Zuiddag

22 april 2016
Door: MIJNLEUVEN
Marie Van Espen (18) is een geëngageerd vrijwilliger bij Zuiddag.

Met ‘Yes Youth Can’ probeert Marie jaar na jaar - samen met de hele organisatie achter Zuiddag - een standvastige samenwerking uit te werken tussen jongeren uit verschillende culturen. Strijden voor een duurzame
en rechtvaardige maatschappij, dat is een doel waar Marie maar al te graag mee haar schouders onder zet.

Marie, Zuiddag, wat is dat juist?
“Zuiddag is een jongerenorganisatie die strijdt voor een duurzame samenleving. De organisatie bestaat op zowat elk niveau uit jongeren van 15 tot 25 jaar oud. We staan bekend om onze actie ‘Work For Change’, waarbij jaarlijks 16.000 jongeren een dag lang gaan werken en hun verdiende loon schenken aan een jongerenproject in het Zuiden. Dat project wordt jaarlijks verkozen. Dit jaar ging ‘Work For Change’ door op 22 oktober en ging de opbrengst naar een project in Nicaragua. Het is ondertussen al het vierde jaar dat ik meedraai als vrijwilliger bij Zuiddag, en dit jaar ben ik de campagneleidster. Dat betekent dat ik alles rond het project opvolg. Zo gingen we bijvoorbeeld met een team naar Nicaragua en kwamen de jongeren uit Nicaragua ook naar België.”

Kan je wat meer vertellen over dat project in Nicaragua?

“Zeker! Het project draait rond jongeren die in de cacaosector in Nicaragua werken. In de eerste plaats richt het project zich op het wereldvoedselvraagstuk en de alsmaar stijgende gemiddelde leeftijd van boeren wereldwijd. Zo is de gemid
delde boer momenteel 60 tot
70 jaar oud. Met het project
proberen we aan te tonen hoeveel kansen er liggen binnen de 
cacaosector, vooral dan voor jongeren. Cacao is meer dan alleen een
 boon. Het hele proces tot chocolade 
biedt veel werkkansen voor jonge mensen. Daarnaast willen we met het project ook werken rond het patriarchale beeld dat heerst in Nicaragua. Ook op vlak van gendergelijkheid. We strijden ervoor dat vrouwen evenveel kansen krijgen dan mannen in de cacaosector én de samenleving.”

Mijn vrijwilligerswerk bij Zuiddag is een onlosmakelijk deel van mezelf geworden.
- Marie

Wat betekent jouw vrijwilligerswerk voor jou?
“Ik ben altijd al geëngageerd geweest. Vroeger was 
ik vrijwilliger bij taalkampen en de Grabbelpas. En ik probeer mij ook altijd in te zetten voor projecten zoals ‘Sing For The Climate’ of ‘Music 4 Life’. Ook mijn vrijwilligerswerk bij Zuiddag is ondertussen een onlosmakelijk deel van mezelf geworden. Ik vind vrijwilliger zijn eigenlijk iets vanzelfsprekend. Het komt misschien wat arrogant over, maar het is toch logisch dat we ons inzetten voor onze samenleving, niet? Mochten ze mij vandaag zeggen dat ik betaald kan worden voor mijn vrijwilligerswerk bij Zuiddag, dan zou ik dat aanbod meteen afslaan. Want in mijn ogen is vrijwilliger zijn iets wat puur vanuit jezelf moet komen.”

Elke waarde die ik hoog in het vaandel draag, heb ik van mijn moeder meegekregen.
- Marie

Naar wie kijk je op?
“Hoe simpel het ook mag klinken, ik ben vooral enorme fan van mijn eigen mama. Elke waarde die ik hoog in het vaandel draag, heb ik van mijn moeder meegekregen. Ze was voor mijn geboorte vredebewaker in conflictgebieden en staat altijd klaar voor anderen. Ook de vluchtelingenproblematiek houdt haar bezig. Mama is heel openminded, voor alles en iedereen. Dat maakt dat ze mijn grootste idool is. Maar natuurlijk heb ik ook veel aan mijn papa (lacht).”

Wie inspireert je op internationaal vlak?
“Dat moet Emma Watson zijn. Ze is ongelooflijk bekend maar tegelijk zo down to earth. Ze heeft ondanks haar drukke acteursleven toch haar studies afgerond.
Bovendien is ze VN ambassadeur, heeft ze een eigen project rond gelijkheid en is ze een geëngageerde vrouw. Als ik ooit op het punt kom dat ik denk ‘dit kan ik niet meer combineren’, dan hoef ik gewoon aan Emma te denken en komt het wel weer goed, denk ik.”

‘Work For Change’ zit erop voor dit jaar. Waarom zouden jongeren volgend jaar (opnieuw) meewerken?
“Behalve het feit dat je een dag les mag missen om te kunnen gaan werken, krijg je er ook een prachtige werkervaring voor in de plaats. Alles gaat eraan toe zoals in de ‘echte’ wereld. Het ideale moment dus om je droomjob uit te proberen. En dat allemaal terwijl je eigenlijk de handen uit de mouwen steekt voor een duurzame en rechtvaardige samenleving. Door deel te nemen aan ‘Work For Change’ toon je dan ook dat je mee stilstaat bij thema’s die we bij Zuiddag erg belangrijk vinden. Het is een dag die draait rond bewustmaking en een impact hebben op zoveel mogelijk mensen. En daar draag je als jongere tot bij.”

Meer weten over Zuiddag? www.zuiddag.be
Bekijk zeker ook de campagnefilm van Zuiddag en volg Marie en de anderen op uitwisseling in Nicaragua!

22 april 2016
Door: MIJNLEUVEN