De stem van een veilig nachtleven

Op dinsdag 24 oktober kwamen enkele jongeren en politici en beleidsmakers samen om in dialoog te gaan over een belangrijk onderwerp: het Leuvens nachtleven. In een gezellige en vertrouwelijke setting gingen de jongeren in dialoog met Daniëlla Deschamps (preventiedienst), Dirk Vansina (Schepen van jeugd) en Steve Mesmans (inspecteur horeca, Lokale Politie Leuven). Ze stelden hen hun vragen, gaven hun bezorgdheden met hen mee, maar luisterden ook naar wat de stad reeds onderneemt om iedereen een veilig nachtleven te kunnen bieden. Het was een interessante avond met heel wat belangrijke informatie, hieronder beknopt samengevat.

Tekst: Ella Rouquart / Foto's: Laure Robenek

Belangrijk tijdens deze avond is gebleken dat de nood aan een aangepast nachtleven in Leuven heel sterk gewenst is. Van care zones (lees: safe spaces) tot aanspreekpunten waar je terecht kan: veranderingen zijn nodig. Hierin staat hulp bij grensoverschrijdend gedrag centraal, maar ook andere problematieken zoals bijvoorbeeld discriminatie en racisme. Maar welke aanpassingen wil men zien, waarom zijn deze zo erg van belang en hoe kunnen die aangeboden worden?

  • Er moet een plek zijn tijdens het uitgaan waar men bij terecht kan, een soort ‘safe space’. Echter wordt er meer en meer afgestapt van deze term. Waarom? Er hangt een soort van stigma rond. Een care zone impliceert daarentegen dat er echt voor je gezorgd wordt, wat de belangrijkste factor is! Deze term en zone invoeren, in combinatie met de aanwezigheid van een care team, zorgt voor een veilig gevoel bij het uitgaan.


  • Elk voorval zou gemeld moeten kunnen worden. Een care team kan helpen zoeken naar oplossingen met en voor het slachtoffer. Het team kan verschillende functies hebben: van moderator/tussenpersoon tot persoonlijke hulp. Soms is een klacht, die in eigen ogen niet belangrijk genoeg lijkt, deel van een groter geheel. Elk voorval kan een impact hebben in een groter geheel, maar als je het niet meldt, bestaat het ook niet.
  • Vormingen aanbieden en gesprekken aangaan met barmannen van café’s/clubs/…, zodat ook zij op goede wijze kunnen handelen bij problemen. Ze zijn echter het eerste aanspreekpunt! Belangrijk is wel dat niet alles op hen moet vallen: ze zijn een eerste aanspreekpunt, maar niet het laatste!
  • Er is nood aan een algemene communicatie vanuit de stad Leuven, maar daarenboven ook communicatie op maat van de ontvanger (club/fakbar/café/event/…). “Spreken over ‘het nachtleven’ is kort door de bocht: met 1 campagne kan je niet alles aanspreken.” De waarde van bepaalde clubs/ruimte moeten behouden worden, maar aanpassingen doen per doelpubliek zal een meerwaarde brengen in de communicatiecampagne
  • Er is een tekort aan professionele expertise, de behoefte om alle expertise te bundelen en intenser te maken is zeker aanwezig. “We moeten als stadsbestuur proberen daarin een faciliterende rol te spelen. De gehele versnippering van nu moeten we opnemen tot 1 samenhangend geheel.”
  • Wat kan men doen om ervoor te zorgen dat men zich veilig voelt onderweg naar huis? Wat moet je doen als er onderweg iets gebeurt? Hierop is moeilijk een antwoord te formuleren: sensibilisering via scholen? Campagnes voor de burger? Straatverlichting? Sensibilisering naar de daders toe, niet naar de slachtoffers! 


Dit waren de opvallendste quotes van de avond:

  • -“Er is een positieve evolutie in discriminatie in het nachtleven, maar dat helpt niet met het feit dat er nog steeds gediscrimineerd wordt.“
  • -“Maar ‘samen uit, samen thuis’ is eigenlijk jammer, want dat is niet het probleem aanpakken, maar eerder het probleem voorkomen.”
  • "Ik hoop dat we als politie zijnde een gesprekspartner kunnen zijn of een rol spelen in het hele verhaal van een veilig uitgaansleven."


Weet jij nog een thema dat extra aandacht verdient?

Jelena Van Meerbeek

de villa, artistieke expressie, beleidsparticipatie
016 27 28 22