Sport
Cultuur

“Breakdance is veel meer dan gewoon een paar keer per week samenkomen”

28 november 2017
Door: MIJNLEUVEN
Deze combinatie van dans en gymnastiek ontstond in de achterbuurten van New York.

Breakdance. Je kan je er meteen iets bij voorstellen: een paar jongens die handstand doen en op hun hoofd draaien. Maar breakdance is veel meer dan dat alleen. Het is een combinatie van dans en gymnastiek, en ontstond heel wat jaren geleden in de achterbuurten van New York. Toprock, footwork, powermoves en freezes*, de mogelijkheden zijn eindeloos. Alex (23), Jordy (18) en Tim (11) vertellen over de rol van breakdance in hun leven.
Tekst: Lotte Tossyn / Foto's: Bavo Nys

Hoelang zijn jullie al met breakdance bezig?
Jordy: “Ik breakdance al zeven jaar en geef ondertussen een jaar les in Lubbeek en bij Aike Raes. Ik train bij BURn en zit in een crew waarmee ik wedstrijden doe in binnen- en buitenland.”
Alex: “Ik ben zo’n 8 of 9 jaar geleden met breakdance begonnen. En ik geef al een 5-tal jaar les bij Blauwput.”
Tim: “Ik ben nog maar elf, maar ik dans ondertussen toch ook al bijna zes jaar.”

Zijn jullie ook nog met andere hobby’s bezig?
Jordy: “Het grootste deel van mijn tijd gaat naar het breakdancen. Extra trainingen, wedstrijden, reizen… het is veel meer dan gewoon een paar keer per week samenkomen. Donderdag vertrek ik bijvoorbeeld naar Slowakije voor een wedstrijd. Daarbuiten maak ik ook nog foto’s, video’s en muziek.”
Tim: “Ik ben vooral nog bezig met andere soorten dans, zoals moderne dans en hiphop. Maar van alle soorten vind ik breakdance het leukst.”

Wat maakt breakdance zo leuk?
Tim: “Ik vind vooral de battles heel leuk. Wanneer je andere mensen tijdens zo’n battle ziet dansen, denk je snel ‘hé dat wil ik ook eens proberen!’.”
Alex: “Je ontmoet ook veel mensen. Ik treed met mijn crew veel op, op verschillende evenementen. Die ervaring is heel fijn en waardevol.”
Jordy: “Nog een mooi voordeel is dat je vaak reist. Ik heb door deel te nemen aan wedstrijden al heel veel plekken in België gezien en ik probeer nu met de crew ook naar buitenlandse events te gaan.”

Hoe ziet een les eruit?
Tim: “We beginnen altijd met een opwarming, om onze spieren los te maken.”
Alex: “De les zelf is anders dan andere danslessen. Er wordt vooral gewerkt aan de basisbewegingen en de verschillende technieken die je nodig hebt bij breakdance. Choreografieën zijn eerder iets voor een show of voor tussendoor.”

Battles zijn best competitief aangezien alleen de beste een prijst krijgt
- Jordy

Heb je bepaalde kenmerken nodig om goed te kunnen breakdancen?
Alex: “Het is vooral belangrijk dat je gemotiveerd bent en dat je het leuk vindt, zeker als je veel wil bereiken. En dat je dus graag en veel wil werken aan je techniek. Als je maar één uur per week met dansen bezig bent, is het natuurlijk moeilijker om battles te winnen.”
Jordy: “Zeker voor de moeilijkere moves moet je lang oefenen.”

Veel oefenen is dus de boodschap? Waarop oefenen jullie dan vooral?
Alex: “Dat is een moeilijke vraag. Dat hangt vooral af van waar je interesses liggen. Ik denk dat ik kan zeggen dat wij eerder allround dansers zijn.”
Jordy: “Inderdaad. Binnen breakdance zijn er vier verschillende onderdelen, zeg maar. Je hebt toprock, footwork, powermoves en de freezes*. Allround dansers proberen alle onderdelen onder de knie te krijgen om daar dan hun sterkte in te leggen. Maar er zijn ook professionele dansers die bijvoorbeeld enkel powermoves doen.”
Tim: “Ik oefen net als Alex en Jordy op de vier onderdelen. Maar de powermoves vind ik het leukst.”

