Cultuur
Jonge doeners

Tania trotseert taboes met de podcast Vulnera

2 juli 2024
Door: MIJNLEUVEN
Ken jij Vulnera podcast al?

Tania (25) studeert psychologie en presenteert een podcast, Vulnera. Ze werkt er met een team gepassioneerde mensen aan over onderwerpen die nog te veel taboe zijn. Ze vertelt over hoe ze het combineert met haar studies en vanwaar ze de motivatie haalt.

Tekst: Ellen Hermans / Foto's: Sophie Deforce

Kwetsbaar

Wat is Vulnera?

Vulnera is een podcast die taboes bespreekbaar wil maken, of er ten minste aan bijdragen. Wat voor thema’s bespreken jullie? Het zijn onderwerpen die niet vaak aan bod komen in gesprekken en waar er stereotypen over zijn. Aangezien we in een multiculturele samenleving leven, worden niet alle stemmen even hard gehoord. Als het gaat over ras, gender, sociale klasse etc. worden sommige stemmen minder gehoord en wij proberen die meer gehoord te krijgen, vertrekkende vanuit mentale gezondheid.

Hoe kiezen jullie die thema’s?

Uit de bril van mijn studies psychologie en vanuit mijn eigen identiteit, heb ik wel een idee van welke topics relevant zijn en die schrijf ik dan spontaan op. We hebben ook gesprekken met het team over welke topics zij interessant vinden. Van daaruit zoeken we potentiële gasten en dan kijken we welk onderwerp het meest haalbaar is voor dat seizoen.

Voor wie is Vulnera?

In eerste instantie is het voor jongeren. Toen ik adolescent was, voelde ik me niet altijd gerepresenteerd, zowel in de media als onder mijn medemensen. Bij Vulnera kunnen vragen over bepaalde topics beantwoord worden door sprekers die binnen dat onderwerp hun eigen parcours hebben afgelegd en daarover kunnen getuigen. Hopelijk kunnen zij op die manier representatie en advies bieden voor jongeren. Maar op zich is het voor yood heeft aan een gesprek rond een bepaald thema.

Met wie werk je samen aan de podcast?

Ik heb het geluk gehad een team te kunnen rekruteren van leeftijdsgenoten tussen de 18 en 25 jaar die een passie hebben voor bepaalde functies zoals fotografie, communicatie, film... of gewoon wouden bijdragen aan de productie van zo’n podcast. Zij helpen mij achter de schermen.

Hoe is Vulnera begonnen?

Ik ben 3 jaar geleden gestart. Ik had het idee al langer om het te doen, maar ik voelde me niet bekwaam genoeg. Ik twijfelde een beetje aan mezelf. Tijdens corona had ik het idee eens uitgeschreven en dan had ik erover gesproken met iemand die een projectcoördinator kende in Leuven. Zij zei tegen mij dat er super veel potentie in de podcast zat en dat ze mij wilde ondersteunen. Zo zijn we gestart. Sindsdien nemen we elke zomer podcasts op.

Vanwaar komt de naam Vulnera?

Vulnera is afgeleid van het woord vulnerable. Het vraagt heel veel kwetsbaarheid van mensen om deze gesprekken te hebben in een gesloten ruimte, laat staan voor een camera. Kwetsbaarheid is een kracht, geen zwakte. Uit zulke gesprekken kan veel moois voortvloeien.

Uniek

Wanneer werk je aan de podcast? Hoe combineer je het met school?

Het zijn grotendeels studenten dus we filmen alleen in de zomer. Wanneer de opnamen gedaan zijn, begin ik aan de editing zodat we daarna tweewekelijks een aflevering kunnen posten.

Er zijn veel podcasts in de wereld. Hoe proberen jullie met Vulnera jullie publiek te bereiken en jullie te onderscheiden van de rest?

Vooral door ons format. We filmen alle gesprekken apart, dus het zijn geen groepsgesprekken. Achteraf bij het editen maken we een rode draad van alle personen die er zijn geweest. Op YouTube kan je de gasten echt zien en er zijn niet veel podcasts die dat doen in België. We zetten ook veel in op animatie en sociale media. Elk seizoen krijgt een nieuwe kleur. We spelen dus wat met creativiteit.


