Cultuur

Twee Kastaars repeteren in Stelplaats

24 juli 2023
Door: MIJNLEUVEN
Twee stemmen en twee gitaren: meer heeft Kastaar niet nodig om hun muziek te maken.

Als je op Stelplaats rondloopt, kan je al eens wat gitaren of gezang horen. De kans bestaat dat je toevallig meeluistert met een repetitie van Kastaar. Een band die bestaat uit Martijn en Bert en repeteert in de repetitieruimtes van Stelplaats. Wij ontmoetten hen in hun repetitiekot voor een interview. 

Tekst en foto's: MIJNLEUVEN

Stel jullie zelf eens voor.

Martijn: “Ik ben Martijn, 25 jaar, toch nog effe. Afkomstig uit regio Tienen, maar heb wel even in Leuven gewoond en ik woon nu in Haacht."

Bert: “Ik ben Bert, 29, ik kom van de kanten van Landen en woon nu in Tongeren."

Samen zijn jullie Kastaar. Hoe is dat ontstaan?

Martijn: “Wij kennen elkaar eigenlijk al heel lang.”

Bert: “Gaan we echt way back?”

Martijn: “Ja, de hele origin story. We hebben samen in Tienen gitaarles gevolgd. Dat was in zo’n klein muziekschooltje waar je privélessen gitaar kon volgen. Daar zijn we allebei begonnen als kleine pagadderkes. Uiteindelijk zijn we daar zelf alle twee les beginnen geven. Elk jaar was er dan een leerlingenconcert, waar de leerlingen de liedjes spelen die ze geleerd hebben. Er is dan ook altijd een lerarenband op het einde van de show. Een jaar hadden we een paar liedjes voorbereid en dat klikte goed met iedereen, dus zijn we een bandje opgestart, genaamd ‘And Many More’, waar Bert nog steeds inzit. Daar hebben we dan wat ontdekt dat onze stemmen wel goed samen pasten en zijn we op straat beginnen spelen hier in Leuven. De eerste keer dat we gingen buskeren (op straat spelen, red.) hebben we €100 verdiend, dus we dachten: “Wij zijn binnen!”

De eerste keer dat we op straat speelden, hebben we €100 verdiend, dus we dachten: “Wij zijn binnen!”
- Martijn

Bert: “Dat waren dan wel covers die we speelden. Ons eerste eigen nummer, daar ben jij mee afgekomen en dat was echt het begin van wij twee als Kastaar, dat zal nu ongeveer twee jaar geleden zijn.”

Jullie hebben ondertussen al een paar nummers uitgebracht en zijn zelfs aan een EP aan het werken. Hoe loopt dat?

Martijn:  “Goed! We hebben alles opgenomen en zijn nu zo elke track druppelsgewijs aan het uitbrengen tot we aan 6 nummers zitten. 7 juli is onze derde single uitgekomen. 

Jullie nummers nu zijn rustiger en wat indie-folk achtig. Gaat dat ook de vibe van de rest van de nummers zijn?

Martijn: “Ik denk het wel…”

Bert: “Ik denk dat we het bewust klein hebben proberen houden: wat kunnen we doen met twee stemmen en twee gitaren.”

Martijn: “Inderdaad geen backings, geen drums…”

Bert: “Dat is dus wel zo wat onze sound, ja.”

Martijn: “Onze nummers variëren wel. Wat net is uitgekomen is wel wat meer uptempo, maar het blijft wel met twee gitaren. We hebben dan ook echt heel fragiele nummers. Als we nieuwe nummers maken gaan we automatisch meer richting dat fragiele.”

We houden het bewust klein: wat kunnen we doen met twee stemmen en twee gitaren
- Bert

Bert: “We denken vaak ‘We moeten een uptempo nummer maken’, maar het resultaat is toch vaak iets trager (lacht).”

Martijn: “De boodschap is daarom niet per se altijd triestig ofzo. Bij bijna geen enkel nummer.”

Bert: “Het is meer de sound die zo wat klinkt.”

Wie zijn binnen dat genre jullie voorbeelden?

Martijn: “Om er iemand uit te pikken, maar het zijn zeker niet de enige: Simon & Garfunkel. We zijn al een paar keer met hen vergeleken en dat is echt de grootste eer ooit. Ergens weiger ik dat te accepteren (lacht).”

Bert: “Ik heb er veel. Ik kan niet zeggen ‘Dat is mijn voorbeeld’. John Mayer luister ik heel vaak, qua meerstemmigheid ook Crosby, Stills, Nash & Young. Ik ben ook opgegroeid met Greenday dus er zit ook wel wat punk in mij.”

Jullie repeteren nu in Stelplaats bij INUIT. Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Martijn: “We zochten al een tijdje een repetitieruimte omdat we niet echt bij elkaar in de buurt wonen. Bert werkt hier in Leuven en ik passeer hier op weg naar huis, dus Leuven was zo wel de goeie plaats om een repetitieruimte te zoeken. Ik kende Stelplaats al en zag dat er hier ruimtes waren.”

Hoe werkt het systeem hier?

Martijn: “Heel gemakkelijk eigenlijk! Je moet je aanmelden op een platform dat noisebox heet, INUIT moet dat dan goedkeuren. Daarop kan je de verschillende ruimtes zien en wat er allemaal beschikbaar is en een kalender van de maand om te zien of een ruimte nog vrij is.”

Is er voor de rest veel aanbod in Leuven om te repeteren?

Bert: “Tijdens het zoeken kwamen we ook wel uit bij Het Depot als alternatief. Voor de rest heb ik niet echt weet van andere opties. Dus voor het aanbod is het wel echt goed dat dit er is.”

En wat vinden jullie van de speelkansen hier?

Bert: “We hebben al een paar keer in de Libertad gespeeld, dat is wel zo wat het go to café. En voor de rest op straat (lacht).”

Martijn: “Iemand van INUIT zei daar ooit over dat je in Leuven te weinig aanbod hebt tussen de Libertad en het Depot.”

"Je hebt in Leuven nog te weinig aanbod om ergens te spelen tussen de Libertad en het Depot.”
- Martijn

Er missen misschien wat tussenkansen?

Martijn: “Ik denk dat INUIT een heel goed initiatief is om dat gat op te vullen.”

Bert: “Ja, hun reeks concertavonden in de zomer is al een mooi aanbod.”

Wat brengt de toekomst van Kastaar?

Bert: “Het leuke vind ik dat we met het EP’tje nu bereikbaar zijn en dat mensen onze muziek kunnen herbeluisteren. Meer spelen is sowieso ook leuk. Ik zie Kastaar ook wel nog groeien. We zijn nu met ons twee, maar dat kan denk ik wel de basis zijn voor een groter project met een bandje erachter.”

Martijn: “Voor mij hoeven we niet echt ‘door te breken’, alles is natuurlijk een bonus. Het is nu wel een concreet doel om iets van management tegen te komen dat zich achter ons wilt zetten en mee wil nadenken van ‘dit gaan we zo en zo doen’. Iemand om ons wat mee te pakken.”

Waar kunnen mensen jullie in de tussentijd vinden?

Martijn: “Deze zomer op wel wat plekken: in september in Leuven, daarnaast ook in Diest en Tienen. Op onze sociale media staat een duidelijk overzichtje. En op Spotify vind je onze muziek natuurlijk ook terug.”


Wil jij meer zien of horen van Kastaar? Check dan zeker hun Instagram of Spotify 

Ben jij ook op zoek naar een ruimte om te repeteren? Check zeker eens de website van Stelplaats of INUIT voor meer info over de repetitieruimtes daar.  


24 juli 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69