Say It Loud

“This time louder. Louder than ever. Louder than before.”

Op 21 maart, de internationale dag tegen racisme en discriminatie, willen we als jongeren van Leuven onze stem laten horen. Samen zeggen we nee tegen racisme, samen klinkt onze stem luid! Op dit platform en op Instagram verzamelen we alle ervaringen, verhalen, stemmen van Leuvense jongeren. Want hoe minder racisme, hoe meer Leuven.


De preventiedienst van de stad Leuven nam deel aan het Europees project LOUD (Local Young Leaders for Inclusion). Naar aanleiding van dit initiatief, stapten jongeren van het Heilig Hart Kessel-lo in het voorjaar van 2020 in een artistiek traject onder leiding van Zoë Demoustier. Dans, tekst en film werden hun uitlaatklep om met de thema’s discriminatie en polarisatie aan de slag te gaan en  hun eigen verhaal en dromen te uiten. Het resultaat werd een kleurrijke film met een sterke boodschap.

De LOUD-jongeren roepen andere Leuvense jongeren op om het zelfde te doen. Om in de pen te kruipen, tekenpotloden aan te scherpen, stembanden op te warmen of een camera boven te halen. Om er op los te rappen, dansen, filmen, schilderen, zingen, spelen, .. en zo eigen emoties, dromen en ervaringen te uiten op een persoonlijke en creatieve manier. Discriminatie, polarisatie en stereotypering zijn hierbij de overkoepelende thema’s. Het overbrengen van het verhaal en de stem van jongeren, dat is wat er toe doet. De manier waarop is ondergeschikt. Geen artistieke hoogstandjes, wél pure en persoonlijke verhalen die hieronder verschijnen: