Samenleving
Mening

17 jongeren, 1 vraag: hoe is 't?

17 oktober 2020
Door: MIJNLEUVEN
Jongeren geven prijs hoe ze zich voelen.

Tijdens de corona lockdown zag je ze sowieso passeren: de vele foto’s van BV’s en andere mensen met in hun handen een cijfer van 0 tot 10 om aan te tonen hoe ze zich voelden. En dat aangevuld met de hashtag #RodeNeuzenDagTegenCorona. Waarom? Om stress, angst en andere moeilijkheden onder de aandacht te brengen. Want uit een groot onderzoek naar het mentaal welzijn van jongeren blijkt dat jongeren het moeilijk hebben. En da’s oké, want het kan niet altijd even gemakkelijk gaan. Maar het is vooral belangrijk dat jullie weten dat jullie er niet alleen voor staan. Vandaar dus de actie.
Tekst en samenstelling: Paulien Holemans

Hoewel de actie ondertussen al enkele maanden achter ons ligt, wilden we graag weten hoe het in tussentijd met jullie gaat. Daarom trokken we deze zomer coronaproof de straat op en vroegen jullie, net als toen: Hoe is’t? 

HELENA (14), geeft zichzelf een 8 op 10
“Ik voel mij eigenlijk best oké. Gelukkig is het nu vakantie en kan ik eindelijk mijn vrienden terugzien. Wat echt heel leuk is! De meeste vrienden zag ik elke dag op school of toch minstens één keer per week. Het was heel raar om met niemand te mogen afspreken en altijd met dezelfde mensen thuis te zijn. Ik apprecieer mijn vriendschappen daardoor wel meer. En ik heb er ook een betere band met mijn broer en zus door gekregen. Tijdens de lockdown ging ik dan ook heel veel met hen om. En natuurlijk ook met mijn ouders… We praten nu bijvoorbeeld veel meer.” 

HELLEN (15), geeft zichzelf een 8,5 op 10
“Ik heb net nog een aantal examens gehad, dus dat was wel stresserend. Maar ik heb het gevoel dat ze goed gegaan zijn. Nu ben ik vooral blij dat het vakantie is en dat we op Chirokamp mogen vertrekken. En vooral, dat ik opnieuw met vrienden kan afspreken. Zeker nu het mooi weer is en we terug wat meer mogen. Ik was ook wel blij om de laatste weken van het schooljaar toch terug naar school te mogen: het gevoel van terug in de klas te zitten en de leerstof te herhalen met de leerkrachten was echt wel handig. Ik vond het heel moeilijk om de vakken helemaal alleen te verwerken. Zeker wiskunde. Het lastigste vond ik om de leerstof zelf te interpreteren. Om te proberen de theorie te achterhalen. Als de leerkracht iets in de klas uitlegt, is dat toch wel een pak handiger en snap je alles ook beter. Ik denk wel dat ik volgend jaar met een andere instelling naar school zal gaan. Volgens mij zal het leven nog altijd niet 100 procent normaal zijn, dus ik ga er wat vanuit dat we nog niet elke dag op school zullen zitten. Of toch niet een heel schooljaar lang. Het zal misschien eerder met gerangschikte uren zijn.”

KASSIM (21), geeft zichzelf een 11 op 10
“Ik voel mij echt super goed. Ik heb ook helemaal niet te klagen: alles gaat goed, ik ben niet ziek, ik ben fysiek goed in vorm… Veel mensen zagen die quarantaine als iets slechts, maar ik heb in die maanden veel bijgeleerd en heb mijn skills aangescherpt. Voor mij voelde het eigenlijk niet als een rottige periode.”

ROBBE (17), geeft zichzelf een 9 op 10
“Mijn examens zijn allemaal afgelegd en nu is het volop vakantie. Daar ben ik zo blij om! Wat ik allemaal ga doen, weet ik nog niet. De reis die we gingen maken met de familie is geannuleerd, maar ik kan gelukkig toch nog met mijn vriendin naar de Canarische Eilanden. Verder denk ik dat ik gewoon veel met vrienden ga optrekken. Iets waar ik extra van ga profiteren, want tijdens de quarantaine kon dat natuurlijk niet. Ik moet wel zeggen dat ik school een pak moeilijker vond tijdens de lockdown. Het was niet per sé lastiger om de leerstof te verwerken, maar ik vond niet altijd de motivatie.”

