. Eigenlijk zijn we hier allemaal door andere vrienden terecht gekomen (lacht).”

Wat is de sterkte van BURn?
Tevin:
“Er heerst hier een open sfeer. Iedereen mag komen en gaan wanneer hij of zij dat wil. We willen mensen met een talent voor urban kunsten de kans geven om met dat talent iets te doen. Maar ook mensen stimuleren om talenten te ontdekken waar ze misschien nog geen weet van hebben. Of je nu houdt van dansen, zingen of rappen – of hier gewoon wil komen rondhangen -, iedereen is welkom.”

Kenden jullie elkaar ervoor al?
Joetta: “We kenden elkaar al van ziens, maar nog niet persoonlijk. Het is dus vooral door hier samen te komen dat we elkaar echt hebben leren kennen. Nu zijn we eigenlijk één grote vriendengroep.”

Alle beslissingen die genomen moeten worden, maken we in groep
- Omar

Hoe kwamen jullie op het idee om samen een mixtape te maken?
Tevin:
“Zoals Omar daarnet al aanhaalde, bracht BURn al eens een mixtape uit. Maar dat is ondertussen al enkele jaren geleden. Een aantal artiesten die er toen aan meewerkten, zijn nu succesvol. Jay MNG bijvoorbeeld, die dit jaar geselecteerd werd voor De Nieuwe Lichting. Toen die mixtape gemaakt werd, zat ik nog niet bij BURn. Wij zijn de tweede stroming, zeg maar. En willen met de nieuwe groep ook graag een mixtape maken.”

Hoe gaat het maken van zo’n mixtape in z’n werk?
Tevin:
“Alles start natuurlijk bij een goed idee. Daarom vonden we het belangrijk om goed te brainstormen over de onderwerpen waarover we wilden zingen of rappen. Ook bepaalden we samen de stijl van de mixtape. Om alles goed uit te werken, komen we iedere vrijdag samen en stellen we voor onszelf een schema op waaraan we ons willen houden. We werken niet de hele tijd samen, natuurlijk. Dat kan niet. Zo maakt iedereen bijvoorbeeld individueel zijn eigen tracks. Die voegen we dan op het einde allemaal samen. Verder denken we ook na over communicatie en marketing.”
Omar: “Het is niet altijd evident om samen aan zo’n mixtape te werken, want niet iedereen kan op hetzelfde moment tijd maken. Daarom proberen we er zo goed we kunnen wat structuur in te brengen. We hopen voor de zomer klaar te zijn, dus met de examens in aantocht is het soms wel wat puzzelen. Want alle beslissingen die genomen moeten worden, maken we in groep. Gelukkig kunnen we allemaal goed en efficiënt samenwerken.”
Tevin: “De mixtape wordt trouwens niet alleen door de rappers gemaakt. Ook door andere jongeren binnen BURn. Zo dansen de breakdancers bijvoorbeeld mee in onze muziekvideo’s. Op die manier proberen we iedereen te betrekken.”

We proberen iedereen te betrekken, zo dansen de breakdancers mee in onze muziekvideo’s
- Tevin

Aan welk muziekgenre mogen we ons verwachten?
Joetta: “Eigenlijk houden we ons niet aan één bepaald genre. Uiteraard houden velen onder ons van rapmuziek, maar we maken ook graag Jazz, Soul, Latin Trap, Spaanse muziek, R&B, noem maar op.

Wat zijn jullie toekomstplannen?
Tevin: “Eerst en vooral de mixtape met succes afwerken. Er zal ook een release party volgen aan het begin van de zomer, daar kijken we met z’n allen enorm naar uit.”
Omar: “Zowel Tevin als ikzelf willen echt graag verder met muziek. We willen van onze hobby ons beroep kunnen maken. We willen erg dan ook alles aan doen om dat doel te bereiken.”

Grote dromen, dus?
Omar: “Dat zijn in mijn ogen geen dromen, maar doelen.”

Meer weten over BURn: www.burnleuven.com

13 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN