Sport
Jonge doeners

"Breakdance is naast aanleg ook hard trainen"

2 september 2022
Door: MIJNLEUVEN
Douwe Van Dyck: TikTokker, breakdancer en Leuvenaar

Douwe Van Dyck is 15 jaar, woont in Wijgmaal en komt je waarschijnlijk bekend voor. Misschien heb je hem al eens gespot op je For You page, zag je hem al aan het werk in een breakdance battle of heb je hem op televisie gezien in het programma ‘De jaren 80 voor tieners’. Vandaag komt hij gewoon van het speelplein in Wilsele – waar hij tegenwoordig wel vaker te vinden is – naar ons voor een interview.

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Bavo Nys

Douwe: “Ik ga deze zomer naar het speelplein wanneer ik kan. Ik ga ook op vakantie en op kazou- en chirokamp, maar daartussen ga ik wel zo veel mogelijk. Ik vind dat echt fan-tas-tisch! De meeste mensen hebben vooroordelen en vinden het niet cool om als 15-jarige naar het speelplein te gaan en denken dat het gewoon kinderopvang is, maar dat is het zeker niet. Het is gewoon de beste plek waar je kan gaan chillen.”

Je bent in je vrije tijd veel bezig met breakdance. Hoe lang doe je dat al?

Douwe: “Ik was acht jaar toen ik begon en ben nu 15. De eerste jaren was dat zo 1 uurtje per week naar de dansschool gaan en een beetje trainen. Nu de laatste jaren is dat, ook met BURn hier in Leuven, meer trainen. Ik denk dat ik er doorheen het jaar wel 5 of 6 uur per week mee bezig ben.”

Hoe ben je er dan mee gestart 7 jaar geleden?

Douwe: “Dat is zo de leeftij d waarop je een vaste hobby gaat zoeken. Eerst wilde ik gaan paardrijden. Iets helemaal anders, maar mij n papa zei: “Je mag dat zeker doen, maar ik heb nog een ander idee. De zus van onze buurvrouw heeft een dansschool in Leuven en je kan daar breakdance gaan volgen.” Ik ben dan gaan testen en het lag me wel.”

Is het moeilijk om te leren breakdancen?

Douwe: “Bij dans in het algemeen moet het altijd wel in jou zitten om te kunnen dansen. Dat is niet iets dat je helemaal kan leren zoals jongleren met een bal ofzo. Je moet iets van muzikaliteit in je hebben. Als je niet van muziek houdt is het moeilijk om vol te houden. Naast aanleg is het sowieso ook wel hard trainen, soms moet je veel oefenen voor een bepaalde beweging.”

Wat is je lievelingsmove die je de voorbije jaren geleerd hebt?


Douwe: “Mijn eerste powermove, dat is echt een moeilijke coole trick, was windmolen. Bij die move draai je op je rug en dan pak je weer over met je handen en zwaaien je benen rond. Daar heb ik heel hard op getraind met mijn lesgever Cédric. Ik denk dat dat ongeveer 2 maanden oefenen was. Nu is mijn favoriet toch wel headspin. Dat is zo op mijn hoofd draaien.”

De Tiktoks die ik maak, zijn echt uit mijn leven gegrepen
- Douwe

Je doet ook mee aan wedstrijden zoals de Bking wedstrijd van BURn. Hoe ver ben je toen geraakt?

Douwe: “Dat was eerst met voorrondes waar je punten kon verdienen en ik ben toen in de finale geraakt. In mijn eerste finale battle moest ik tegen de uiteindelijke winnaar, dus toen ben ik al uitgeschakeld. Het was niet zo erg om van de winnaar te verliezen en het was een heel leuk traject en dat is het belangrijkste.”

Wil je nog verder groeien en grotere wedstrijden meedansen?

Douwe: “Ik heb wel goesting om nog wat grotere wedstrijden te doen, maar mijn mindset is nu niet om de allergrootste te worden in breakdance. Ik amuseer mij momenteel in hoe ik er mee bezig ben. Het mag nog iets meer zijn, maar het hoeft voor mij niet gigantisch te worden. Het is natuurlijk wel ergens een droom om bijvoorbeeld ooit aan de Olympische Spelen mee te doen, maar het is niet mijn doel waar ik nu bewust mee bezig ben.”

Je kan natuurlijk ook gewoon gaan kijken naar grote wedstrijden. Bijvoorbeeld naar het WK dat hier volgend jaar in Leuven doorgaat. Wat vind je daarvan?

Douwe: “Superzot! Ik kijk daar heel hard naar uit. Dat is echt aftellen. Zalig dat ik met mijn fiets naar hier kan komen elke dag en geen enkele WK-battle hoef te missen. Dat wordt echt leuk.”

Heb je nog een boodschap voor de wereld over breakdance?

