Lifestyle
Jonge doeners

“We moeten van het klimaat onze grootste prioriteit maken”

11 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN
Gabriela (16) sprak af met Delfien in het stadspark om het te hebben over haar ambities met haar duurzaam bedrijf Sustain Abilities.

“We hebben geen honderd mensen nodig die 100% duurzaam leven, maar miljoenen, miljarden die kleine en grote inspanningen leveren”. Dat is de filosofie van de 25-jarige duurzaamheidsstrijder Delfien Wouters. Met haar gloednieuw bedrijf Sustain Abilities onderneemt ze op haar eigen manier actie om collectief het klimaat op de eerste plaats van de prioriteitenlijst te zetten. Ze biedt persoonlijke, leerzame duurzaamheidstrajecten aan die mensen simpel en snel duurzamer in het leven doen staan. “Ik vind dat je dingen moet doen waarvan je aanvoelt dat ze lukken, zodat je ze ook volhoudt.”

Tekst: Gabriela Darius (16) / Foto: Artem Knyazev (16)


In Leuven loop je Delfien op verschillende manieren tegen het lijf. Ze is gemakkelijk te spotten op haar fiets met felroze mand, maar je vindt haar ook in de natuur - tussen de plantjes, in het bruisende stadscentrum, aan het werk in de ecologische Harvest Club of gewoon, met een pot pindakaas in de hand. “Want pindakaas maakt het leven plezant”, lacht Delfien.

Delfien, vanwaar de interesse in duurzaamheid? 

“Die kwam er toen ik besliste dat ik wilde proberen om vegetarisch te eten. Gewoon om eigenhandig te ervaren wat dat allemaal inhoudt. Die nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen vind ik een heel nuttige eigenschap. Het zorgde er in dit geval voor dat ik een wereld ontdekte die volledig draait rond duurzaamheid. Van die duurzame gedachte geraakte ik meer en meer overtuigd. Het begon ook steeds meer te kriebelen om zelf rond duurzaamheid aan de slag te gaan. Dankzij de aanmoedigende woorden van mensen uit mijn omgeving besliste ik uiteindelijk om actie te ondernemen. Om mijn ideeën om te zetten in plannen. Zo kwam ik terecht bij BAAS, waar mijn enthousiasme alleen maar aangewakkerd werd en er in mijn hoofd geen andere optie meer was dan er écht iets van te maken. Als zelfstandig ondernemer.”

Wel een grote sprong, toch?

“Twee jaar geleden was het voor mij duidelijk dat ik effectief iets wilde doen met mijn duurzame ideeën. En ook het leven als zelfstandige sprak mij aan. Mijn beste vriend is zelfstandige en in de winkel waar ik werk, en die gerund wordt door zelfstandigen, zag ik hoe fijn het is om te werken aan je droom. Bovendien merkte ik door de groei van Harvest Club de voorbije jaren, dat ook dat groeiproces op zich heel veel voldoening geeft. Toen ik mij dan inschreef voor BAAS besefte ik nog maar eens hoe graag ik het allemaal wou. Voor mij was het duidelijk: in 2020, het jaar dat ik 25 werd, zou ik zelfstandige worden. Of in ieder geval de stappen zetten om zelfstandige te worden. Er waren geen twijfels. Ik zat met BAAS dan ook in een traject waar je allerlei stappen zet die je naar het ondernemerschap leiden. Waardoor je ook echt die klik maakt en gewoon gaat voor waar je in gelooft. De keuze om zelfstandige te worden, kwam er ook niet uit een verlangen om veel geld te verdienen, wat bij veel anderen naar mijn gevoel wel het geval is. Ik wil vooral mijn passie volgen, mijn droom waarmaken, door connecties te maken met mensen die zich samen voor het klimaat willen inspannen. Het draait om het collectieve gevoel, mensen helpen door met hen samen te werken. Niet om centen.”

Wat moeten we ons voorstellen bij je duurzaamheidstrajecten?

“Ik wil dit jaar trajecten opstarten die ervoor zorgen dat je met mijn hulp en die van anderen leert hoe je je persoonlijke levensstijl kan verduurzamen. Elke levensstijl is anders natuurlijk, daarom ook dat ik die individuele begeleiding enorm belangrijk vind. We denken samen na over hoe je dagelijkse gewoontes kan aanpassen, waar je oplossingen kan vinden voor problemen, hoe je creatief aan de slag kan gaan… Alles is dus erg op maat. En iedereen is welkom. Jongeren, ouderen, jonge gezinnen…. Ik wil mensen coachen en ervoor zorgen dat ze zelf niet te veel energie moeten steken in de omschakeling naar duurzamere keuzes.”

 Wist je al lang dat je die richting uit wilde? 

“Er is best wel een lang denkproces aan voorafgegaan, omdat ik niet iets wilde doen wat al bestaat. Ik koos bijvoorbeeld bewust om geen DIY zeepjes te maken of plantaardige kookworkshops te geven. Als iemand daar nood aan heeft, zijn er al opties genoeg. De corona crisis heeft wel wat roet in het eten gestrooid, maar ik werkte een online alternatief uit. Digitaal samenwerken heeft ook voordelen. Iedereen kan nog meer op zijn eigen tempo werken. Ik laat het wel allemaal wat op mij afkomen. Ook omdat ik de tijd heb. Ik werk nog halftijds, dus ik heb nog wel een zekerheid. Dus of ik nu begin dit jaar of eerder midden 2021 volop aan de slag kan met Sustain Abilities, dat zien we wel. Het hangt ook allemaal wat af van wat er ons nog te wachten staat op vlak van corona.”