HARLYNE (19),geeft zichzelf een 8 op 10
“De examens zijn achter de rug, het is mooi weer, we mogen terug buiten komen… sowieso een veel leukere sfeer dan een tijdje geleden. Ik kijk er enorm naar uit om terug bij mijn vrienden te zijn deze zomer. Met hen op vakantie gaan, terug terrasjes doen… Ik ben heel gehecht aan hen. Tijdens de lockdown vond ik het dan ook moeilijk om hen niet te zien. Gelukkig had ik mijn werk nog, waardoor ik één keer per week buiten kwam en contact had met mensen, al was het volgens de maatregelen. Ik heb gelukkig wel een goede band met mijn ouders, wat de periode wel gemakkelijker maakte. De band met mijn mama was al sterk, maar is door deze periode nog beter geworden, vind ik.”

ANNELIES (21), geeft zichzelf een 8,5 op 10
“Mijn vriendinnen en ik doen alsof we net ons laatste examen gehad hebben. We hebben er eigenlijk nog eentje te gaan, maar daar hebben we nog een week de tijd voor. Dus we zijn nu eventjes iets gaan drinken en nadien gaan we even de winkelstraat door. En ja… het is goed weer natuurlijk, daar word ik sowieso al vrolijk van. Tijdens de lockdown voelde ik mij eigenlijk best oké, alleen in het begin had ik het moeilijk. Die aanpassing, het leven met al die beperkingen. Nu wordt het opnieuw leefbaarder en leuker omdat we terug meer vrijheid krijgen en wat meer dingen kunnen doen.”

LEXY (17), geeft zichzelf een 4,5 op 10
“Heel gelukkig voel ik mij niet op dit moment. Dat komt niet door examens, want die heb ik niet. En niet door stress over school ofzo. Er zijn gewoon wat problemen uit het verleden die terug naar boven aan het komen zijn, en dat vreet wel wat aan mij. Gelukkig is mijn lief bij mij vandaag, dat maakt al veel goed (lacht). Daarnaast vond ik de lockdown ook niet gemakkelijk. Ik heb mij met momenten heel alleen gevoeld en zou mij toen een 3 op 10 gegeven hebben. Om die eenzame momenten wat op te vangen probeerde ik wel een goed contact te houden met mijn vrienden. Dat was wel fijn.”

LAUREN (22), vergat zichzelf een cijfer te geven
“Ik voel mij momenteel heel goed. Dat was in het begin van de lockdown wel helemaal anders. De lockdown was voor mij vrij heftig, ik voelde mij heel geïsoleerd. Normaal gezien zat ik in Leuven, maar plots leek het alsof ik nergens meer naartoe kon. Alsof ik geen thuis meer had. Tegen het einde van de quarantaine was ik daar wel aan gewend, maar nu besef ik wel dat het echt alle kleine dingen in het leven zijn die je moet appreciëren. Zoals eens iets kunnen gaan drinken bijvoorbeeld. Vroeger deed ik dat af en toe, maar ik hechtte daar voor corona minder belang aan. Nu vind ik zo’n uitstapje écht leuk. Ik sta er veel meer bij stil en geniet er op het moment zelf ook veel meer van. De lockdown heeft ervoor gezorgd dat ik ga proberen om ‘het er meer van te pakken’. Ik leef nu, dus wat kan, doe ik ook gewoon en daar geniet ik van.”

KASPER (18), geeft zichzelf een 7 op 10
“De examens zijn net gedaan, de vakantie ligt in het vooruitzicht, maar veel vrienden hebben wel nog examens. Ik kan dus nog niet zoveel mensen zien. Ik voel mij wel wat beter dan een tijdje terug, want we mogen terug wat meer doen en moeten niet meer de hele dag thuisblijven. Dat is echt een veradaming. Hoewel ik zeker niet van de lockdown genoten heb, vond ik het wel leuk om eens lang thuis te zijn bij mijn familie. In dat opzicht is die periode dus wel positief geweest.” 

