Samenleving

Test: Welke studentenjob past bij jou?

9 januari 2023
Door: MIJNLEUVEN
Goede voornemens gemaakt om meer geld te sparen of zin om dit jaar wat meer te kunnen shoppen? Een studentenjob kan zorgen voor een leuk extraatje.

78% van studenten ouder dan 15 jaar heeft een studentenjob. Ben jij ook op zoek naar een leuke studentenjob die bij jou past, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Dan is dit de perfecte test voor jou. Na de test krijg je ook 10 sollicitatietips om mee te nemen zodat je de job ook effectief krijgt.

Tekst: Annalien Vercammen

Doe de test:

Poetsen: poetsman of -vrouw, met deze job ben erg fysiek bezig, maar je hoeft niet met mensen of een team rekening te houden.

Horeca: barman, zaalmedewerker of keukenhulp... deze jobs zijn fysiek veeleisend en klantenservice is prioritair. Meestal werk je wel in een leuk team en kun je bijvoorbeeld op zaterdagavonden gaan werken. Het is wel moeilijk om binnen te raken zonder ervaring.

Supermarkt/retail: als kassamedewerker of zelfs rekkenvuller moeten mensen altijd op je kunnen rekenen. Deze jobs zijn misschien fysiek zwaar, maar ze zijn heel flexibel en je hebt geen ervaring nodig. Bij supermarkten moet je vaak niet eens solliciteren.

Face-to-face marketing: als sales promotor of ambassadeur heb je veel overtuigingskracht en een doorzettingsvermogen. Een heel flexibele en leuke studentenjob met heel veel coaching en doorgroeimogelijkheden, vergeet wel niet je goede wandelschoenen aan te doen.

Babysit-bijles: babysitter of bijlesgever bij kennissen of via een bedrijf, deze jobs hebben geen vaste uren en vaak kun je gewoon gaan werken als je tijd en zin hebt. De voorwaarde is dat je wel graag met kinderen moet bezig zijn.

Administratie: bij administratieve studentenjobs ben je niet fysiek bezig, maar moet je wel je hoofd gebruiken. Je kunt zelfstandig werken zonder rekening te moeten houden met mensen en je kunt kiezen in welke sector of wat voor je bedrijf je liever werkt.


10 sollicitatietips

★ Solliciteer op meerdere vacatures tegelijk en wees geduldig. Meestal krijg je niet meteen respons en na het sollicitatiegesprek duurt het ook altijd wel even voor je weet of je de job hebt of niet.

★ Lees ook goed de vacature vooraleer je naar het sollicitatiegesprek gaat en kijk naar welke kwaliteiten ze precies op zoek zijn. Maak er gebruik van en verkoop jezelf.

★ Wees op tijd op je gesprek en beantwoord tijdig e-mails en berichten.

★ Zorg dat je cv up-to-date is en wees voorbereid om uitleg te geven over wat er allemaal op staat. Vaak vragen ze verder naar eerdere ervaringen die misschien relevant zouden kunnen zijn.

★ Informeer jezelf over het bedrijf waar je solliciteert. Zoek op wie ze zijn, wat ze doen en wat precies hun belangen zijn.

★ Wees vooral jezelf en voel zelf een beetje het gesprek aan. Soms kunnen sollicitatie gesprekken wat informeel zijn, terwijl andere gesprekken juist heel serieus zijn.

★ Kleed je op een passende manier en zorg dat je er verzorgd uitziet. Je hoeft niet meteen je duurste pak uit de kast te halen, maar een broek zonder scheuren en een niet al te gekreukte T-shirt is het minste dat je kunt doen.

★ Stel vragen. Toon dat je geïnteresseerd bent en hoe beter je geïnformeerd bent, hoe beter. Dan kom je later niet voor verassingen te staan.

★ Geef vooral niet op. Je zal zeker niet aangenomen worden elke keer dat je solliciteert, maar elke keer leer je bij en uiteindelijk lukt het wel.

★ Vraag feedback als je de job niet krijgt. Het is altijd goed om te weten waarom je de job juist niet hebt gekregen of hoe je het de volgende keer beter kunt doen.


9 januari 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69