Samenleving

“Zonder BOEST! vind ik het moeilijk om mezelf aan de praat te krijgen”

29 november 2022
Door: MIJNLEUVEN
Isabela ging in gesprek met Michiel en Tom van BOEST!.

De overgang van het middelbaar of hogere studies naar werk is niet altijd simpel. Je vindt niet de juiste job, hebt misschien geen uitgebreid netwerk of soms heb je niet genoeg motivatie of zelfvertrouwen om de stap te zetten. Voor Michiel (25) was en is de zoektocht een uitdaging. Hij klopte daarom aan bij BOEST!. We spraken met hem en zijn coach Tom over zijn traject.

Tekst: Isabela Torres / Foto’s: Gabriela Darius

Zou je jezelf even willen voorstellen?

Michiel: “Goeiedag! Ik ben Michiel, ook wel bekend onder de artiestennaam Claprose. Ik ben een 25-jarige hobbyist cartoonist met een hart voor videogames. Ik heb het grootste deel van het secundair gestudeerd in Brussel. In het 5de middelbaar ben ik naar Don Bosco Groenveld gegaan om een grafische opleiding te volgen, zodat ik meer bezig kon zijn met tekenen. Wat één van mijn grootste hobby’s is. Tom is mijn coach van BOEST!.”

Hoe wist je van het BOEST!-project af?

Michiel: “Een lange tijd terug, eigenlijk een jaar terug (lacht) zat ik in groepstherapie. Ik was ten einde raad over hoe ik mijn vrije tijd moest opvullen aangezien ik toch vastzat in een psychiatrisch ziekenhuis. Een begeleidster heeft BOEST! aangeraden.”

Had je verwachtingen voor het BOEST!-project?

Michiel: “Eigenlijk had ik weinig tot geen verwachtingen. Ik was al down in the dumps en geloofde niet echt dat het zou helpen. Maar als je je verwachtingen laag stelt, dan kan je alleen maar positief verrast worden. En dat werd ik. Het heeft me veel geholpen.”

Hoe heeft het BOEST!-project je geholpen om je talenten verder te ontwikkelen?

Michiel: “We hebben gewoon een aantal dingen geprobeerd. We zijn op zoek gegaan naar open calls en andere vrijetijdsactiviteiten om me mee bezig te houden. We hebben een portfolio website gemaakt. We hebben ook visitekaartjes gemaakt voor het geval ik ergens zou staan. De basics om professioneler over te komen. Ik vind het ook moeilijk om mezelf aan de praat te krijgen wanneer BOEST! er niet is. Ik probeer daar meer initiatief in te nemen zodat ik er zonder BOEST! niet alleen voor sta.”

Tom: “BOEST! zorgt vooral voor routine en initiatief. Hopelijk krijgt hij op termijn die reflexen en routines zelf.”


Mijn doel en grootste bucket list item is één project van groot formaat te maken
- Michiel

Hoe heeft BOEST! je nog geholpen naast het creatieve?

Michiel: “De activiteiten hebben me veel zelfvertrouwen gebracht. Een van de redenen waarom ik in groepstherapie zat was een gebrek aan zelfvertrouwen. Tijdens corona kon ik niet veel dingen doen. Dus door meer dingen te doen met BOEST! en meer opties te bekijken begon ik te merken dat ik een plaats had in deze gemeenschap. Daar werd ik zelfzekerder door.”

Tom: “Ik vind dat het een piste is richting werk gaan. Zo doet hij vrijwilligerswerk bij De Aanstokerij, een organisatie die gepersonaliseerde spellen voor bedrijven maakt.”

Hoe is je relatie met je coach?

Michiel: “We klikken goed qua persoonlijkheid en vaardigheden. Tom is ook een artiest, dus we begrijpen elkaar heel goed op dat vlak. We respecteren elkaar en werken goed samen.”

Tom: “Ik zie mezelf op sommige punten in hem.”

Michiel: “Heb je ook in groepstherapie gezeten?”

Tom: “(lacht) Nee, dat ook weer niet. Daarom zei ik op sommige punten en niet alle.”

Wat is je doel voor de toekomst?

Michiel: “Mijn doel en grootste bucket list item is één project van groot formaat te maken. Een verhaal vertellen voor jong en oud, via eender welke vorm van visuele media. Hoe ik het ga doen is nog een zoektocht, maar ik wil zeker iets fantasierijk maken.”

Voor welke jongeren zou het BOEST!-project interessant zijn?

Tom: “BOEST! is voor alle jongeren tussen de 18 en 30, niet enkel creatievelingen. We willen jongeren bereiken die niet door de standaard kanalen zoals VDAB worden bereikt.  Je kan talloze hobby’s en talenten ontwikkelen, maar ook een vaste job of stageplaats vinden. Het sterkste punt is dat het zeer persoonlijk en flexibel is. We willen werk toegankelijker maken voor jongeren die niet direct van start geraken of hun plaats niet vinden. Het loopt niet voor iedereen even rechtlijnig. Daarom ligt de focus echt op de jongere zelf. 


Emma van BOEST!:

Bij BOEST! Your future begeleiden we jongeren, die op verschillende vlakken drempels tegenkomen in de weg naar een zelfstandig leven. Vertrekkend vanuit hun vraag, zonder verplichting of verwachting, op hun tempo, met een vaste coach voor een korte of lange periode, en expertise van verschillende Leuvense partners.

Het BOEST!-team is samengesteld uit 5 partners:

  • Emino
  • JAC
  • Arktos
  • Groep Intro
  • Stad Leuven

Doordat we in het project werken met zoveel verschillende partners hebben we veel expertise binnen BOEST! op verschillende vlakken. Zo hoef je niet van de ene organisatie naar de andere te hollen om een antwoord te zoeken, maar kunnen onze coaches beroep doen op elkaar om vragen over verschillende topics te beantwoorden en je hierin te ondersteunen. Zo kan er kort op de bal gespeeld worden en is het traject aangepast aan jouw noden.

Jongeren mogen zich altijd aanmelden via email: boestyourfuture@leuven.be, Instagram: boestyourfuture of via jongerendiensten zoals MIJNLEUVEN. 

29 november 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69