Be kind to others and yourself.
- Tania

Hebben jullie veel luisteraars?

Het hangt er een beetje vanaf wat je als veel beschouwt. We zitten op bijna 1K volgers op Insta en onze afleveringen halen gemiddeld 300 views. Ik kom van Tienen. Dat is niet echt een stad waar de creatieve sector vertegenwoordigd is. De podcast is in Leuven gefilmd en Leuven heeft een beetje de pech dat de creatieve sector in steden zoals Brussel en Antwerpen groter is, waardoor projecten die daar beginnen makkelijker persen dan dingen die hier lokaal beginnen. Als ik kijk naar wat we bereikt hebben na 2 seizoenen ben ik heel trots. Onze cijfers blijven heel hard groeien. We hebben al een aflevering gehad met 1000 views. Het hangt dus ook echt af van wat mensen aanspreekt.

Verdien je er iets aan?

Nee. Het is vertrokken uit een passie. Ik wil echt een maatschappelijke bijdrage leveren en bezig zijn met mijn psychologische achtergrond op een andere manier dan puur mijn studies. Ik focus me er niet op om een bron van inkomen te maken. Het zou mooi meegenomen zijn want ik steek er veel tijd in en zou het graag verderzetten, maar op dit moment is dat niet de focus. Nu investeren we in de duurzaamheid van het project, grotendeels via subsidies, zodat we nog lang kunnen blijven bestaan.


Herkenbaar

Wie verschijnt er zoal in jullie podcasts? En hoe kiezen jullie die gasten?

Het zijn voornamelijk willekeurige personen uit Vlaanderen of Brussel die zich aan het onderwerp kunnen relateren. Ik vind ze via mijn eigen netwerk of het netwerk van kennissen of de kracht van sociale media. De nadruk zit echt op die willekeurigheid van hoe we ze vinden, om ook duidelijk te maken aan de luisteraar dat die persoon even goed je vriend, partner, buur... had kunnen zijn. Je weet nooit het verhaal dat achter iemand zit. Dus be kind to others and yourself.

Krijgen jullie soms ook vragen van jullie luisteraars? Hoe gaan jullie daar mee om?

We krijgen af en toe wel privéberichten. Het probleem is dat je online geen lang gesprek kan voeren. Daarom hebben we al een paar live events georganiseerd, Vulnera talks, om die interacties met luisteraars makkelijker te maken. Dan nodigen we mensen uit die vanuit een meer deskundige hoek informatie kunnen geven over een onderwerp en dan is er ook altijd een Q&A waar mensen vragen kunnen stellen. Iedereen is welkom. We organiseren ook zo een gesprek bij mijnleuven in de zomer. We benadrukken natuurlijk wel dat Vulnera geen alwetend platform is. We willen mensen aanmoedigen om zich in bepaalde onderwerpen te verdiepen of zich meer bewust te zijn van stereotypen. We verwijzen altijd door naar organisaties die er meer over weten waar je je vragen over kan stellen.

Krijg je er zelf voldoening uit?

Super veel voldoening. Het is niet evident om het te combineren met studies, het is vrij veel werk. Het doet dan heel veel deugd om positieve reacties te krijgen van gasten, luisteraars en teamleden. Hier blijf ik het voor doen.

Wat is jouw visie voor de toekomst?

Ik hoop echt dat we nog lang blijven bestaan en dat we nog veel seizoenen kunnen schieten, en ook nog veel live talks kunnen houden, want ik vond het heel fijn om daar de gezichten te zien van de mensen die terechtkomen bij Vulnera. Ik hoop dat we zoveel mogelijk mensen blijven bereiken en zo veel mogelijk onderwerpen iets minder taboe kunnen maken.

Je kan de podcast beluisteren op Youtube, Spotify of Apple Podcast en op de hoogte blijven via TikTok of Instagram. Allemaal onder dezelfde naam: vulnerabelgium

2 juli 2024
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69