Samenleving
Mening

Water is niet alleen voor de vissen

24 februari 2023
Door: MIJNLEUVEN
De maand februari komt stilaan ten einde en dat betekent dat ook het einde van Tournée Minérale in zicht komt. Emely (20) geeft haar mening bij de resultaten van onze enquête die we eerder deze maand voorlegden aan jullie.

Tekst: Emely Verachtert (20)


Voor zij die het niet weten: met Tournée Minérale roepen de Stichting tegen Kanker en de Drugslijn op om heel februari geen alcohol te drinken. Op die manier geef je je lever en andere organen de detox die ze kunnen gebruiken en kan je eens kijken wat een maand zonder alcohol met jezelf zoal doet. Want geen alcohol heeft heel wat positieve gevolgen voor je gezondheid. Zonder alcohol heb je een betere nachtrust, wat resulteert in meer energie en een betere concentratie. Daarnaast zit er erg veel suiker in alcoholhoudende dranken, wat een slechte invloed heeft op bijvoorbeeld de kwaliteit van je huid en je gewicht.  Begin februari stelden we jullie op Instagram een aantal vragen over Tournée Minérale, vandaag delen we de resultaten:

De meerderheid van jullie heeft aangegeven niet mee te doen aan Tournée Minérale. Het is natuurlijk logisch dat als je nog niet oud genoeg bent, je niet mee kan doen aan Tournée Minérale aangezien je nog geen alcohol drinkt. Maar desondanks blijkt de actie toch nog niet heel erg ingeburgerd te zijn. Of je wel of niet drinkt is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Alcohol is namelijk heel erg genormaliseerd in onze cultuur en de leeftijd waarop mensen beginnen te drinken wordt ook steeds jonger.

Probeer maar eens te tellen hoeveel glazen alcohol jij achterover kapt als je uitgaat
- Emely (20)

Er wordt wel eens gezegd dat één glaasje alcohol geen kwaad kan, maar is dat ook wel zo? Weet je wat de maatstaf is voor bingedrinken? Voor vrouwen vier glazen en voor mannen vijf glazen binnen de twee uur. Bingedrinken is het af en toe en vooral in een korte tijd grote hoeveelheden alcohol drinken, waardoor het bloedalcoholgehalte tot boven de 0,8 promille stijgt. Dan lijken vier à vijf glazen niet erg veel, hé? Probeer maar eens te tellen hoeveel glazen alcohol jij achterover kapt als je uitgaat. Op dit moment in je leven zijn je hersenen trouwens nog volop in ontwikkeling. Pas op je 24ste (!) zijn ze volledig volgroeid. Door vroegtijdig veel alcohol te consumeren, is de kans groot dat je je hersenen permanent beschadigd. Regelmatig alcohol drinken heeft een negatief effect op de aanmaak van hersencellen. Deze cellen zorgen ervoor dat we kunnen denken, bewegen, onze zintuigen en geheugen kunnen gebruiken. Wie meer dan één glas alcohol per dag drinkt, verstoort de ontwikkeling van zijn eigen hersenen. De prefrontale cortex (karakter, persoonlijkheid, zelfcontrole …), hippocampus (informatie opslaan) en witte stof (isolerende laag rond de zenuwen in je brein) worden onder andere aangetast.

We vroegen jullie ook of jullie veel groepsdruk ervaren rond alcohol drinken. De helft van jullie gaf aan dat jullie inderdaad wel eens groepsdruk voelen. Het is belangrijk om te weten dat jij je eigen baas bent over je eigen gezondheid en dat je niemand mag toelaten daar voor jou over te beslissen. Een goede vriend zal je nooit aanzetten om iets te doen wat jij niet wil.

Zoals iedereen van ons weet, is aan alcohol geraken wanneer je nog niet de juiste leeftijd hebt, niet altijd zo moeilijk. Toch is het belangrijk om te beseffen dat de leeftijdsgrens die op drank staat er wel is voor een reden. En die reden is zeker en vast niet om ons te pesten! Één van mijn grootouders zei vroeger wel eens: “alcohol moet je leren drinken.” Heb jij dat ook al eens gehoord? Op dat moment vond ik het niet meer dan logisch, want bij mijn eerste slok alcohol moest ik bijna kokhalzen. Als je er een beetje over nadenkt is dat toch jammer? Er is volgens mij niemand die voor de eerste keer eens proeft van een biertje van je mama of een glas wijn van je papa en denkt: “Hmmm, ik wil in mijn leven nooit nog iets anders drinken”.

Mijn grootouders zeiden wel eens: "Alcohol, dat moet je leren drinken"
- Emely (20)

Of je er nu voor kiest om wel of niet mee te doen aan Tournée Minérale, de boodschap is: drink verstandig. Want vergeet niet: ook alcohol is drugs. En als je enkel plezier kan hebben als je gedronken hebt, dan ga je misschien wel naar de verkeerde feestjes. Just saying. 


Voor meer info over alcohol kan je terecht op de website van Tournée Minerale.


24 februari 2023
Door: MIJNLEUVEN