Cultuur
Jonge doeners

"Zichtbaarheid en duurzaamheid creëren voor jonge kunstenaars d.m.v. samenwerking"

27 februari 2020
Door: MIJNLEUVEN
ART BASS 2020: extra kunst en cultuur op je bord!

Zaterdag 7 maart kan je in OPEK terecht voor ART BASS 2020, een evenement van kunstenjeugdbeweging Bazart dat jonge kunstenaars uit verschillende disciplines een toonkans geeft. We vroegen aan vijf van de jonge deelnemers om zichzelf even voor te stellen en in alle eerlijkheid te praten over hun kunst, hun passie. Én over hoe ze uitkijken naar ART BASS 2020 natuurlijk!
Tekst: MIJNLEUVEN

Ebba Van der Taelen (17), zangeres
"Ik ben EBBA, creatieve duizendpoot sinds 2002. Al vijf jaar breng ik covers van bekende en minder bekende nummers op mijn gitaar. Mijn passie voor muziek manifesteerde zich al redelijk vroeg. Ik zong de hele dag door en ontwikkelde een eigen muzieksmaak, die lichtjes afweek van die van mijn leeftijdsgenootjes. Op mijn tiende besloot ik me in te schrijven bij de plaatselijke muziekschool, maar daar kreeg ik niet de vrijheid die ik verlangde. Ik wou dingen creëren, mezelf begeleiden op de gitaar en mijn eigen ding doen. Het enige wat ik daar echter deed, was saaie muziekstukken op mijn gitaar spelen. Geen passie. Nul eigenheid. Na 3 jaar stopte ik dan ook met deze lessen en leerde mezelf akkoorden aan." 

"Nu heb ik een eigen stijl ontwikkeld die gekenmerkt wordt door melancholie, warme klanken en vaak Nederlandse teksten. Momenteel ben ik met enkele zelfgeschreven songs aan het experimenten, waarvan je het resultaat misschien op ART BASS zal horen. Een dergelijk evenement is geweldig voor jonge artiesten die hun eerste stappen in de muziekwereld willen zetten. See you there?!?"

José Miguel Fernandez Fernandez (17), kunstenaar
"Ik doe vooral aan abstracte kunst. Enerzijds schilder ik en anderzijds maak ik tekeningen met repetitieve lijnen. Schilderen is voor mij een manier om mijn gevoel weer te geven, dat zie je aan de kleuren en de penseelstroken. Als ik teken kan ik een eigen wereld verzinnen, of de wereld buigen op een manier hoe ik het zie. Ik gebruik bij deze stijl maar twee kleuren (tot nu toe): zwart en rood. Het aanbrengen doe ik met een vulpen en een rode alcoholstift. Inspiratie haal ik vooral uit mijn gevoelens en mijn eigen leefwereld, mijn psychische toestand en mijn geloof. Ik probeer de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken. Art Bass lijkt mij een mooie kans om wat tekeningen te tonen aan vrienden die zullen komen naar het evenement. Ik vind het vooral een opportuniteit, want ik ben helaas niet geschoold in de kunsten."  

Ella Gaublomme (15), zangeres
"Toen ik 10 jaar was begon ik meer en meer te experimenteren met het schrijven en het rijmen. Iets meer dan een jaar geleden heb ik mijn eerste single ‘no longer plzzz’ uitgebracht wat natuurlijk extreem spannend was. Wat ik zo leuk vind aan muziek maken is dat ik even op een totaal andere wereld kan zijn en me om niets druk maak. Ik vind het heel leuk dat Art Bass mij de kans geeft om jullie wat te laten horen van mijn muziek, maar ik ben stiekem toch een beetje nerveus. Tot 7 maart!"

Hendrik Roukaerts (18), installatiekunst
"Op dit moment ben ik vooral bezig met installatiekunst. Het leuke aan installatie is dat je niet beperkt bent tot één discipline. En het is ook interessant dat het creatieve proces niet stopt. Je moet nadenken over hoe je dit beeldmateriaal in relatie brengt met de ruimte waar het in staat."

"Kunst kan voor mij werken als een soort verwerkingsproces, waarbij ik tijdens het creatieproces de kans krijg om over de gevoelens na te denken. Wanneer het werk dan klaar is, heb ik het gevoel dat die emoties en ideeën voor een stuk in het werk zitten, maar zeker niet al mijn werk heeft gevoelens die verwerkt zijn. Vaak maak ik een beeld omdat het er interessant uitziet of omdat ik kritiek wil geven op bepaalde zaken."

 "Voor mij is het erg belangrijk dat jonge kunstenaars de kans krijgen om te exposeren. Dit zorgt niet enkel voor meer kansen in het algemeen voor deze jonge kunstenaars, maar zorgt ook voor meer variëteit binnen het artistieke milieu. Ik wil daar zelf aan bijdragen door later een collectief te vormen met andere jonge beeldende of niet beeldende kunstenaars met het doel om zichtbaarheid en duurzaamheid te creëren voor jonge kunstenaars door middel van samenwerking." 

Elien Van Hunsel (22), zangeres
"Ik heb al van jongs af aan een passie voor muziek. Mijn muzikaal leven begon in een zangkoor toen ik 6 jaar was, maar al gauw bleef het niet bij zingen en leerde ik dwarsfluit, gitaar, piano, djembe en meer. Muziek werd de rots in de branding, een manier om mijn gevoelens een plaats te geven en verhalen te delen met anderen. Ik leerde mijn podiumangst overwinnen en kritiek te aanvaarden. Ook bloeide uit de muziek liefde voort door Simon (27) te leren kennen op een muzikale jam. Nu maken we samen zelfgemaakte muziek onder de naam 'In the Sunshine'."

"Het is ongelooflijk belangrijk dat er een platform is voor jonge beginnende muzikanten zodat ze ervaring opdoen en zich kunnen ontplooien, maar ook connecties kunnen leggen. Onze droom is om op grotere podia te staan en onze passie met veel andere mensen te delen."

Je kan deze en nog meer jonge kunstenaars bewonderen op zaterdag 7 maart tijdens ART BASS 2020 in OPEK. 

27 februari 2020
Door: MIJNLEUVEN