Dé hype uit de jaren ’70 is helemaal terug van weggeweest. Deze psychedelische manier om kledij te kleuren was zo’n 50 jaar geleden immens populair en ook nu worden weer volop witte kledingstukken in een kleurrijk jasje gestoken. Nog nooit gehoord van tie dye? Lees dan zeker de DIY handleiding en geef je kledingkast een opknapbeurt.
Tekst en foto’s: Annalien Vercammen (16)
STAP 1: DE BENODIGDHEDEN
Om te starten met tie dye heb je geen bergen materiaal nodig, maar je moet er wel voor zorgen dat alles netjes klaar staat: witte kledingstukken of ander wit textiel, elastiekjes, warm water, afsluitbare zakjes, knijpflessen, vuilniszakken of plastiek, een bak of emmer om overtollig water mee op te vangen en natuurlijk ook textielverf en handschoenen. Die laatste zodat je handen op het einde van de rit niet dezelfde kleur hebben dan je kledij.
STAP TWEE: DE VERF KLAAR MAKEN
Bescherm je werkblad met een vuilniszak of plastiek vooraleer je begint. Want het kan allemaal wat rommelig worden. Eens dat gebeurd is, kan je beginnen met de verf. Als je net zoals ik met meerdere kleuren werkt, zorg er dan voor dat de kleuren mooi bij elkaar passen. Rood en blauw vormt bijvoorbeeld paars. Maar sommige kleuren worden bruin als je ze mengt. Bereid de verf voor volgens de instructies op de verpakking. Klaar? Giet dan de vloeistof in een flesje zodat je het makkelijk kan gebruiken.
STAP 3: TECHNIEKEN KIEZEN
Als je verf klaar staat, maak je de T-shirt die je wil kleuren helemaal nat. Wring hem ook goed uit. Er zijn verschillende technieken die je kan toepassen. Ik koos er drie hele gemakkelijke voor mijn eerste poging.
- Techniek 1: de spiraal
Leg je vochtige T-shirt plat op je werkblad. Bepaal waar je het middelpunt van de spiraal wil en neem daar je T-shirt vast. Twist de stof tot het hele shirt een spiraal heeft gevormd. Het ziet er wat uit als een kaneelrol. Gebruik elastiekjes (gekruist over elkaar) om alles op z’n plaats te houden.
- Techniek 2: de kreuk
Leg je vochtige T-shirt plat op je werkblad. Knijp de stof tot een verfrommeld hoopje. Je kan zelf kiezen of je de stof losjes verfrommeld of juist heel strak voor meer gedefinieerde kreukels. Je kan elastiekjes gebruiken om alles op z’n plaats te houden, maar dat is niet noodzakelijk.
- Techniek 3: strepen
Rol je T-shirt horizontaal op. Gebruik elastiekjes om alles op z’n plaats te houden en grenzen te maken voor de strepen.
STAP 4: DE STOF KLEUREN
Pak je kleur(en) erbij en spuit de verf op het textiel. Begin voorzichtig zodat er niet teveel verf in één keer op de stof terecht komt. Bij de eerste en laatste techniek kan je de elastiekjes gebruiken als richtlijn om te beslissen waar welke verf komt. Als je verschillende kleuren gebruikt op verschillende kledingstukken zorg er dan voor dat ze elkaar niet raken zolang ze nog nat zijn. Anders krijg je vlekken.
STAP 5: LATEN RUSTEN EN AFSPOELEN
Eens je klaar bent met kleuren, steek je de kledij in aparte afsluitbare zakken en laat je alles 6 tot 8 uur rusten. Nadien kan je de elastieken verwijderen. Nu hoe je alleen nog alles af te spoelen, te wassen en te drogen volgens de instructies van de verf. Et voila!
De smaak te pakken? Weet dat je nog veel verder kan gaan met je ontwerpen. Je kan bijvoorbeeld ook tape en sjablonen gebruiken om mooie motieven te maken. Het is gewoon een kwestie van proberen en durven. Op Pinterest of YouTube vind je massa’s inspiratie!