LARISSA (21), geeft zichzelf een 8 op 10
“Ik heb niet echt een reden om mezelf een lage score te geven: mijn examens zijn gedaan, het is vakantie, er mag terug wat contact zijn met mensen uit je omgeving… Tijdens de lockdown had ik het wel moeilijk. Toen zou ik mezelf een vijf gegeven hebben. We hebben veel tijd doorgebracht met mijn gezin, wat eigenlijk wel leuk was. En ik belde ook regelmatig met vrienden. Een paar keer per week zelfs. Maar ja… in het echt afspreken en samen kunnen weggaan is veel leuker natuurlijk. Dat heb ik echt gemist, dus ik ben blij dat het op dat vlak wat soepeler geworden is.”

De band met mijn mama was al sterk, maar is door deze periode nog beter geworden
- Harlyne (19)

IMANE (18), geeft zichzelf een 4 op 10
“Deze periode is een heel nare periode voor mij. Maar ik probeer er vandaag niet teveel aan te denken, want het is mijn vriendin haar verjaardag. Het helpt ook wel om je blij voor te doen, dan word je vanzelf ook wat blijer. Ondanks alles wil ik vandaag proberen te genieten. Ik moet wel zeggen dat de coronacrisis voor mij, in tegenstelling tot vele anderen, eigenlijk veel deugd gedaan heeft. Ik was even alleen, er waren geen sociale verwachtingen… Het was wel goed om even van alle druk verlost te zijn. Het feit dat ik mij niet goed voel, heeft op zich dus niks te maken met corona, maar vooral met persoonlijke zaken. Gelukkig kan ik wel bij mensen terecht met mijn gevoelens. Er zijn ook veel diensten waar ik wel binnen durf te stappen om hulp te vragen als het nodig is. Ik heb dat in het verleden nog al gedaan, maar het blijft wel moeilijk." 

SENNE (16), geeft zichzelf een 9 op 10
“Ik heb vakantie en kan alle stress van school eindelijk achter mij laten. Of ja, stress is misschien een groot woord, maar er was toch altijd die druk omdat we taken moesten inleveren en toetsen moesten maken. Ik word vooral ook vrolijk van het idee dat ik terug met vrienden kan afspreken. We hebben uiteraard veel contact gehad via sociale media tijdens de lockdown, maar écht contact geeft zoveel meer voldoening.”

MARTIJN (21), geeft zichzelf een 6 op 10
“Ik heb de hele coronaperiode doorgebracht op kot, maar ben nu terug thuis. Dat is wel een aanpassing. Maar ik kijk uit naar de zomer. Ik werk in de horeca en ik ben door alle maatregelen al enkele weken niet meer kunnen gaan. Ik sta echt te springen om terug gewoon in de keuken te staan en mij wat te amuseren.”

JOOST (16), geeft zichzelf een 8 op 10
“Eigenlijk heb ik mij ook tijdens de hele coronaperiode altijd wel een 8 gevoeld. Er zijn regelmatig vrienden langs geweest, uiteraard met voldoende afstand. Ik ben enkele weken geleden ook verjaard. Jammer genoeg was die verjaardag door de omstandigheden niet zo speciaal. Of toch niet feestelijk. Maar goed, ook zonder lockdown had ik waarschijnlijk geen groot feest gehouden. Misschien waren we op restaurant gegaan… In ruil heb ik wel een pintje van mijn zus gekregen (lacht).”

