Cultuur
Jonge doeners

Boekhouden voor dummies met Hans Steenberghs (25)

1 december 2021
Door: MIJNLEUVEN
Hans (25) organiseert al jaren events in Leuven. Nu is hij ook de boekhouder van nacht en werkt hij als boekhouder voor mensen uit de socioculturele sector. Donderdag geeft hij de laatste 'voor dummies'-sessie bij MIJNLEUVEN. Tijd voor een interview!

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Alwaysunderkonstruction


Hey Hans, wat doe jij precies als werk?

Hans: “Ik werk bij Andante, een boekhoudbedrijf waar veel klanten mensen zijn uit de socioculturele sector. We hebben mensen uit alle disciplines: dansers, dj’s, managers, … noem maar op. Daarvan zijn de meeste ook vzw’s, aangezien dat een veel gekozen vorm is voor organisaties die iets sociocultureel doen. Ikzelf ben dus gespecialiseerd in de creatieve mensen en vzw’s.”

Hoe komt het dat je in die sector bent gerold?

Hans: “Sinds mijn veertiende was ik in mijn vrije tijd al bezig met draaien en zelf muziek maken. Daardoor ben ik een beetje in de scene beland. Ik heb ook al redelijk wat evenementen mee georganiseerd zoals nacht in Stelplaats en Digitaal Materiaal in Museum M. Daarnaast studeerde ik handelswetenschappen. Daar krijg je uiteraard het vak ‘boekhouden’. Mijn eerste gedachte was – zoals velen denken – dat dat iets voor nerds was. Maar na een jaar bleek ik het toch echt interessant te vinden. Na een tijd werd ook de brug tussen mijn studies en mijn vrije tijd ineens duidelijk: boekhouder worden voor mensen uit de creatieve sector.”

Is boekhouden voor artiesten dan een gat in de markt?

Hans: “Er zijn veel boekhouders en veel kunstenaars op de wereld, maar ik heb vaak het gevoel dat boekhouders niet in staat zijn om mee te gaan in de leefwereld van een artiest. Niet dat ik hiermee het warm water heb uitgevonden, maar ik merkte dat het gewoon nice is als een boekhouder snapt waar je als artiest mee bezig bent. Daarnaast kan je kan echt dagen, wat zeg ik, lévenslang met boekhouden en fiscaliteit bezig zijn. Dat gaat heel breed. Dus is het belangrijk dat mensen een goede ‘fit’ zoeken bij een boekhouder. Iemand die dus heel specifiek gefocust is op het type werk dat ze doen.”

Je bent zelf ook begonnen als jonge organisator. Hoe verliep dat?

Hans: “Mijn eerste ervaring was op mijn zeventiende, toen ik Digitaal Materiaal organiseerde. Dat was de eerste keer dat ik bij het concerten- en projectenfonds van MIJNLEUVEN aanklopte. Ik wou toen een expo organiseren in Museum M, maar dacht dat dat veel te hoog gegrepen was. Toen hebben jullie een meeting ingepland met de dienst evenementen en is het ons uiteindelijk wel gelukt om Museum M te claimen. 

Een jaar later heb ik een vzw opgericht, op aanraden van mijn ouders. Ik was zelf nog te jong om te tekenen, dus dat moesten mijn ouders nog doen. Daarmee ben ik dan fuiven beginnen organiseren in de Albatros, samen met een paar vrienden. En na verloop van tijd kwam ik meer en meer in contact met mensen uit die wereld. Ik hielp met de boekhouding van Moodprint Invites en Groef, was vrijwilliger bij We Bring You in Brussel, … Een paar jaar later heb ik dan mee de vzw van nacht opgericht, de organisator van de clubnachten in Stelplaats. Daar regel ik nu nog altijd alle financiële dingen: ik doe de betalingen, regel de begroting en zeg dat mensen hun bonnekes moeten bijhouden (lacht).

Ik was nog te jong om het contract van mijn eigen vzw te ondertekenen
- Hans (25)

Kan je in normale mensentaal uitleggen hoe jij mensen dan precies helpt?

