Lifestyle
Samenleving

Sit back and relax

19 december 2019
Door: MIJNLEUVEN
Rust vinden in de dagelijkse drukte.

We leven in een maatschappij die overspoeld wordt door drukte en chaos. En rommel. Want we consumeren samen meer dan ooit tevoren. Gevolg? We hebben een hele hoop spullen en een hoofd waar geen rust in te vinden is. Want die spullen, die hoeveelheid werk, die drukke agenda, die prestatiedruk…. Het vraagt om veel tijd en veel energie. En dat zorgt voor stress. Daarom is het belangrijk om voldoende rust in je leven te vinden. Hoe je dat doet en waar je op moet letten, zochten we in alle kalmte voor je uit.
Tekst: Marie Coppens / Foto’s: Masja Dolya

All you need is less
De eerste tip is simpel: ruim letterlijk de drukte op. Het wegdoen van spullen die je eigenlijk niet meer gebruikt, geeft je een enorm gevoel van vrijheid en rust. 'The Minimalists' passen daarvoor de 90/90 regel toe. Bij alles wat je de afgelopen 90 dagen niet gebruikte, stel je kritisch de vragen of je het de komende 90 dagen nog nodig hebt. Neen? Dan kan het weg! Want wees eerlijk, die te kleine kleren, vergeten knuffels, afgedankte posters en oude (school) boeken liggen toch gewoon maar in de weg? Doneer je spullen dan liever aan een goed doel, geef ze door aan vrienden of passeer eens langs de kringloopwinkel. Wil je er liever nog wat zakgeld aan verdienen? Dan zijn vinted.be, unitedwardrobe.com en tweedehands.be goede platforms om je kleren en spullen een tweede leven te geven.

Single-tasken
We denken vaak dat we als geen ander kunnen multitasken, maar eigenlijk zijn we er allemaal even slecht in. Multitasken is dan ook een mythe. Het bestaat niet. Door meerdere dingen tegelijk te doen versnippert je aandacht. Bovendien vraagt die constante wissel van aandacht veel tijd en energie en je maakt er veel gemakkelijker fouten door. Twee of meer dingen tegelijkertijd afgerond krijgen, is dus uitgesloten. De oplossing? Singletasken. Logisch eigenlijk, niet? Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan.

Multitasken is een mythe

Plan geen drukte
Wees slimmer dan je stress. Of probeer het toch te zijn. Houd een agenda bij waarin je al je activiteiten, to-do’s, doelen en huiswerk neerschrijft en inplant. Wees hier realistisch in. Maar daag jezelf ook uit. Wees je bewust van je uitstelgedrag en probeer die in de kiem te smoren. Want to-do’s die je niet graag doet voor je uitschuiven, betekent extra stress nadien. Probeer die minder leuke schooltaak dan ook meteen te maken. Hanteer daarnaast het principe ‘when you work hard, work hard. When you’re done, be done’. Na inspanning komt ontspanning. Gun jezelf die ook!

De kunst van het niets doen
Bouw lege momenten in om je eens goed te vervelen. Say what? Ja, een moment zonder concreet doel, taak of plan. In onze drukbezette maatschappij geven we onszelf amper de tijd om stil te staan. Wat eigenlijk jammer is. Lege momenten waren doorheen de geschiedenis vaak de bron van geniale inzichten. Denk maar aan Newton, die onder zijn boom zat te niksen toen hij bij het zien van een vallende appel de zwaartekracht ontdekte. Niets doen is trouwens een breed begrip. Mediteren, voor je uitstaren, je gsm eens niet bovenhalen terwijl je wacht op de bus of impulsief beslissen om een wandeling te maken, zijn slechts enkele van vele voorbeelden.

Lege momenten waren doorheen de geschiedenis vaak de bron van geniale inzichten

Ontscroll
We baden in een zee van bliepjes, berichtjes, likes, volgverzoeken, meldingen en e-mails. Al die digitale triggers zorgen voor afleiding en (on)bewuste onrust. Ga minder al scrollend door het leven en word je bewuster van je gsmgebruik. Die steeds binnenkomende prikkels maken je misschien net zo onrustig? Zet je gsm wat vaker op vliegtuigstand of plan een dag zonder sociale media. Daarnaast werd wetenschappelijk bewezen dat wakker worden en gaan slapen met je telefoon geen rust creëert in je brein. Om het met de wijze woorden van Pinterest te zeggen: ‘Offline is the new luxury’.

Innerlijke rust
Hoe stressvrij de omgeving ook is, met een onrustig hoofd is de drukte nooit ver weg. Accepteer dat sommige dingen zijn zoals ze zijn in plaats van je druk te maken over dingen waar je toch niets aan kan veranderen. Denk maar aan de mening van anderen, het verleden of de toekomst. En beweeg. Laat je bloed stromen, luister naar je adem en pomp verse lucht in je lijf. Of probeer yoga! Wie weet gaat een nieuwe wereld voor je open.

Probeer dit ook eens!

  • Lees iedere dag een hoofdstuk in een boek. Jezelf verliezen in een verhaal kan erg ontspannend zijn. Schrijf de dag van je af. Neem een pen en papier (neen, niet je laptop) en schrijf de dingen neer die je meemaakte vandaag. Maakt niet uit hoe groot of klein.
  • Luister eens een half uurtje muziek. Sluit je even af van de wereld. Muziek maakt emoties los en laat je stilstaan in het moment.
  • Doe iets met je handen. Bezig zijn met je handen leid je af van je gedachten. Ga dus aan de slag in de tuin, kook een lekkere maaltijd of pak eens een potlood vast.
  • Knuffel vaker. Door mensen regelmatig een knuffel te geven komt oxytocine vrij, een hormoon dat je een fijn gevoel geeft en zorgt voor rust in je hoofd.
19 december 2019
Door: MIJNLEUVEN