Materiaal huren

Zelden tot nooit heb je niet 'iets' nodig van materiaal bij het uitwerken van een project, evenement of concertavond. MIJNLEUVEN lijst hier een aantal interessante pistes op om je materiaal aan de juiste prijs te verkrijgen.

Naast de privé-markt is er immers een uitgebreid aanbod van uitleendiensten of hebben Leuvense verenigingen zelf materiaal dat ze graag ontlenen aan een kleine prijs. Deze lijst heeft niet de ambitie om volledig te zijn en schetst maar enkele veelgevraagde materialen.

Versterkte muziek, podia & licht

Naast de muzikale kwaliteit van je act, is een concert pas geslaagd als je ook een goede sound weet neer te zetten. De keuze van een goede P.A. installatie en de juiste licht-set kan het verschil maken.

 • Stad Leuven heeft zelf geen geluidsinstallaties of lichtmateriaal te huur.
 • Als je iemand rondom jou hebt die in bezit is van een attest geluidstechniek, en ook effectief een P.A. installatie kan bedienen kan je een installatie huren via de provinciale uitleendienst. Let op! Wees er snel bij en voldoe aan de voorwaarden. Ook voor een goede dj-set en het nodige licht kan je bij de provinciale uitleendienst terecht. Dit vraagt logistiek heel wat en tegelijk ook heel wat kennis. Maar het is veruit de goedkoopste optie. Vragen over welk materiaal je nodig zou hebben, kan je stellen aan MIJNLEUVEN!
 • Ook de privé markt biedt goede oplossingen die prijs/kwaliteit zeker te overwegen zijn. Hoor rond bij andere festivals/concerten wie hun geluidsman is, en onthou dat investeren in goed geluid kan opleveren. Bovendien komt dit ook in aanmerking voor subsidie jeugdconcerten.

Vaak wil je je muzikale acts op een podium zetten.

 • Stad Leuven heeft een podiumwagen. Deze kan je als Leuvense vereniging huren. Doe dit alleen als je outdoor een evenement hebt, dat gegarandeerd een groter aantal personen bereikt.
 • Stad Leuven heeft ook podiumelementen. Deze kan je op verschillende hoogten, en groot (bijv. 32m² ) of klein (bijv. 6 m²) maken.
 • Ook de provinciale uitleendienst beschikt over podiumelementen.
 • De privé-markt biedt ook hier heel interessante oplossingen die je productie tot een hoger niveau kunnen tillen. Leg je oor eens te luisteren bij andere festival/concertorganisatoren waar zij hun materiaal halen.

Een geluidsmeter is vaak verplicht (>85 dB(A)LAeq, 15 min en ≤95 dB(A)LAeq, 15 min)

 • Bij MIJNLEUVEN kan je gratis oordopjes verkrijgen om aan je bezoekers uit te delen.*


Elektriciteit en basismateriaal

Bij outdoor evenementen zijn er een aantal mogelijkheden om elektriciteit te voorzien.

 • Als er in de buurt een aansluitpunt is (de stad weet waar dit kan), moet je enkel een verdeelkast aanvragen bij de uitleendienst.
 • Als dit niet het geval is, moet je een 'generator' huren. Hiervoor kan je terecht op de privé-markt.

Check dit dus vooraf af, met MIJNLEUVEN zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Catering, tenten en ander materiaal

Om je cateringstand uit te werken zijn er vele mogelijkheden.

 • Je lokale brouwer heeft vaak glazen, afwasbakken, frigo's en tapinstallaties in uitleen, of plastieken bekertjes te geef als je bij hen ook de drank afneemt: durf hierover zeker te onderhandelen!
 • Jeugdverenigingen in je buurt hebben misschien wel al het materiaal dat je nodig hebt.
 • Stoelen en tafels kan je ontlenen bij de stad Leuven.

Afval

Stap 1 is voorkomen van afval, stap 2 is hergebruiken en stap 3 sorteren & recycleren! Los daarvan zal je toch nog afval creëren.

 • Je kan via stad Leuven containers bestellen, zowel voor papier&karton, restafval als GFT. PMD doe je in zakken. Deze worden nadien weer opgehaald door de stad als je deze zelf op de juiste dag aanbiedt.

Georganiseerd & veilig

In communicatie blijven met elkaar, duidelijke afbakening van je terrein of duidelijke signalisatie is van groot belang.

STAP 1 om materiaal te vinden voor je project, concert of evenement

Riena Exelmans

project- & concertondersteuning, welzijn, API
016 27 28 54