Pas wanneer iedereen zijn best doet, kunnen we effectief een verschil maken
- Delfien

Hoe zie jij het hele duurzaamheidsverhaal? 

“In mijn ogen is dat een en-en-verhaal, geen of-of-verhaal. EN grote bedrijven moeten zich inzetten EN overheden EN ook de gewone burger. We moeten minder met de auto EN minder vlees eten EN … Pas wanneer iedereen zijn best doet, kunnen we effectief een verschil maken. Dat betekent uiteraard niet dat iedereen van vandaag op morgen volledig duurzaam moet leven. Het is het proces dat telt. En de moed om in het proces te stappen. We moeten durven nee zeggen tegen het systeem en van het klimaat onze grootste prioriteit maken. We moeten zorgen dat ons beleid, onze acties en inspanningen allemaal in het voordeel van het milieu zijn. Alles zal in elkaar vallen als het ecosysteem opnieuw floreert.”

Het lijkt voor veel mensen nochtans moeilijk haalbaar om hun levensstijl aan te passen. Waarom is duurzaam leven zo moeilijk? 

“Duurzaamheid is een heel complex verhaal. Het is niet per se het duurzaam leven op zich dat moeilijk is. Het is vooral de overgang naar dat duurzaam leven dat heel moeizaam verloopt. Om nu mezelf als voorbeeld te nemen: ik leef zoveel mogelijk zero waste en plantaardig, ik heb geen auto, ik reis zoveel mogelijk duurzaam, enz. Die levensstijl is niet moeilijk, omdat het een gewoonte is geworden. Maar er is veel foute informatie en mensen hebben geen tijd om alles uit te zoeken. Daardoor zijn ze vaak snel ontmoedigd en laten ze alles voor wat het is. Om dat proces te vergemakkelijken, zet ik dus trajecten op. Ik bied eigenlijk pakketjes informatie zodat we samen door dat proces kunnen.”

En dan zijn er nog de dingen waar we zelf niet echt vat op hebben. 

“Ja, het is vaak moeilijk omdat je moet blijven vechten tegen een systeem dat corrupt is. Ik vind het bijvoorbeeld heel frustrerend om in het nieuws te weten te komen dat er in Antwerpen een plastiekfabriek komt. Dan denk ik bij mezelf, waar zijn we mee bezig?! Maar daar de hele tijd tegen vechten vind ik persoonlijk heel moeilijk.”

Mensen protesteren dan, door online petities op te starten. Wat heeft dat voor effect? 

“Ook in het voorbeeld van de plastiekfabriek in Antwerpen werd een online petitie gestart. 10.000 mensen hebben die getekend en vervolgens zijn de petitiemakers ermee naar de regering gestapt. Door naar de juiste politici te stappen is het toch gelukt om de vergunning van het bedrijf af te schaffen. Dat doet mij wel iets. Weten dat zoveel mensen zich achter dat idee scharen en effectief actie ondernemen. Dat is hoopgevend.”



Er is veel foute informatie en mensen hebben geen tijd om alles uit te zoeken”
- Delfien

Hoe ga jij zelf om met duurzaamheid? 

“Ik gebruik vaak de quote ‘progress, not perfection’ op mijn sociale media. Omdat ik zelf ook niet perfect ben. Niemand trouwens, want perfectie bestaat niet. We moeten ons  daarom vooral focussen op het proces. Ik voel bijvoorbeeld weinig voor het maken van mijn eigen deodorant. Dat is niets voor mij. In de plaats daarvan ga ik op zoek naar zero waste alternatieven of skin care producten die volledig duurzaam zijn. En dat is oké. Want dat is ook duurzaam leven. Je moet vooral dingen doen waarvan je aanvoelt dat ze lukken voor jou, zodat je ze ook volhoudt. Iedereen heeft de mogelijkheid om ergens een duurzame keuze te maken. Dat is mijn blik op duurzaam leven. En als je iemand bent die in een omgeving leeft waar je niet aangemoedigd wordt om duurzaam te leven omdat je ouders niet willen dat je vegetarisch eet, omdat je vrienden zeggen dat echte mannen veel vlees moeten eten, omdat mensen het raar vinden dat je naar een verpakkingsvrije winkel gaat… leg hen uit waarom jij opkomt voor onze planeet. Wie weet kan je hen zo overtuigen om hetzelfde te doen.”


Zo simpel kan het zijn! 10 makkelijke, duurzame tips

  • Eet (af en toe) vegetarisch, want de vleesindustrie is een van de grootse vervuilers.
  • Ruim afval op dat je tegenkomt op straat. Of ga eens ploggen!
  • Neem een herbruikbare beker mee als je van plan bent om een thee- of koffiebar binnen te stappen.
  • Gooi gedragen kledij niet meteen in de wasmand. Ze laten luchten en nog een keer aandoen, kan perfect.
  • Doe kledij die je niet meer draagt niet zomaar weg. Doneer of verkoop ze. Ook door zelf tweedehands te kopen, help je het klimaat.
  • Ga wat vaker naar de bib in plaats van alle boeken die je wil lezen nieuw te kopen. Toch een boek of magazine iets gekocht? Geef het dan door aan anderen.
  • Gebruik een deodorant roller in plaats van spray. Da’s veel milieuvriendelijker.
  • Zet de internetverbinding van je smartphone uit als je die niet nodig hebt. Je batterij gaat langer mee, waardoor je minder moet opladen.
  • Kapotte spullen? In plaats van ze weg te gooien, ga naar een repair café en probeer ze nog te repareren.
  • Kruip wat vaker op de fiets in plaats van je ouders in te schakelen met de auto.

 

Meer weten over Sustain Abilities? Volg Delfien en Sustain Abilities op Instagram


11 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34