Sport
Cultuur

Zomer vol Le(u)ven

4 juli 2022
Door: MIJNLEUVEN
Ontdek ons overzicht van de beste activiteiten deze zomer.

Deze zomer valt er veel te beleven in Leuven. Heb je dus enkele weken staycation gepland? Of ben je nog een paar dagen thuis tussen alle kampen, vakanties en studentenjobs door? Dan staat vervelen niet op de agenda. Check hier ons overzicht van de leukste muziek-, film-, culinaire en sportactiviteiten.


MUZIEK

Je kan deze zomer bijna geen weekend buitenkomen zonder dat er ergens een optreden bezig is. Wij vatten alles wat voor je samen. Belangrijk weetje: de meeste festivals en optredens deze zomer zijn volledig gratis!

Festivalliefhebbers kunnen zoals elk jaar terecht op de Beleuvenissen, Half Oogst of M-idzomer voor een portie steengoede optredens uit verschillende genres. Met namen zoals Faisal, Meskerem Mees, Sylvie Kreusch en Blu Samu zeker de moeite! 

Een iets specifieker genre kan je op 5 augustus vinden op ‘Leive Vloms’: hét Leuvense schlagerfestival op de Oude Markt. Sfeer en polonaises verzekerd. Iets totaal anders (lees: een jongerenfestival met rap, hiphop en breakdance) vind je op het BURn festival, 23 juli op het binnenplein van Vleugel F.

Zorg je liever zelf voor de muziek? Dan kan je gaan meezingen met Leuven Zingt op 23 juli op de Oude Markt. Een liveband speelt 40 klassiekers en het publiek zorgt voor de vocals. Valse noten zijn toegestaan.

Als je wat meer zoekt dan muziek alleen kan je in het weekend van 5 en 6 augustus terecht bij Alma 3 voor Habitat: gezellige vibes, elektronische muziek, inspirerende talks en heel wat kunst en architectuur.

Onze ultieme muziektip? Coely, Queen van de Belgische hiphop, komt op 13 augustus naar Half Oogst, het gratis festival op de Oude Markt. Als de Oude Markt een dak had, zou het er zaterdag 13 augustus zeker afgaan. 


CULINAIR

Te veel Aïki Noodles, pizza en frieten gegeten op een festival? Of viel het eten op kamp wat tegen? Geen zorgen, deze zomer kan je in Leuven ook terecht om eens goed te gaan eten.

Tijdens Hapje-tapje is Leuven even niet de langste toog, maar wel het grootste buffet. Op 31 juli kan je op en rond de Grote en Oude Markt terecht voor een hapje en een drankje.

Houd je meer van gezellig tafelen op restaurant dan kan je in Stelplaats de hele zomer terecht om nieuw jong kooktalent te ontdekken. Elke dinsdag op Stelplaza neemt een jonge kok de keuken over en serveert die een 3-gangenmenu terwijl een DJ voor de muzikale ondersteuning zorgt. 


SPORT

Deze zomer geven de Red Flames, onze Belgische voetbalvrouwen, het beste van zichzelf op het Europees kampioenschap voetbal. Stad Leuven is grote supporter van de ploeg en bouwt daarom een fandorp op het Martelarenplein. Je kan er alle matchen bekijken op groot scherm en onze Red Flames naar overwinning juichen. De 3 matchen uit de groepsfase staan gepland op 10, 14 en 18 juli. #Flametime

Een minder gekende, maar minstens even spectaculaire sport is polsstokspringen. Wil je polsstokspringers uit het binnen- en buitenland aan het werk zien? Dan moet je op 6 augustus naar het polsstokgala aan Hal5

Wil je zelf liever wat bewegen? Op 27 augustus kan je Leuven ontdekken in het donker op de Leuven Night Run. Een parcours van 10km door heel wat vette locaties en gebouwen in de hele stad.


FILM

Op een mooie zomeravond is een donkere cinemazaal niet echt the place to be. Daar heeft Cinema Zed gelukkig een oplossing voor gevonden: Zomerfilms in openlucht. Tussen 13 juli en 13 augustus kan je elke woensdag en zaterdag op een Leuvense locatie naar de film.

Onze tip uit het aanbod: Fragile, op woensdag 10 augustus. Het is een Frans-Arabische zomerfilm over vriendschap, een mislukt huwelijksaanzoek en oesters. De ideale kans om je Frans nog wat bij te schaven tijdens de vakantie (geen zorgen, er is ook ondertiteling). De unieke locatie: het binnenplein van woonzorgcentrum het Booghuys. 

FESTIVALCREW

Met MIJNLEUVEN sturen we deze zomer onze festivalcrew op pad. Zij zullen foto’s en sfeerverslagen maken op een hele reeks festivals. Houd dus zeker onze sociale media kanalen en website in de gaten voor het resultaat! Je kan hen terugvinden op de volgende evenementen:

  • 8 juli: Beleuvenissen
  • 15 juli: EK match Red Flames
  • 23 juli: BURn Festival
  • 5 & 6 augustus: Habitat Festival
  • 12 & 13 augustus: Half Oogst


4 juli 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69