Sport

Sport in de kijker "Spikeball"

17 juni 2022
Door: MIJNLEUVEN
Bij roundnet – ofwel ‘spikeball’ in de Leuvense volksmond - nemen twee duo’s het tegen elkaar op waarbij het ene team in maximum 3 contacten een balletje terug op het net in het midden krijgt en ervoor zorgt dat het andere team daar niet in slaagt.

MIJNLEUVEN sprak met drie Leuvense spikeball-spelers die hun passie voor de sport met ons wilden delen.

Tekst: Jeff Desmet / Foto's: Ben Salaets

Willem Bardyn (25)

Wanneer ben je voor het eerst met spikeball in aanraking gekomen?

Willem: “Ik denk net zoals zovelen, tijdens mijn studentenperiode. Ik had een vriend die in de frisbeeploeg van Leuven zat en daar werd spikeball al een tijdje gespeeld. Hij heeft dan zelf een set gekocht en zo heb ik het ontdekt, maar toen speelde ik maar af en toe. Pas vier jaar later ben ik frequenter gaan spelen en mee beginnen doen aan toernooien op competitief vlak in andere steden. Zo heb ik ook de topspelers van België leren kennen.”

Wat is het leukste en meest unieke aspect van de sport?

Willem: “Ikzelf ben een beetje verliefd geworden op het karakter van de sport. Je kan het rustig op het gemak spelen met een pintje in de hand, af en toe chillen en dan weer opstaan voor nog een spelletje. Daarom is het ook zo bekend bij studenten. Later sprak het mij op competitief vlak aan omdat het een heel technische sport is en dat er op wedstrijdniveau nog veel te ontdekken was. Toen ben ik ook op mezelf beginnen trainen.”

“Als je echt competitief wil verder gaan, moet je je opslag perfectioneren”
- Willem

Zo’n spikeball-set is redelijk duur (€65 voor een regular set en €100 voor een pro set), zijn er goedkopere alternatieven of is het de moeite om te investeren in kwaliteit?

Willem: “Ik zal meteen eens reclame maken voor mijn organisatie, die ik met drie anderen heb opgericht. Ik ben zelf voorzitter van ‘Roundnet Leuven’ en ik zit ook bij ‘Roundnet Belgium’. Wij zijn met alle clubs in België overeengekomen om sets aan te bieden voor een lagere prijs dan op de officiële Spikeball-site en andere winkels. Op onze website kan je een regular set voor €55 en een pro set voor €85 bestellen. Er bestaan andere merken die goedkopere sets aanbieden maar die kwaliteit is zo veel slechter. Spikeball biedt ook een levenslange garantie bij aankoop van een set. Af en toe gaat er wel een stuk kapot wanneer er bijvoorbeeld iemand op de spikeball-set valt. Als je dan een formulier invult en opstuurt krijg je gratis stukken toegestuurd. Dus voor mij is er niet echt een degelijk alternatief.”

Willem: "Het merk Spikeball is heel ondersteunend naar clubs toe want zij willen dat de sport roundnet een echte sport wordt. Wij kunnen dus redelijk goedkoop sets aankopen bij hen en dan met een kleine winstmarge verkopen."

Je vermeldde al “Roundnet Leuven”, wat doen jullie zoal?

Willem: “Roundnet Leuven is vorig jaar als vzw opgericht om alles wat spikeball gerelateerd is in en om Leuven te promoten en de sport te doen groeien in Leuven en heel België. We zijn heel ambitieus begonnen door trainingen aan te bieden, sets en merchandise te verkopen en in clubverband leden aan te sluiten. Tegelijk bouwen we ook aan het competitieve landschap in België door toernooien te organiseren en deel te nemen aan de algemene vergaderingen. Een paar initiatieven hebben we al moeten terugschroeven want soms wordt het redelijk druk. Het is natuurlijk ook allemaal vrijwilligerswerk en er is geen geld aan verbonden.”

“Ik vertrek volgende week naar Roemenië voor een spikeball-toernooi”
- Willem

Zelf heb je het Belgisch Kampioenschap gewonnen vorige zomer. Heb je tips voor zowel beginners als meer ervaren spelers om hun spikeball-skills te verbeteren?

