Cultuur
Jonge doeners

BURn Festival 2019 – 5 year birthday bash

12 juli 2019
Door: MIJNLEUVEN
5 hiphop collectieven, allemaal verbonden aan BURn en 3DO radio, doen samen één grote mash-up on stage.

5 jaar BURn Festival, dat vraagt om een specialleke. BURn en 3DO radio residenten Rewind, 3C1P, JAY MNG, VINCI en Zulu Shaka wagen zich aan één mega performance: 3DO Renaissance. Met 5 crews op één podium, waar kunnen we ons dan aan verwachten, welke boodschap willen ze meegeven en hoe belangrijk is BURn in hun ontluikende carrière? We vroegen het ze zelf!
Foto's: Bram Van Roy // Tekst: MIJNLEUVEN

Zulu Shaka
“Ik was misschien 6 of 7 jaar oud toen ik begon te rappen, gewoon op mijn broer zijn kamer. Hiphop is in de eerste plaats een vorm van bezinning voor mezelf, maar al van in het begin hou ik ook enorm van de leuke en gezellige sfeer die er rond hangt. Én het geeft mij de kans om mijn visie over onderwerpen zoals geld, liefde en vrienden op een originele manier te uiten. Ook BURn speelde daar een belangrijke rol in. Via hen leerde ik verschillende mensen in de scene kennen, maakte ik opnames en werkte ik aan serieus wat optredens. Die optredens zijn misschien wel de mooiste momenten, vooral als ik heel het publiek mee hoor schreeuwen. Daar ga ik ook voor tijdens de 3DO-renaissance: een vet optreden, lekker mee met de flow en vooral niets geforceerd.”

JAY MNG
“Hiphop is al 6 jaar voeding voor mijn geest en een ideale uitlaatklep . Mijn raps gaan over alles wat mij boeit en wat invloed heeft op mijn leven. Het helpt mij om erover na te denken én om een duidelijke boodschap over te brengen op het publiek: iedereen zijn eigen weg, er bestaan geen limieten . En daar streef ik zelf ook naar. Ik droom ervan om altijd met hiphop bezig te kunnen zijn en ervan te kunnen leven. BURn heeft daar een grote invloed op. Ik krijg er veel feedback en podiumkansen waardoor ik mijn teksten nog harder kan slijpen en zo mijn droom kan uitbouwen.”

Hiphop is voeding voor mijn geest en een ideale uitlaatklep
- JAY MNG

3C1P
“Waarom hiphop? Omdat we hip zijn (lachen)! Sinds een jaar en een paar maanden zijn we samen aan de slag als 3C1P en ondertussen traden we al over heel Vlaanderen op. Een jaar geleden dropten we met “Relax” zelfs onze eerste EP. Onze toekomst? Albums, optredens op dikke podia en becoming *** rich. 3DO-Renaissance op BURn Festival wordt top of the dome. Alles freestyle, enthousiasme op het podium en een publiek dat de tijd van zijn leven beleefd.”

Vinci
“Ik ben opgegroeid met hiphop. Het is mijn passie én mijn uitlaatklep. In mijn raps heb ik het over het straatleven, liefde en de maatschappij. Hoe ik mij voel en wat ik niet kwijt kan, schrijf ik van mij af in mijn teksten. Ik denk dat het heel belangrijk is om over je emoties te praten, want andere mensen vinden zich er in terug. Raps kunnen een inspiratie zijn voor zoveel mensen. Mijn grootste droom is om de wei op Rock Werchter te vullen en een number 1 hit uit te brengen. Om dat te bereiken, zette ik bij BURn mijn eerste stappen. Ik ben hen bijzonder dankbaar voor alle knowledge en het vertrouwen dat ze mij gaven. Iedereen kan bereiken wat hij/zij wilt, je moet gewoon hard werken en geloven in wat je doet. Dat gaan we on stage op BURn Festival ook doen: we kennen elkaar al langer dan vandaag en hebben vertrouwen in elkaar. Als de crowd los gaat en alles wordt afgebroken, is het geslaagd voor mij.”

Raps kunnen een inspiratie zijn voor zoveel mensen
- Vinci

Rewind
“Wie Rewind is? Simpel: MARS, ACE en DYCE. We zijn drie rappers die al erg jong een passie voor muziek hadden en raps begonnen te schrijven. In 2015 begonnen we samen met Rewind and the rest is history. We maken constant nieuwe tracks, samen en solo, om als artiesten verder te kunnen groeien. Net als andere rappers proberen we de scene step by step te veroveren met quality and quantity. Hiphop is een heel outspoken en diverse genre, zeker nu het mainstream is geworden. Het verbindt mensen van verschillende groepen en is heel inovatief. Via BURn kregen we al heel vroeg podiumkansen, waardoor we onze stage presence en zelfvertrouwen konden opbouwen. En dat zullen we tonen op BURn Festival. We brengen met alle crews samen een showcase om u tegen te zeggen. Onze boodschap voor het publiek? Alle mensen uit deze stad kunnen, net als ons, bereiken wat ze willen, als ze er maar voor werken.”

12 juli 2019
Door: MIJNLEUVEN