Hans: “Het gebeurt vaak dat mensen bezig zijn met een project en opeens een boete in de bus krijgen of onverwachts bepaalde vergunningen moeten fixen. Dat is dan het moment waarop ze beseffen: ‘shit, misschien hebben we een boekhouder nodig.’ Dan bekijk ik waar ze al staan als organisatie. Of ze al zelfstandige zijn of niet, of ze al een vzw zijn opgestart of niet. Dan zorg ik ervoor dat alle fundamenten goed zitten: betalen ze voldoende belastingen, houden ze hun boekhouding goed bij, … Daarna volgen we gewoon iedereen op. We doen op tijd btw-aangiften, dienen op tijd een subsidieaanvraag in, … Ons kantoor heet Andante, dat is een muziekterm die ‘algaande’ betekent: we gaan dus mee in het proces van de klanten.”

Wat is er zo interessant aan boekhouden?

Hans: “Boekhouden is echt niet moeilijk. Mensen denken altijd op voorhand dat ze daar niets van begrijpen, maar iedereen kan dat echt. Je moet je gewoon even inlezen, dan wordt het ineens superinteressant. Er is altijd een superstrict kader: je hebt optie a, optie b of optie c. Elke optie heeft voor- en nadelen, en je moet gewoon even kijken welke voordelen het beste bij het doel van jouw organisatie passen. De juiste ‘fit’ zoeken dus. Dat maakt het leuk voor mij. 

Het is een cliché, maar artiesten – en zeker jonge artiesten – hebben vaak de ingesteldheid dat ze gewoon hun ding willen doen, zonder bezig te zijn met de administratie en financiën. Dus die zijn blij dat iemand anders het doet voor hen. En ik ben op mijn beurt blij als ik artiesten kan helpen die ik interessant vind. Ik zou denk ik geen boekhouder voor een bakker kunnen zijn.”

Ik zou geen boekhouder voor een bakker kunnen zijn
- Hans (25)

Waar heb je het meeste bijgeleerd over boekhouden?

Hans: “Nacht is heel belangrijk geweest voor mij. Echt heel vet van Stelplaats en MIJNLEUVEN om ons die kans te geven. Ik heb die vzw van nul mogen uitwerken, vooral omdat niemand anders het wou doen, maar toch (lacht). Daar heb ik dus superveel uit geleerd. En als je dat dan goed doet, dan merk je dat je echt een groot verschil maakt. Het geeft mij veel voldoening om te zien dat je organisatie werkt. Dat ik daar op voorhand over nagedacht heb en dat je dat in de praktijk ziet lukken achteraf. Ik voel wel dat ik daar nu de controle over heb: als ze ons bellen met een probleem, weet ik ondertussen meteen welk contract ze bijvoorbeeld nodig hebben.

Nacht is opgestart op het moment dat ik zelf ook startte met werken. Door de groei van nacht, is mijn eigen kennis ook gegroeid. Ik zag veel dingen van op het werk terugkomen als ik in het weekend bezig was voor nacht, maar daar zag ik ze dan van de andere kant van het proces.”

Donderdag geef je een 'voor dummies'-sessie voor jonge organisatoren. Zou je daar zelf zo veel jaar geleden ook naartoe zijn gekomen?

Hans: “Dat is inderdaad het mooie: zeven jaar geleden was ik ook sowieso naar zo’n sessie gekomen. Nu merk ik dat jonge organisatoren op hun beurt met vragen naar mij komen: De mannen van Fluki zijn al eens advies komen vragen, ik heb ook samengezeten met een paar leden van Affair… Die vragen stelde ik zoveel jaar geleden zelf nog aan Jochen van MIJNLEUVEN. Het besef dat ik nu ineens aan de andere kant van de tafel sta, is best leuk.”


Kom donderdagavond de laatste Voor Dummies-sessie met Hans volgen bij MIJNLEUVEN: Feitelijke vereniging of vzw voor dummies.

Praktisch:

19.45 uur: we zwaaien onze deuren van het stadhuis al open

20.00 uur: start voor dummies

Nadien ruimte voor vragen en concrete cases. Spring gewoon binnen! Inschrijven op voorhand is niet nodig.


1 december 2021
Door: MIJNLEUVEN

Riena Exelmans

project- & concertondersteuning, welzijn, API
016 27 28 54