Leerlingenraad 3000

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in staat is zijn middelbaar diploma te behalen? Wanneer is een school volgens jou goed bezig en wat moet in jouw ogen beter of anders?

Jongeren met een mening over onderwijs buigen zich over het vraagstuk van Gelijke Onderwijskansen. Wat moet er gebeuren opdat alle leerlingen evenveel kansen krijgen op school? De Leuvense Leerlingenraad zoekt en vindt oplossingen!

Het LOP - een overlegorgaan van directeurs en andere mensen die de beslissingen nemen - vergadert regelmatig over gelijke onderwijskansen bij leerlingen; over jou dus. Maar wie kan beter vertellen hoe het nu juist zit met die gelijke onderwijskansen en wat er nog kan verbeterd worden dan jijzelf? Hoog tijd om in te breken in dit overlegorgaan van schooldirecties en deze mensen eens de scholenwerking vanuit jouw standpunt te laten bekijken.

Vorm mee de visie van leerlingen over gelijke onderwijskansen en overtuig de Leuvense schooldirecties om ermee aan de slag te gaan. Want wie weet beter dan jijzelf wat je nodig hebt om dat diploma binnen te halen?!

HOE?
We verzamelen leerlingen uit alle Leuvense scholen die graag hun mening willen vormen over gelijke onderwijskansen. Wat hebben Leuvense jongeren nu écht nodig? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in staat is zijn diploma te behalen?

We komen vier keer samen tijdens de schooluren. We onderzoeken wat het thema ‘gelijke onderwijskansen’ voor iedereen juist betekent en maken dan een stand van zaken over de Leuvense middelbare scholen: wat loopt goed, wat kan beter? Om onze woorden meer kracht bij te zetten werken we samen met een professionele filmmaker en fotograaf aan een fotoreportage en film. Zo overtuigen we de schooldirecties nóg meer van hoe de vork nu echt in de steel zit!

CONCREET?

 • 8 november 2018: STARTDAG
  8u30 - 12u*

  Wat betekent ‘gelijke onderwijskansen’ voor jou? Wat is een goede school? Brainstormen maar!
 • 29 januari 2019: AAN DE SLAG!
  12u45 - 16u*

  Wat is de stand van zaken in elke school? Welke vooroordelen heersen over scholen en wat is daarvan waar?
 • 26 februari 2019: DOORWERKEN
  8u30 - 12u*
  Hoe presenteren we onze mening aan schooldirectie op een overtuigende manier?
 • 25 april 2019: DOORWERKEN 2.0
  8u30 - 12u*
  We finetunen onze standpunten en brengen deze op een creatieve manier in beeld.
 • 4 juni 2019: PRESENTEREN
  Uur nog te bepalen
  We breken in op de vergadering van het LOP en zetten de directies onze bril op! Grijp je kans want nu heb jij het voor het zeggen!

*Tijdens de schooluren?! Geen nood; wij voorzien een attest voor je school. Jij vraagt uiteraard toestemming aan de directie en je ouders.

LOCATIE?
STADHUIS – zijkant historisch stadhuis
Naamsestraat 3, 3000 Leuven

ZIN OM MEE TE DOEN?
Heb jij een mening over onderwijs en wil je die graag delen met mensen die beslissen en vergaderen over onderwijs? Zie jij meteen oplossingen of kan je alvast zeggen wat beter kan op Leuvense scholen? Top! Schrijf je hier in, dan kunnen we snel aan de slag.

NOOD AAN WAT EXTRA UITLEG BIJ JOU OP SCHOOL?
We stellen het project graag voor bij jou in de klas of op de leerlingenraad.
Geef ons een seintje wanneer voor jullie het beste uitkomt en wij komen naar jullie toe!

De Leuvense Leerlingenraad is een project van MIJNLEUVEN in samenwerking met De Vlaamse Scholierenkoepel en het Lokaal Overlegplatform Leuven.

DE LEUVENSE LEERLINGENRAAD IN BEELD - AFGELOPEN JAAR
Benieuwd naar de visie van de Leuvense Leerlingenraad van vorig jaar, en hoe ze dit omgezet hebben in beeld?
Check het hier!

Een vraag? Die verdient een antwoord!

Riena Exelmans

Jongerenparticipatie, Kabinet J, Urban Camping, Leerlingenraad 3000
016 27 28 54