Douwe: “Als je van muziek houdt, moet je een keer naar BURn komen om eens kennis te maken met break- dance. Je weet nooit dat het iets voor jou is. Iedereen kan bij BURn terecht dus kom gewoon eens proberen. Ik zou het echt cool vinden als meer mensen het beginnen doen. Ik denk dat veel mensen het heel leuk kunnen vinden, maar het gewoon niet kennen of niet durven.”

Naast breakdancen ben je ook actief op TikTok. Hoe is dat begonnen?

Douwe: “Ik had zoals de meeste mensen gewoon een account om hele dagen te scrollen en niets zelf te maken. Nadat ik had meegedaan aan ‘De jaren ’80 voor tieners’ vroeg tv-zender één of ik eens een TikTok wilde maken voor hun. Ik heb dat dan gedaan en had gevraagd om mij te taggen zodat mensen mij konden terugvinden. Toen de TikTok gepost was op hun account, dat wel redelijk groot is, merkte ik dat er heel veel volgers bijkwamen. Ik had op dat moment nog geen enkele video gemaakt dus ik dacht wel “oké ik moet hier wel iets mee doen...”. Dan ben ik begonnen met wat TikToks te maken. Mijn eerste deed het redelijk goed en sinds mijn tweede zijn er zelfs die zeer viraal gegaan zijn (>300.000 views, >30.000 likes) en zo is het eigenlijk gegroeid. Als je op TikTok wat volgers vergaart, volgt Instagram automatisch.”

En had je voor die eerste TikTok meteen inspiratie?

Douwe: “In het begin was het echt zoeken naar waar ik video’s over kon maken. Mijn ideeën komen nu vooral uit mijn dagelijkse leven: een vriend die iets grappigs zegt dat goed zou passen bij een populaire sound die ik eerder had opgeslagen bijvoorbeeld. Het is echt uit mijn leven gegrepen.”

Van welke TikTokker ben je zelf fan?

Douwe: “Ik zie heel veel grappige filmpjes passeren, maar dan via accounts die video’s reposten dus dan weet ik niet altijd wie ze gemaakt heeft. Ik ben wel fan van Gerben Tuerlinckx, die maakt goeie video’s. Dat vind ik echt een toffe gast.”

Wat vind je van de reacties nu je wat bekender bent?

Douwe: “De positieve reacties vind ik heel leuk! Zeker als iemand mij in real life aanspreekt. Soms zeggen ze dan: “Door het programma te zien, heb ik nog vertrouwen in de jeugd.” Maar ook comments op TikTok kan ik echt heel leuk vinden. Van negatieve reacties heb ik niet zo veel last. Ik vindhet vaak ook niet erg als iemand eennegatieve comment geeft. Ik vinddat zelfs cool. Het feit dat ze negatieve reacties schrijven, wil zeggen dat ze je naar beneden willen halen en dat ze op een manier jaloers zijn op wat je doet. Ik probeer het dus positief op te vatten. Het blijven ook altijd mensen. Iedereen maakt wel eens een fout of misschien hebben ze gewoon een slechte dag.”

Voel je soms druk om video’s te maken omdat je denkt dat er hoge verwachtingen zijn?

Douwe: “Ja, zeker in het begin had ik dat. Ik begon dan met die TikToks en had met mezelf afgesproken dat ik regelmatig wilde posten, om de dag. Dat bracht wel druk in mijn hoofd, zeker als ik geen idee had voor een video en dan ga je mindere kwaliteit afleveren. Dat bracht stress met zich mee en dan heb ik effe 10 dagen niet geüpload omdat ik er geen zin meer in had. Nu vind ik het minder erg dat als er geen idee komt dat er ook geen video komt. Of dat als ik twee ideeën achter elkaar heb dat er dan twee video’s komen. Dat brengt wel meer rust. Iedereen heeft wel eens een mindere week, dan moet je jezelf niet vrolijk voor de camera forceren.”

Zie je jezelf in de toekomst nog verder gaan met TikTok en sociale media of zelfs nog dingen op televisie?

Douwe: “Ja ik amuseer me er echt wel mee. Ik denk ook dat als ze mij vragen voor dingen zoals dit interview of een hosting, dat ik wel graag ja blijf zeggen omdat ik dat echt tof vind om te doen. Ik zou het wel cool vinden als dat nog een beetje verdergaat. Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt, ook op TikTok. Ik houd altijd in mijn hoofd dat het plots kan stoppen. Ik zou het natuurlijk supercool vinden en zou het graag hebben dat het verdergaat en nog verder groeit. Ik probeer niet te veel na te denken over de toekomst. Nu vind ik het gewoon leuk en dat is het belangrijkste.”


VOLG DOUWE OP:


2 september 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69