Sport
DIY

Uitgetest: tekenjoggen

21 december 2014
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Creatief aan je conditie werken doe je zo.

Liggen je loopschoenen al eeuwen stof te garen onder je bed? Je bent zeker niet de enige die het moeilijk vindt om weer die saaie rondjes rond de looppiste of het park te gaan lopen. Vanaf nu geen excuses meer om dat joggen uit te stellen. Er bestaat namelijk een creatieve en motiverende manier om aan je conditie te werken: tekenjoggen. Dit artikel bereid je stap voor stap voor op deze nieuwe trend.


STAP 1
THE BASICS

Tekenjoggen, dat is tekenen terwijl je door de straten loopt. Niet letterlijk op de grond, maar op de kaart van Leuven. Digitaal, welteverstaan. Wil je goed van start gaan, dan moet je eerst en vooral die sportschoenen van onder je bed halen en ze eens grondig afstoffen. Daarnaast heb je ook een app nodig die in staat is je looproute te volgen. Alleen zo komt je tekening tot leven tijdens je work-out. Welke app je hiervoor gebruikt, kies je zelf. Er bestaan er heel wat, maar ‘Runkeeper’ of ‘Nike+ running’ helpen je al aardig op weg. Heb je buiten sportschoenen en een smartphone met app nog iets nodig? Alleen een goede portie goesting.


STAP 2
OP ZOEK NAAR JE CONDITIE

Als je conditie niet optimaal is en je niet verder geraakt dan het einde van je straat, dan kan je die conditie best nog wat opkrikken. Dat kan je in de eerste plaats doen door saaie rondjes te lopen, maar dat werkt niet bepaald motiverend. Ga daarom meteen aan de slag met een miniversie van tekenjoggen. Maak kleine, simpele tekeningen die er leuk uitzien, maar niet te lang in afstand zijn. Om je nieuwste app (en eventueel onbestaande conditie) even uit te testen, kan je natuurlijk wél eerst een simpel rondje lopen. Kwestie van te voorkomen dat je eerste tekening drastisch mislukt.


STAP 3
TEKENEN, TEKENEN, TEKENEN

Het is onmogelijk om tot een leuk resultaat te komen door tijdens het joggen gewoon te zien wat er op je pad komt. Bovendien vraagt een route uitstippelen toch wel wat creatief denkwerk en logischerwijze ook wel wat tijd. Neem daarom de kaart van Leuven en omstreken grondig onder de loep vooraleer je uit de startblokken schiet. De truc is om de straten te zien als de lijnen van je tekening. Begin gemakkelijk. Welke figuren vallen je meteen op? Concentreer je op tekeningen zoals bv. dieren of geometrische figuren. Hoe meer je gaat tekenjoggen, hoe origineler en ingewikkelder je tekeningen worden. Zo kan je jezelf bv. uitdagen om iedere keer een langere route uit te zoeken om zo originelere tekeningen te creëren. Je zal zien dat zowel je conditie als je creativiteit met rassé schrede vooruitgaan. De ideale combi voor de artistieke sporter!


STAP 4
3,2,1… START

Heb je beslist welke tekening je gaat lopen? Print dan de route die je wil lopen uit en markeer duidelijk de straten die je nodig hebt (je kan hiervoor Google Maps gebruiken). Het is vooral nog belangrijk dat je een logische looprichting bedenkt. Als je de weg niet juist loopt, zal je dat op je app meteen zien. En je wil natuurlijk vermijden dat je een route meerdere keren moet herhalen om het juiste resultaat te bekomen. Heb je aan alles gedacht? Trek je loopschoenen aan, zorg ervoor dat je je smartphone op zak hebt en begin eraan!
Let wel op! Zet je app pas op wanneer je aan je tekening begint. De route naar je startpunt hoef je natuurlijk niet te zien. Als je klaar bent met lopen, kan je een screenshot nemen van je kunstwerk zodat je het met de wereld kan delen.

21 december 2014
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN