Jonge doeners

“Wie weet start ik wel een brommerbedrijf"

5 juli 2024
Door: MIJNLEUVEN
Pieter-Jan bracht twee jonge ondernemers samen om te praten over hun bedrijfje.

Inya (21), van Adore Your Jewellery en Giel (17) van Silverling hebben kleine ondernemingen, maar grote dromen. Adore Your Jewellery levert stijlvolle stalen juwelen af, en Silverling maakt van oud bestek nieuwe ringen. De jonge ondernemers combineren hun bedrijfje met studeren, maar dat houdt hen niet tegen pareltjes van juwelen af te leveren.

Tekst: Pieter-Jan Bossuyt / Foto's: Sophie Deforce

Is het jullie eerste onderneming?

Inya: Ja, het is mijn eerste onderneming. Giel: Bij mij is het mijn tweede, maar mijn eerste was op m’n 12 jaar, toen ik samen met mijn nichtje een kledinglijn had. Dat was eerder gewoon voor de vrienden en familie. Een optimistische droom.

Waar halen jullie je materiaal?

Giel: Ik heb eigenlijk twee dingen: voor bestek ga ik naar kringloopwinkels en ga ik zoeken in de bakken voor het mooiste bestek. Dat is wel leuk, want mijn ouders komen dan soms thuis als ze nog eens in de kringwinkel geweest zijn, met een schoon stuk bestek. Mijn zilver koop ik in plaatjes bij een groothandel. Mijn kettingen koop ik in slierten per meter en de hangers maak ik zelf.

Inya: Ik heb draad die ik koop van groothandels in Nederland.

Hoe zijn jullie begonnen?

Inya: Ik ben vier jaar geleden begonnen, eigenlijk tijdens corona. Ik had niets te doen, dus had ik gezocht naar iets om me bezig te houden, want het was juist in het begin van de lockdown. Dan kwam ik op instagram verschillende juwelenaccounts tegen en ben ik zelf wat beginnen experimenteren.

Giel: Bij mij is dat eigenlijk een beetje hetzelfde. Van kindsbeen af heb ik wel met mijn vader in ons werkkot gewerkt en geknutseld met mijn moeder. Op een gegeven moment heb ik ook via Instagram een video gezien van iemand die juwelen maakte van oud bestek en patroontjes omboog. Daar ben ik eigenlijk op beginnen doorbouwen. Nu ben ik met zilver bezig. Dus eigenlijk gevloeid vanuit een interesse om zowat te proberen.


Welke tips zou je geven aan je jongere zelf?

Inya: Ik zou misschien iets meer research hebben gedaan in het begin, als ik nu opnieuw zou starten, want ik ben er wat impulsief ingegaan, ik wist nog niet veel van boekhouden, hoe je alles moest bijhouden in je administratie, hoe je een webshop moest opbouwen ...

Giel: Mijn tip zou zijn: een duidelijk doel stellen en daarnaartoe werken. Je begint met grote dromen: ik ga dit doen en ik ga dat doen, maar je vergeet dat je noodzakelijke stappen daarvoor moet doen om echt die grote dingen te bereiken. Wat ik gemerkt heb, is dat als je die stappen doet, dat je uiteindelijk merkt dat dat niet haalbaar is, maar dat je wel iets anders tegenkomt. Het was nooit mijn bedoeling om met zilver te werken. Niet te veel direct zeggen ‘dit moet het zijn’, openstaan voor nieuwe dingen.

Hoe combineren jullie je onderneming met studeren?

Inya: Soms is dat wel moeilijk, vind ik. Vooral als je examens hebt, is het moeilijk om het echt goed in te plannen, zodat je kan studeren én aan je webshop kan werken. Meestal is het wat minder in die periodes en ben ik meer gefocust op school in plaats van op mijn onderneming. In de normale schoolweken probeer ik een uurtje ‘s avonds vrij te maken, om wat reels voor Instagram op te nemen.