Willem: “Het belangrijkste voor beginners is de pass. Leren hoe je moet passen is voor mij de sleutel naar succes, zeker bij beginners. Je moet die zo dicht mogelijk bij de trampoline geven. Op verdedigend vlak zijn goede reflexen een groot voordeel. Als je echt competitief wil verdergaan, moet je je opslag perfectioneren. Spikeball is een opslag dominant spel en op het hoogste niveau worden daar de meeste punten op gemaakt. Als je echt beslist om competitief dat stapje hoger te zetten, moet je echt op je opslag trainen, heel veel.”

Wat zijn in Leuven de plekken of parkjes die ideaal zijn om te spelen of waar er veel spikeball-amateurs aanwezig zijn?

Willem: “Ik denk dat het Sportkot de meest populaire plek is, op sommige dagen zijn daar enorm veel sets. Ik zie er ook vaak aan het Sluispark staan en zelfs op de grasvelden naast de Abdij van ’t Park. Ook het Paul van Ostaijenpark op de ring rond Leuven is een leuke plek om spikeball te spelen.”

Zijn er ook Belgische teams die in het buitenland spelen?

Willem: “Ja, ik vertrek volgende week naar Roemenië voor een toernooi. Nu corona gaan liggen is, organiseert de EURA (European Roundnet Association) een tour doorheen Europa die dus volgende week start in Roemenië en daarna in Letland en Duitsland doorgaat. Het Europese kampioenschap gaat deze zomer plaatsvinden in Ierland.”

Succes alvast in Roemenië!

Willem: “Dank u!”

Louis Bogaert (21)

Wanneer ben je voor het eerst met spikeball in aanraking gekomen?

Louis: “Spikeball is eigenlijk in Leuven terechtgekomen via de frisbee. Iemand van onze scouts speelde frisbee en zijn broer heeft een spikeball-set meegenomen op ons buitenlands kamp en zo heb ik het leren kennen. Na die zomer van 2018 heb ik vrij snel mijn eigen set gekocht en nam ik het ook mee naar mijn middelbare school Sint-Pieterscollege (SPC) in Leuven.”

Speelden jullie op SPC dan tijdens de middag of eerder na school?

Louis: “Ja, we waren eigenlijk één van de enigen die zo’n set hadden en meenamen naar school. Veel leerlingen en ook leerkrachten kwamen dan kijken en vroegen zich dan af wat we aan het spelen waren, toen heeft de school beslist om zelf spikeball-sets aan te kopen. Dat heeft ervoor gezorgd dat spikeball een opmars heeft gekend in SPC en mogelijk ook in andere scholen. Tijdens de middag kon je sets uitlenen om te spelen en de school heeft ons toen ook gevraagd om een toernooi te organiseren.”

“Geef nooit op. Durf achter een bal te lopen die verloren lijkt want zo maak je meestal de meest spectaculaire punten”
- Louis

Heb je tips voor zowel beginners als meer ervaren spelers om hun spikeball-skills te verbeteren?

Louis: “Het klinkt cliché, maar je moet gewoon zoveel mogelijk spelen, oefenen en elkaar aanmoedigen. Ik denk dat het belangrijk is om tegenstanders te zoeken van hetzelfde niveau omdat je zo langere rally’s hebt en je er zo het meeste plezier uit haalt. Als er één iemand veel beter is, blijft die soms winnen op de opslag en dan wordt het snel iets saaier, ook al kun je wel altijd veel van die persoon leren. Geef nooit op. Durf achter een bal te lopen die verloren lijkt want zo maak je meestal de meest spectaculaire punten. Ik ben natuurlijk geen pro, maar ik vind dat het na een tijd naturel moet aanvoelen en dat je door het oefenen vanzelf weet waar je moet staan en hoe je het best een opslag geeft.”

Zijn er parken of plekjes in Leuven waar je het best kan spiken of waar er veel andere spelers naartoe komen?

Louis: “Sluispark is leuk, maar het is vaak druk daar. Als je echt veel ruimte wilt zijn Sportkot, Park Heuvelhof of Provinciaal Domein ideaal. Ik heb al op veel verschillende plekken gespeeld in Leuven, overal waar het vlak is en gras groeit kan je spelen.”

Heb je zelf ooit al aan toernooien meegedaan?

