Verkiezingen 2024

In 2024 mogen heel wat leerlingen voor de eerste keer gaan stemmen. Mijnleuven informeert en engageert hen aan de hand van een uitgebreid aanbod voor scholen.

Verkiezingstraject op school

Op zondag 13 oktober 2024 vinden in heel België lokale verkiezingen plaats. Jongeren onder 18 mogen niet stemmen, maar maken wel deel uit van Leuven en hebben een mening die ook gehoord mag worden. Daarom organiseert mijnleuven een verkiezingsproject waarbij jongeren van de 3de graad de kans krijgen om een fictieve politieke partij op te richten en hiervoor campagne te voeren bij hun leeftijdsgenoten. Vlak voor de echte verkiezingen organiseren we een stembusgang op school. Met dit verkiezingsproject wilt mijnleuven de stem van jongeren tot bij het beleid brengen én hen tegelijkertijd laten proeven van het politieke parcours.

Daarom is mijnleuven op zoek naar enkele scholen die

  • Van september tot oktober 2024 met twee klassen uit het vijfde of zesde jaar willen deelnemen aan het project.
  • Per klas drie lesblokken van 2 lesuren willen vrijmaken waarbij de leerlingen workshops krijgen om een eigen politieke partij op te richten.
  • Samen met mijnleuven een verkiezing willen organiseren waarbij de derde graad of de hele school mag stemmen op de opgerichte partijen.

Vlak voor de lokale verkiezingen, op vrijdag 11 oktober 2024, overhandigen alle winnende partijen hun partijprogramma's aan de lijsttrekkers uit Leuven. Een mooie kans voor de jongeren om hun stem te laten klinken én om zelf een echt verkiezingstraject te lopen.

Mijnleuven biedt graag de kans om deel te nemen aan een breed scala van scholen en richtingen. Aarzel dus zeker niet om je op te geven. 

EHBS (Eerste Hulp Bij Stemmen)

Op zondag 9 juni 2024 vinden de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen plaats. Voor die laatste mogen jongeren vanaf 16 jaar voor de eerste keer ook mee gaan stemmen. Daarom organiseert mijnleuven op donderdag 16 en vrijdag 17 mei Eerste Hulp Bij Stemmen (EHBS). Klassen uit het vierde, vijfde en zesde middelbaar kunnen op die dagen langskomen in de villa van mijnleuven voor een verkiezingsspel en infomarktje. We rekenen 1,5 uur  per klasbezoek.

  • Verkiezingsspel: De Ambrassade legt aan de hand van een paar leuke methodieken uit welke thema's er spelen op Europees niveau, bij welke partijen bepaalde standpunten aansluiten en hoe je als jongere omgaat met al die informatie.
  • Infomarktje: in de tuin kunnen leerlingen voor en na de sessies vrij rondlopen en kennismaken met de verschillende partijprogramma's en een stemcomputer uittesten.

We voorzien vier tijdsblokken waarin klassen langs kunnen komen. Reken ongeveer 1,5 uur uit voor een bezoek aan EHBS. 

  • Blok 1: 8u30 - 10u30
  • Blok 2: 10u30-12u30
  • Blok 3: 12u30-14u30
  • Blok 4: 14u30-16u30

! EHBS is momenteel helemaal volzet.

Een vraag?

Jelena Van Meerbeek

de villa, artistieke expressie, beleidsparticipatie
016 27 28 22