Samenleving

The Crib biedt nieuwe veilige thuis in Leuven

21 mei 2024
Door: MIJNLEUVEN
In de villa ontmoet ik Winde (23), Kayley (19), Iliass (25), Elena (23) en Hannelore (20) van The Crib Inloophuis. Bij hen kan je terecht voor een babbel. Zij zullen je helpen met al je vragen en problemen, helemaal gratis en zonder afspraak.

Tekst: Tara Jacobus / Foto's: Sophie Deforce

Wat is The Crib – Inloophuis?

Winde: “The Crib is een plek waar jongeren kunnen langskomen met eender welke vraag of probleem om met andere jongeren in gesprek te gaan. Elke dinsdag zijn hier vrijwilligers om mee te praten. We hebben hulpverleners die bereikbaar zijn, maar die zijn niet aanwezig tijdens de gesprekken.”

Elena: “Zo voelt het hier nooit te professioneel of officieel omdat we zelf ook jong zijn. We krijgen wel een korte opleiding over hoe we dit best aanpakken. Als we merken dat iemand in een gevaarlijke situatie zit, moeten we dat melden, maar anders blijft alles hier anoniem.”

Kunnen jullie zelf goed babbelen als het minder gaat?

Elena: “Ik heb geleerd om erover te praten, maar dat is nog steeds niet makkelijk. Het voelt wel altijd goed wanneer iemand even luistert. Daarom wil ik in The Crib hetzelfde doen voor anderen. Ik heb veel moeten uitzoeken over hoe en waar ik moest leven. Nu kan ik daar anderen mee helpen zodat zij minder moeten sukkelen.”

Hannelore: “Het helpt mij ook dat ik anderen kan helpen zoeken naar wat ik zelf zoek. Misschien heb ik al iets geleerd dat jij nog niet kan of omgekeerd en zo kunnen we elkaar verder brengen.”

Winde: “Ik heb hetzelfde gevoel. Ik wou al lang dat er iets veranderde en besefte plots dat ik moest praten over wat ik wilde veranderen. Dat willen we doen in The Crib, want een babbel kan heel veel betekenen.”

Hannelore: “Hier langskomen is ook veel laagdrempeliger dan met een psycholoog of dokter. Als iemand een banale vraag heeft over iets van administratie is die hier zeker ook welkom! Het moeten niet altijd zware thema’s of twijfels zijn.”

Hoe is The Crib ontstaan?

Hannelore: “Door een bevraging bij Leuvense jongeren werd duidelijk dat er nood is aan een plek om gewoon te bestaan, zonder verwachtingen. Daarmee gingen we aan de slag met een groepje jongeren. Voor de zomer hadden we eigenlijk nog niets (lacht).”

Mensen die professionele hulp nodig hebben, moeten vaak écht lang wachten
- Kayley (19)

Kayley: “Mensen die professionele hulp nodig hebben, moeten vaak echt lang wachten. Wij willen preventief al wat ondersteuning bieden. Zo proberen we grotere problemen te voorkomen op een informele manier. In Nederland doen ze dit al een paar jaar en daar werkt het, maar het is toch een beetje een experiment.”

Winde: “We hebben trouwens heel erg ons best moeten doen om dit uit de grond te mogen stampen. We kunnen niet op voorhand garanderen dat dit gaat werken, want het bestaat hier nog niet. Er zijn veel discussies geweest om duidelijk te maken dat dit belangrijk is. Uiteindelijk kregen we wel toestemming, maar we moeten ons nog steeds écht bewijzen.”

Wat is jullie toekomstdroom?

Winde: “We willen nu vooral inzetten op gesprek. Een babbel slaan met jongeren die er even nood aan hebben.”

Iliass: “Als we veel dezelfde vragen krijgen, gaan we ook grote sessies doen zoals  bijvoorbeeld over faalangst. Dan kunnen meerdere mensen tegelijk komen.”

Elena: “Onze eerste idee was een huis waar iedereen 24/7welkom is. Dan zouden er altijd vrijwilligers aanwezig zijn en konden mensen er ook blijven slapen. Hopelijk kunnen we dat ooit nog doen.”

Kayley: “We starten klein, maar we dromen groot!”

Meer weten over The Crib? Volg hen dan op Instagram.

21 mei 2024
Door: MIJNLEUVEN