Ik voelde mij volledig afgesloten van de buitenwereld, geen enkele dag vond ik leuk
- Marie (15)

ELISE (15), geeft zichzelf een 7,5 op 10
“Ik verveel mij super hard thuis, maar op zich gaat het redelijk goed met mij. De corona maatregelen maken het gewoon heel moeilijk om iets leuks te doen. Je mag wel buitenkomen, maar wat je kan doen is redelijk beperkt. Ik was wel heel erg blij toen we terug naar school mochten, want dat had ik eigenlijk super hard gemist. En ik kijk natuurlijk ook uit naar de vakantie, want ondanks dat we niet naar school mochten, hadden we wel elke dag veel huiswerk. Ik hoop dat naar school gaan snel terug op een normale manier kan gebeuren. Gewoon, je vrienden terugzien zoals vroeger. We gaan naar het vijfde jaar en dat lijkt mij een super fijn jaar. Wel moeilijk ook, dus via afstandsonderwijs is dat dan ook niet bepaald leuk… Ik vond het een stuk moeilijker om de leerstof te verwerken via afstandsonderwijs omdat je op die manier minder doet voor school. Ik dacht vaak ‘och, ik heb mijn boeken toch bij de hand’. We belden ook soms stiekem om samen een test af te leggen. Ik moet wel zeggen dat ik nu anders naar school kijk dan voordien, omdat ik nu veel meer besef hoe erg ik het mis, nu het er even niet meer is.”

MARIE (15), geeft zichzelf een 7 op 10
“Ik voel heel hard dat mijn ritme elke dag hetzelfde is. Je hebt niets om naar uit te kijken en dat vind ik vervelend. Je gaat laat slapen, staat laat op, je doet elke dag hetzelfde als de dag ervoor. In het begin van de quarantaine zag ik erg af van de isolatie. Ik voelde mij volledig afgesloten van de buitenwereld. Geen enkele dag vond ik leuk. We waren in het begin voorbereid op vijf weken thuis blijven en dachten allemaal dat het leven nadien weer z’n normale gang zou gaan. Ook waren we er allemaal van overtuigd dat we terug naar school zouden gaan. Toen dan uiteindelijk bleek dat dat na de paasvakantie niet het geval zou zijn, vond ik dat echt heel moeilijk te verwerken. Nu we terug wat vrienden mogen zien en naar het centrum mogen, gaat het wel al wat beter. Ik heb er nu minder moeite mee, zeg maar. Maar ik blijf het zwaar vinden dat we zoveel moeten missen. Onze vakantie werd geannuleerd, de dansshow waar we een jaar lang aan gewerkt hebben werd afgelast. Zo van die dagen waarop je iets gepland had wat nu niet kan doorgaan zijn het moeilijkst. Dan denk ik ‘damn’. En ja, ik ben ook wel gewoon wat bang voor de toekomst. Ik ben bang dat het normale leven niet meer gaat terugkeren. Gewoon naar je hobby’s kunnen gaan, op zaterdag een match spelen als je aan teamsport doet, naar de Chiro kunnen gaan, naar school… Ik heb schrik dat we dit najaar thuis zullen moeten blijven. En dat terwijl ik echt terug voltijds naar school wil. Nu lijkt het altijd weekend. Je hebt niet echt iets waarvoor je moet werken en kan in principe voortdurend ontspannen. Maar na een tijdje ben je dat gewoon beu. Ik wil het gewoon ook wel goed doen. Ik ga best een moeilijke richting doen. En om dan die leerstof alleen te verwerken… Als we het nu niet goed doen, ben ik bang dat we een achterstand zullen oplopen als we willen verder studeren nadien.”

VERE (21), geeft zichzelf een 8 op 10
“Ik voel mij goed vandaag. Zeker in vergelijking met de lockdown periode. Ik woon in het centrum van de stad en ga normaal gezien heel veel naar buiten. Die vrijheid viel de afgelopen maanden plots volledig weg waardoor ik alleen nog maar school had. Dat was heel frustrerend. Gelukkig kunnen we ondertussen terug buiten komen. Ik ben dan ook blij dat ik mijn verjaardag uit huis kan vieren en dat ik die dag ook met vrienden kan doorbrengen. Ik kijk enorm uit naar het moment waarop de maatregelen voorbij zijn. Zodat we terug op restaurant mogen, zonder ons aan regels te moeten houden. En toch ben ik daar tegelijkertijd een beetje bang voor.

17 oktober 2020
Door: MIJNLEUVEN