Lifestyle
Mening

Wat is jouw stijl?

20 december 2022
Door: MIJNLEUVEN
16 jongeren, 1 vraag: Wat is jouw stijl?

Maartje en Ellen interviewden 16 jongeren in Leuven die elk hun unieke stijl hebben ontwikkeld en vertellen wat ze graag dragen.

Tekst: Ellen Hermans / Foto's: Maartje Vanagt

Nika (16)

"Ik draag graag van alles, ik heb niet echt één stijl. Ik draag veel doorgegeven kleren van mijn familie en stukken met veel kleur. Vooral groen vind ik een leuke kleur. In Leuven zijn er veel mensen met erg uiteenlopende stijlen, dat vind ik leuk."

Noor (16)

"Ik draag meestal niet zo veel kleuren, vooral wit, bruin en zwart, met af en toe wat afwisseling. Vroeger droeg ik leuke kleedjes die mijn ouders voor mij kochten, nu kies ik zelf mijn kleren uit."

Izra (16)

"Ik draag graag vintage kleren en ga meestal naar tweedehandswinkels. Ik vind het niet leuk om helemaal zwart gekleed te zijn en draag daarom veel kleurtjes."

Lore (15)

"Ik draag veel baggy kleren en vooral donkere kleuren. De kleren die ik draag zijn meestal redelijk hetzelfde. Ik krijg inspiratie van een paar TikTokkers en koop mijn kleren tweedehands, dus in zaken zoals de Riot of online op Vinted."

Sien en Amber (12) 

"We dragen allebei ongeveer wat de meeste mensen dragen: jeans, brede broeken en oversized T-shirts. We kopen onze kleren in tweedehandswinkels, de Pull&Bear en de Bershka. Onze inspiratie komt van onze vrienden."

Louise (15)

"Ik draag graag oversized kleren, liefst niet te skinny. Ik draag ook heel graag sjaals (lacht). Ik zoek inspiratie op Pinterest en koop mijn kleren tweedehands of in de Zara of Bershka."

Josephine (15)

"Ik draag veel verschillende stijlen door elkaar. Het is wel meestal oversized. Soms ben ik volledig zwartwit gekleed en soms heel kleurrijk. Als ik op TikTok dingen voorbij zie komen, krijg ik zelf inspiratie. Ik ga vooral naar de Zara en kleine boetiekjes."

Jorunn (15)

"Ik ben graag kleurrijk gekleed, maar niet te opvallend of speciaal. Vroeger droeg ik kleedjes met veel bloemen en skinny jeans. Nu is dat veranderd. Ik vind dat kledij een groep mensen kan verbinden."

Nore (14)

"Ik draag graag losse kleren, niet te strak. Ik heb graag zwart en lange rokken. Voor inspiratie zoek ik dingen op Pinterest en ik word ook geïnspireerd op TikTok en door mensen die ik op straat zie. Ik winkel in winkels zoals de Zara, Bershka, Pull&Bear en tweedehandswinkels. Doordat mensen verschillende stijlen hebben, is het leuk om naar hen te kijken."

Carine (18)

"Ik draag simpele kledij. Meestal draag ik Nike-schoenen en ik winkel in de Zara en Bershka. Als ik iemand zie die iets draagt dat ik leuk vind, dan koop ik dat ook. Ik word gemakkelijk beïnvloed door Instagram, waar ik bijvoorbeeld Nike volg. Ik koop geen dure kleren of schoenen."

Kendo (18)

"Ik draag streetwear en classy en winkel in de Snipes, Zara en Bershka en draag Nike en Adidas schoenen. Ik word geïnspireerd door Amerikanen, die ik vooral online zie."

Jorrit (13)

"Ik draag baggy en skaterskledij, want vroeger skatete ik. Soms draag ik kleur, zoals deze rode pull, maar ik durf ook wel gewoon zwart en blauw te dragen. Ik kreeg tijdens het skaten inspiratie van andere skaters, maar sinds ik ben gestopt is dat vooral online. Als ik iets mooi zie, zoek ik het op en koop ik iets gelijkaardigs. Ik ga naar vintage winkels en de Twits en draag veel oude kleren van mijn ouders."

Viktor (13)

"Ik draag veel baggy kledij. Ik koop veel vintage kleren, het mag ook af en toe merkkleding zijn. Ik draag vooral basic kleuren, maar ik heb er altijd graag iets extra bij, en van felle kleuren schrik ik ook niet weg. Ik krijg inspiratie van wat ik zie op school en het internet. Ik winkel in de Twits en tweedehands, dus in de Riot en de Think Twice en als ik merkkledij wil kopen, doe ik dat online."

Eef & Imme (15)

Eef: "Ik draag veel roze en witte kleuren. Ik kleed me volgens Japanse fashion zoals Lolita, een heel vrouwelijke stijl. Ik draag veel kleren van mijn mama en oma en koop al mijn kleren tweedehands. Ik zoek inspiratie op Pinterest en word qua kledij niet echt beïnvloed door de mensen rondom mij. Ik denk niet dat iemand anders op school zich kleed zoals ik. Vroeger maakte het me niet echt uit wat ik droeg en kleedde ik me heel basic. Twee jaar geleden ben ik naar mijn stijl beginnen zoeken en nu is dit wat ik draag."

Imme:  "Ik draag streetwear en gothic. Net vandaag heb ik iets normaal aan. Ik draag eerder donkerblauw en victoriaanse gothic, maar niet overdreven. Eigenlijk draag ik een mix van verschillende dingen; ik ben nog wat aan het experimenteren. Meestal maakt het me ook niet echt uit."

De Leuvense stijl is heel uiteenlopend, maar twee dingen zagen we veel terugkomen: oversized en vintage kledij. Winkels waar de meeste Leuvenaars shoppen zijn tweedehandswinkels, de Bershka, Pull&Bear, Zara, Snipes en de Twits. De meeste van deze winkels staan op de Diestsestraat, waar je alle Leuvense stijlen bij elkaar ziet komen. Als je wilt shoppen in Leuven is de Diestse dus “the place to be”.


20 december 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69