Louis: “Ja, ik heb al meegedaan aan toernooien van onder andere Chiro Hekeko, Scouts Vlierbeek en ook van Scouts Wezenplein. Dat laatste toernooi heb ik zelfs eens gewonnen.”

Speel je dan altijd met een vaste partner of wisselt dat constant?

Louis: “Vroeger speelde ik altijd met een vaste partner, omdat er niet veel mensen al echt goed waren in de sport. Nu wisselt dat wel wat vaker omdat er gewoon meer echt goede spelers zijn bijgekomen. Het is wel voordelig om een vaste partner te hebben, want dan kan je op elkaar inspelen en zijn er zekere automatismen.”

Wat is voor jou dan de ideale setting om spikeball te spelen: in de finale van een groot toernooi of eerder casual met veel vrienden?

Louis: “Ik vind het wel leuk om te spiken met veel volk dat kijkt, want ik presteer beter onder druk. Ook vind ik het leuk om tijdens het spelen een kunstje te doen, bijvoorbeeld de bal door de benen slaan, en dan is het fijn om het enthousiasme van het publiek te horen. Ik vind het belangrijk dat het mooi weer is, dat mijn vrienden aanwezig zijn en vooral dat er een toffe vibe is waar het echt om het plezier draait. Het probleem dat ik heb met toernooien is dat sommigen het te serieus nemen of waar het niveau te verschillend is waardoor het saaiere matchen zijn waar amper wordt gelachen. Het liefste speel ik nu met vrienden in het park met eventueel een pintje erbij.”

Wat is de beste herinnering die je hebt aan spikeball?

Louis: “Dat was enerzijds winnen bij Wezenplein, omdat daar ook heel veel volk aanwezig was, maar anderzijds had ik ook een leuke match in het Sluispark onlangs waar we als enigen aan het spelen waren en waar veel ogen van de zittende mensen op ons gericht waren. We hebben toen veel goede rally’s gespeeld.”

Janne Coppens (20)

Wanneer ben je voor het eerst met spikeball in aanraking gekomen?

Janne: “Op Sint-Pieterscollege hadden we spikeball-sets, ze hadden die aangekocht nadat ze gezien hebben dat spikeball een hype werd. Toen speelden we tijdens de middagen, maar het zou me niet verbazen moest het nu gegeven worden als sport tijdens de lessen L.O.”

Heb je dan ook zelf een eigen set gekocht?

Janne: “Ja, met mijn zussen want we zijn met vier thuis en dat is het ideale aantal natuurlijk.”

Heb je tips voor zowel beginners als meer ervaren spelers om hun spikeball-skills te verbeteren?

Janne: “Ik ben zelf ook niet zo goed, maar ik kan vooral zeggen: veel spelen en je niks aantrekken van de rest die kijkt. Zoek het plezier erin, het is ook maar een spelletje hè.”

“Gewoon in het zonnetje met een pintje in de hand, dat is ideaal”
- Janne

Zijn er parken of plekjes in Leuven waar je graag naartoe gaat om te spelen?

Janne: “Het Sportkot is fijn om te spelen want daar is veel plaats en ook in Sluispark is het gezellig. Je kan eigenlijk overal in de stad spelen als je een urban session wil doen. Het stadspark is niet vlak dus daar is het niet zo praktisch om te spelen.”


Wat is voor jou dan de ideale setting om spikeball te spelen: een spannende match met veel kijkers of liever iets rustiger met een paar vrienden?

Janne: “Gewoon in het zonnetje met een pintje in de hand, dat is ideaal.”

Je hebt je set meegenomen op Erasmus naar Slovenië, kenden de andere Erasmusstudenten spikeball ook of is het alleen binnen België een bekend fenomeen?

Janne: “De Duitse studenten kenden het wel al bijna allemaal, maar voor de andere studenten was het echt nog een onbekend spel.”

Wat is de beste herinnering die je hebt aan spikeball?

Janne: “Op Erasmus ben ik vanuit Ljubljana naar Triëst gegaan. Daar hebben we niets anders gedaan dan op het midden van de pleintjes spikeball spelen en dat was zalig. Toen was er ook een balletje vastgeraakt in een boom en heeft iemand een gigantische tak afgebroken door aan de boom te gaan hangen en vervolgens is hij op zijn gat te vallen, dat was entertainment voor heel de stad.”

17 juni 2022
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34