Giel: Bij mij is het minder gestructureerd. Het is vooral leuk dat het een hobby is, en dat je geld kan verdienen met iets dat je graag doet. Veel van mijn vrienden doen bijvoorbeeld vakantiejobs, maar die zitten vast aan uren. In mijn geval kan ik zeggen, ik heb tijd, dus ik doe dat. Je bent alleen verantwoordelijk tegenover klanten en niet tegenover een baas.


Je moet niet veel hebben om te kunnen beginnen
- Inya

Wat zou je doen met een miljoen?

Inya: Moeilijke vraag. Misschien zou ik gewoon een winkel openen, maar ik zou er iemand anders in zetten, zodat ik daar zelf niet voltijds naar zou moeten overschakelen. Ik vind het wel belangrijk nog een diploma te hebben voor moest ik later iets anders doen, zodat je nog een tweede optie heb. Voor de rest wil ik stock en zo veel mogelijk materiaal aankopen!

Giel: Ik zou vooral in reclame investeren. Dat vind ik het minst leuke eraan en dat kan ik het minst goed. Een winkel openen is inderdaad een goed idee, maar ik zou ook zorgen dat mijn merk wat bekender wordt en groeit.

Wat heeft je onderneming je geleerd?

Giel: Wat ik het meest geleerd heb, is het blijven zoeken totdat je een oplossing vindt. Blijven doorzetten, want ik heb echt al vaak gedacht van: amai, nu is het echt wel genoeg geweest. Maar uiteindelijk vind je toch iets dat beter is dan wat je de eerste keer dacht.

Inya: Boekhouding. Dat is het saaiste aan zo’n onderneming. En social media-strategie, hashtags toepassen... had ik anders ook nooit echt geleerd. 

Doe je dat allemaal zelf, of werk je daarvoor samen?

Inya: Ik doe dat allemaal zelf. Soms vraag ik vriendinnen om model te spelen op foto’s, maar het is niet zo dat ik iemand inhuur daarvoor.


Welke tips hebben jullie nog voor andere jongeren die een onderneming zouden willen starten?

Inya: Ik zou zeggen: start niet té groot. Ik ben zelf ook met iets van een 100 euro begonnen, dus niet veel. Je moet ook niet veel hebben om te kunnen beginnen. In het slechtste geval, wanneer het fout gaat, heb je er niet al je spaargeld aan uitgegeven en ben je niet alles kwijt.

Giel: Dat is een goeie tip, want je kan het geld dat je verdient altijd later investeren. Dat heb ik zelf ook gezegd: ik probeer met zo weinig mogelijk te beginnen, en dan daarmee door te gaan. Wat ik ook nog denk is dat je het leuk moet vinden, je moet er wel de motivatie voor kunnen opbrengen. Als je een onderneming start met iets wat je niet leuk vindt, denk ik dat er een heel kleine kans is dat het echt zal werken. Zoek iets dat je leuk vindt, of dat je interesseert.

Is er nog iets dat jullie willen toevoegen?

Inya: Je moet niet per se wachten tot je 40 bent om je eigen bedrijf te starten, doe het wanneer je wilt!

Hoe zien jullie de toekomst?

Giel: Het kan zijn dat ik er volgend jaar mee moet stoppen. Voor mij is het belangrijkste aspect eigenlijk de kennis die je ermee opdoet. Het is niet per se het merk zelf - dat is wel belangrijk voor mij, maar het feit dat ik weet dat ik het opnieuw zou kunnen doen, is eigenlijk al genoeg. Wie weet start ik wel een brommerbedrijf ofzo.


Veel van mijn vrienden doen vakantiejobs, maar die zitten vast aan uren.
- Giel

Volg Inya en Giel op: 

@adoreyourjewellery / adoreyourjewellery.com 

@silverling_24 / silverling.be


5 juli 2024
Door: MIJNLEUVEN