Project D

Duurzame voeding, een hot topic in onze huidige samenleving en meer dan ooit relevant.

Met 17 zijn ze, het jong geweld dat ambitieuze experimenten wil uitvoeren over duurzame voeding op het Paridaensinstituut. Eén semester lang gaan deze jongeren een intensief traject aan rond duurzame voeding, en ze testen zelf uit: in maart, april en mei zullen ze 3 straffe experimenten op poten zetten. Dit om zichzelf én elkaar uit te dagen om bewuster met duurzame voeding aan de slag te gaan, zowel thuis als op school.

Duurzame voeding

Tijdens het startweekend lieten ze zich onderdompelen in de pijlers van duurzame voeding: vleesvermindering, lokale en seizoensgebonden producten, duurzame landbouw, eerlijke handel, voedselverspilling en duurzame vis. Ze focusten op problematieken, maar ook inspirerende alternatieven. Want dat is de insteek van dit verhaal. En nu zelf aan de slag!

De experimenten

D-DAY VEGGIE

26/3 – 30/3

Kan vegetarisch middageten ook lekker zijn? Ja hoor! En meer zelfs: je kan ook zélf vegetarisch broodbeleg maken. Inspirerend en lekker! Nog niet overtuigd? Proef elke dag van de week een nieuw recept. Op vrijdag 30/3 is het D-DAY: een inspirerende vegetarische lunch op school!

BOER TOT BORD

April

Welke weg legt voeding af voordat het op je bord belandt? Project D zocht het uit en werkte mee met de boer. Benieuwd? Bekijk het filmpje hier van de graanboer en de groentenboer.

NO WASTE GOOD TASTE

16 Mei

Een foodfestival op het Damiaanplein? Check! Met voeding dat anders in de vuilnisbak zou belanden? Dubbel check! Schrijf je in en neem je brooddoos en bestek mee!
Voor leerlingen van het Paridaens, Sint Pieters en HDC

Good food @ school

Project D kadert binnen het Good Food @ School project dat Vredeseilanden/Rikolto aangaat i.s.m. de stad Leuven. De missie van Good Food @ School is om scholen te ondersteunen bij het implementeren van een duurzaam voedingsbeleid, zowel in de refter als in de klas. Aan dit project nemen zowel directie, leerkrachten, als cateraars (zoals Sodexo) deel. Maar GoodFood@School gaat verder dan enkel Leuven want ook in andere centrumsteden worden pilootprojecten uitgewerkt. Vredeseilanden/Rikolto zet zich in om binnen 5 jaar het hele voedingsaanbod op scholen te verduurzamen.