Jonge doeners
Samenleving

"Wij zijn hier, we hebben een stem en we gaan die laten horen"

26 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN
Tibe Weyts blikt terug en vooruit op de plannen van PACT3000.

Eerder dit jaar zetten de leden van PACT3000 zich op de kaart met hun grote bevraging bij Leuvense scholieren over mentaal welzijn. Tibe Weyts, een van de jongeren van PACT3000, blikt hier op terug en kijkt naar hun plannen voor dit schooljaar.
Tekst: Eva Mechelmans / Foto: Vijfvoortwaalf

Tibe, zou je kort willen uitleggen wat jullie doel is?

"PACT3000 is opgericht in 2019 en is een samenwerking tussen de Vlaamse scholierenkoepel en MIJNLEUVEN. We proberen de stem van jongeren meer te laten horen. Ook willen we impact maken bij de beleidsmakers en directies van Leuvense scholen, vooral als het over school gaat."

Jullie deden in mei een bevraging bij 2667 Leuvense scholieren. Toen bleek dat 76% van de bevraagde jongeren zich niet goed voelde. Zijn jullie zelf geschrokken van die resultaten?

"We wisten al dat mentale gezondheid bij jongeren niet zo goed was. Maar toch zijn we heel erg geschrokken van de resultaten. Vooral van bepaalde reacties van jongeren die openhartig konden zijn over hun gevoelens. Sommigen hadden en hebben het mentaal heel moeilijk. We zijn blij dat we het onderzoek konden uitvoeren omdat we nu echte resultaten hebben en niet alleen op ons buikgevoel moeten afgaan."

Eind mei lanceerden jullie een filmpje met getuigenissen van jongeren tijdens de coronaperiode. Hoe waren de reacties? 

"Mensen van het schoolbeleid waren erg onder de indruk, sommigen kregen er zelfs kippenvel van. Van jongeren kregen we ook veel positieve reacties. Ze zijn dankbaar dat we dit onderwerp in de media durven brengen. Er rust toch nog een taboe op mentaal welzijn en dat willen wij graag de wereld uit helpen."

Er is niet alleen over ons gepraat, maar ook mét ons

Hebben jullie het idee dat scholen echt iets gaan doen met jullie rapport? 

"Ons rapport heeft sowieso al impact gehad want er zijn subsidies vrijgemaakt voor mentaal welzijn. Verder merk ik ook kleinere veranderingen op. Ik mocht bijvoorbeeld herexamens afleggen omdat mijn school van mening veranderd is door het rapport. Uit de gesprekken met scholen krijg ik het gevoel dat ze er echt mee aan de slag willen gaan. Ondertussen weten ook belangrijke spelers zoals de stad Leuven en de directies van allerlei Leuvense scholen steeds beter wie wij zijn en waar we voor staan, wat ons natuurlijk weer een stap verder brengt."

In juli mocht je op het Habitat festival in Leuven spreken over mentale weerbaarheid in moeilijke tijden. Hoe was dat?

"Het was een hele mooie kans om de stem van jongeren mee te geven. Er is niet enkel over ons gepraat, maar ook mét ons. Ik heb veel geleerd die dag en misschien hebben sommigen ook wel iets van mij kunnen leren. Extra leuk is dat we hier goede contacten konden leggen, bijvoorbeeld met een professor van de KU Leuven. Zij bereiken leerlingen van middelbare scholen moeilijk, waar wij als jongeren met ons onderzoek wel in geslaagd zijn. We gaan daarom samen rond de tafel zitten en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen."

De coronamaatregelen zullen versoepelen, welke invloed heeft dat op PACT3000? 

"Hopelijk kunnen we door de versoepelingen vaker fysieke activiteiten organiseren met het team en ook uitwisselingen met andere organisaties op poten zetten. We willen sowieso sterk gaan inzetten op ledenwerving omdat we nu maar drie leden hebben. Er zijn enkele zesdejaars vertrokken en het blijft moeilijk om jongeren te bereiken. We worden vaak als saai gezien omdat we met eerder serieuzere topics werken, maar ik kan verzekeren dat we helemaal niet saai zijn. (lacht)"

Hebben jullie met PACT3000 nog plannen voor dit schooljaar?

"We hebben nog geen specifiek thema gekozen, maar er spelen zeker al wel wat ideeën. Als we een grotere groep hebben samengesteld, beslissen we samen waarop we gaan focussen. Onze grootste prioriteit is om directies en beleidsmakers te blijven verbazen. Blijven verbazen in de zin van: wij zijn hier, we hebben een stem en we gaan die laten horen. We hebben al heel vaak mensen verbaasd en we zijn nog maar zestien of zeventien. Dus ja, we willen impact blijven maken."

ZIN OM MEE TE DOEN? 

WIE? Leerlingen van elke Leuvense middelbare school. Je hoeft niet actief te zijn in een leerlingenraad.
WAT? Als groep kom je ongeveer 15 keer samen na school. Jij bepaalt mee de richting en intensiteit van het traject. Jij neemt de leiding, MIJNLEUVEN begeleidt en helpt waar nodig. 
WANNEER? Een schooljaar lang. In mei eindigen we met een grand finale waarbij we voorstellen voorleggen aan schooldirecties en grote onderwijsbazen.

INSCHRIJVEN DOE JE HIER!

26 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN

Riena Exelmans

project- & concertondersteuning, welzijn, API
016 27 28 54