Hoe werkt zo’n battle?
Jordy: “Het principe is bij de meeste battles hetzelfde: twee groepen van een aantal personen nemen het tegen elkaar op en een jury beslist wie het best gedanst heeft. Je kan ook één tegen één battlen.”
Alex: “De juryleden zijn heel ervaren mensen die kunnen zien wanneer een breakdancer goed presteert. Dat ligt vaak in kleine dingen, zoals wie de muziek het beste aanvoelt.”
Jordy: “Het is ook best competitief aangezien alleen de beste een prijs krijgt.”

Zijn er meisjes die breakdancen?
Alex: “Er zijn meisjes die ermee bezig zijn, maar het blijft wel een minderheid.”
Jordy: “In mijn wedstrijdteam zit één meisje en zij heeft echt talent. Toch is het voor meisjes vaak moeilijker om technieken aan te leren, vooral na hun pubertijd. Omdat hun lichaam anders is. Daarom is het best om de technieken aan te leren wanneer je jong bent en nadien veel te blijven oefenen.”
Alex: Inderdaad, maar dat jong aanleren en veel oefenen geldt zeker ook voor jongens.”

Is breakdance een teamsport?
Tim: “Ja en neen. Je kan alleen dansen, in groep of om de beurt. Het is een kwestie van kiezen waar je van houdt.”
Jordy: “Ik dans soms alleen, maar veel liever in team omdat ik dan in een soort van comfort zone zit. Two on two, waarbij je het in duo tegen elkaar opneemt, vind ik ook heel tof.”
Alex: “Ik ben net als veel mensen solo gestart met battelen, maar nu dans ik ook veel liever in een crew. Gewoon omdat er veel meer fun bij komt kijken.”

Ik wil alles wat ik geleerd heb doorgeven aan de volgende generaties
- Alex

Welke reacties krijg je als je vertelt dat je breakdancet?
Alex: “De vaakst gestelde vraag die ik dan krijg is ‘kan je een salto?’.”
Jordy: “Wanneer ik een workshop geef, vragen ze ook vaak of ik op mijn hoofd kan draaien.”
Tim: “Het is normaal dat mensen zo’n dingen vragen natuurlijk, want het zijn ook de dingen die het meest opvallen. En wat opvalt, onthouden mensen.”

En, kunnen jullie een salto?
Alex: “Als je hier een mat op de grond legt, misschien wel.”
Jordy: “Ik heb dat al gedaan, dus dat moet mij nog wel eens lukken.”
Tim: “Geef mij een trampoline en ik doe een salto.”

Wat zijn jullie breakdance ambities?
Alex: “Vroeger wilde ik graag veel bereiken. Maar nu ik lesgeef, heb ik gemerkt dat ik het veel leuker vind om alles wat ik geleerd heb door te geven aan de volgende generaties.”
Jordy: “Ik wil graag zoveel mogelijk bereiken en mijn naam, en die van mijn crew, op de kaart zetten. Later zou ik ook graag nog bezig blijven in de breakdancewereld.”
Tim: Ik wil eigenlijk gewoon blijven dansen en bijleren. Zonder daarom heel ambitieus te zijn. Het lijkt mij ook heel leuk om les te geven. Later dan.”

* Toprock: staand dansen – footwork: snelle passen op handen en voeten over de grond – powermoves: acrobatische bewegingen zoals draaien en op je hoofd of handen staan – freezes: momenten waarop er plots niet meer bewogen wordt (= poses)

BURn
Wil je aan den lijve ondervinden of freezes en footwork iets voor jou zijn? Dan is BURn the place to be. BURn Leuven organiseert verschillende lessen in o.a. slam poetry, rap, urban cooking, hiphop en – uiteraard – ook breakdance. Iedere donderdag om 17u00 kan je in jeugdcentrum Vleugel F als beginner je breakdanceskills ontdekken en/of bijschaven.

Meer weten? www.burnleuven.com of www.facebook.com/BURnLeuven
28 november 2017
Door: MIJNLEUVEN