Samenleving

Scouts Hardis de Saint Michel blaast 110 kaarsjes uit

22 mei 2023
Door: MIJNLEUVEN
De oudste scouts van Leuven viert feest dit jaar.

Tekst & foto's: Ralph Vander Poorten

Dit is de scouts Hardis de Saint Michel, de eerste van Leuven, oftewel La Première Louvain! Hun lokalen vind je terug in de Groenstraat in Heverlee. Ze zijn de oudste scouts van Leuven, want ze zijn al actief sinds 1913. Maar vergis je niet, ze zijn nog steeds springlevend! Dit jaar worden ze 110 jaar oud en dat hebben ze op 30 april stevig gevierd. Iedereen was welkom op een gezellig concertje: alle leden, leiders, oud-leiding en sympathisanten. Het werd een zalige dag onder een stralend zonnetje.


Alle leiders en leden hielpen mee om er een onvergetelijke dag van te maken. Er was een springkasteel en een speelveld, je kon versgebakken pizza's eten en genieten van een fris drankje. Verder was er ook een scoutsmuseumpje met allemaal oude foto's en scoutsobjecten die teruggingen tot wel 110 jaar geleden! De jongste takken hebben knutselwerkjes gemaakt en de oudste takken hebben meegeholpen aan de opbouw van een 'portique': het welkomstportaal waar iedereen moest onderdoor wandelen om op het terrein te komen. 

Over Frans gesproken: Scouts Hardis de Saint-Michel is oorspronkelijk een Franse scouts. Door de jaren heen zijn hun leden als maar meer Nederlandstalig geworden omdat ze hier in Leuven meer en meer Vlaams begonnen te spreken. Tegenwoordig spreken ze dus gewoon Nederlands, maar al hun rituelen, liedjes, gebedjes en gewoontes zijn nog steeds in het Frans. Ze spreken hier bijvoorbeeld niet van een hamer, maar van een 'maillet'. 

De pizzaoven, geleend van Antico pizzeria uit Kessel-Lo.

De avond valt en het bandje Seacross leeft zich uit op het podium. De bassist komt uit hun eigen scouts. 

Even terug in de tijd: deze foto is getrokken in 1920. Het was de volledige scoutsgroep van Hardis de Saint Michel van dat jaar.

Deze foto is er een van Vieux Castor. In 1913 sticht de Leuvense student Charles Uystpruyst (Vieux Castor), de scouts. Op zondag 1 juni 1913 legt hij samen met pater Bruyninckx zijn gelofte af. Die dag wordt 'La Première' officieel erkend door Jean Corbisier, Chef-Scout van België. De kersverse groep kiest de patroonheilige Saint-Michel, naar de parochie van de stichter. De groep rekruteert zijn leden vooral bij de katholieke Franssprekende burgerjongens. Samenkomen gebeurde op donderdag voor een technische vorming en op zondag voor uitstappen. 

Tegenwoordig zijn ze wel met wat meer en zijn er uiteraard ook meisjes bijgekomen. De scoutsgroep telt nu ongeveer 150 actieve leden. Meer weten over deze scouts of zin om mee te doen? Neem gerust een kijkje op hun website.

22 mei 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69