Cultuur
Jonge doeners

"Schrijven is echt gewoon therapie"

21 november 2022
Door: MIJNLEUVEN
Georgy Chtchevaev (23) trekt deze week naar Stelplaats en neemt Queer Leuven met zich mee.

Een naam om, na wat oefenen, niet snel te vergeten en dat is goed want we hebben het laatste van Georgy Chtchevaev nog niet gezien. Muziek maken, acteren, anderen coachen, events organiseren, studeren en met Queer Leuven op de LGBTQ+ barricades van de stad gaan staan. Die doet het allemaal. We spraken met hun af in Stelplaats, waar die later deze week 3 shows geeft om hun nieuw album voor te stellen. 

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Gabriela Darius

Kan je jezelf kort eens voorstellen?

"Ik ben Georgy Chtchevaev, ik ben 23 jaar. Ik ben geboren in Leuven, maar mijn ouders zijn allebei origineel van Rusland. Ik heb muziek gedaan toen ik klein was, toen ik dat beu was ben ik beginnen acteren. Allemaal eerst als hobby, maar voor het vijfde en zesde middelbaar ben ik naar het KSO gegaan in het Lemmens, daarna naar het LUCA en daar heb ik net de master acteren afgemaakt. Tegen het einde daarvan was ik acteren weer beu dus ben ik terug muziek beginnen maken. Ik ben dan nu ook nog verder aan het studeren, culturele studies hier in Leuven."

Je afstudeervoorstelling BREAKING UP // with love was inderdaad meer een muziekperformance dan echt een toneelvoorstelling pur sang. Hoe is dat tot stand gekomen?

"Ik voelde dat ik steeds meer richting muziek wilde gaan en minder wilde acteren dus ben ik gewoon nummers beginnen schrijven. Normaal ging ik mijn masterproef doen hier in Stelplaats tijdens het KNAL! festival, maar toen voelde ik zelf al dat door corona alles dicht zou gaan en dat is ook gebeurd. Ik heb dan alles uitgesteld naar de zomer omdat ik stages had en er niet verder aan kon werken. In dat jaar ben ik dan gewoon muziek blijven maken en heb ik daarmee opgetreden. Voor mijn afstudeervoorstelling heb ik met al die nummers, en een paar nieuwe nummers, een soort performance gemaakt."

Vond je school het geen probleem dat je niet echt meer aan het ‘acteren’ was voor je master acteren?

"Nee die waren daar altijd al heel positief en supportive over. Het is al van in het begin dat ik dingen maak, dat ze redelijk out of the box zijn."

Wil je nu dan meer muziekmaker zijn dan acteur?

"Ja voorlopig voel ik dat wel zo. Zeker nu ook. Het was initieel het plan om mijn masterproef op te voeren in Stelplaats deze week, maar dat gaat niet meer gebeuren. Omdat ik heel veel andere dingen aan het doen ben en was voelde ik dat ik niet de tijd had om die voorstelling te herdenken en daar nog stappen in vooruit te zetten. Ik wilde niet gewoon nadoen wat ik in september had opgevoerd. De motivatie is ook wat weg om die nu op dit moment nog eens te spelen. In maart speel ik hem wel nog eens in het BAC ART LAB. Het is wel de bedoeling dat ik hem tegen dan echt nog eens onder handen neem en verander."

En ga je ooit nog terug theater maken? Of wat brengt de toekomst volgens jou?

"Ik denk dat ik altijd met muziek ga blijven verder gaan, een soort grote lijn die er altijd wel gaat zijn. Ik ben ook aan het denken over een Russisch album bijvoorbeeld. Ik ben nog geen jaar afgestudeerd en ik heb al heel veel kunnen spelen met mijn muziek, daar ben ik wel echt blij om. Het is dan gewoon hopen dat een label of manager dat oppikt en dat ik dan de kans krijg om er professioneel aan verder te werken. Ik denk dat theater ook wel nog gaat blijven. Misschien meer als maker dan als speler. Ik heb nu mijn focus daar niet op gelegd. Als het is op mijn pad komt en ze me vragen doe ik met veel plezier mee. Ik wil ook nog veel evenementen organiseren in de culturele sector. Dat sluit nu ook aan bij mijn studies nu. Het ultieme doel is kunnen leven van de kunst."

Je hebt je plan hier in Stelplaats helemaal omgegooid. Geen masterproef meer, wat kunnen we dan wel verwachten? 

"Het wordt een beetje een stripped down versie, een concert van nieuwe nummers die ik gemaakt heb. In het Nederlands ook, terwijl de vorige nummers in het Engels waren. Die switch kwam er plots en ik voelde veel meer motivatie om in het Nederlands te werken. Ik ben daar dan gewoon op ingegaan want ik voelde dat ik dat leuk vond en dat ik daar echt mijn ei in kwijt kan nu. Na het concert volgt er ook een dansfeest. Het gaat allemaal door in de club. Eerst treed ik dus op en dan van 22u tot 00u ga ik draaien."


Breaking up with breaking up with love

Je afstudeervoorstelling ging over break ups en liefde. Is dat voor die nieuwe nummers ook het geval?

"Dat blijft hetzelfde (lacht), zeker wel! Nu gaat het er wel nog echter over. In mijn vorige voorstelling ging ik eerder via de buitenkant, beweging, beeld en een vreemde taal, om zo tot de inhoud en het gevoel te geraken, wat zeker valabel is, maar wel een afstand schept. Dat waren wat omwegen om naar dat thema te gaan. Nu heb ik het gevoel dat het er echter over gaat. Ook omdat het in het Nederlands is. Het legt meer de vinger op de wonde. De naam van het optreden is breaking up with breaking up with love, als een soort antwoord op het vorige. Het is een soort, qua inspiratie, mix van Merol, Laïs, De Kift en Roosbeef, die laatste twee zijn misschien minder bekend."

Zijn dat ook de artiesten waar je in je dagelijkse leven naar luistert?

"Op dit moment wel. Merol en De Kift altijd wel al en Roosbeef heb ik dan recenter leren kennen. De mix van ze allemaal samen heeft me hard geïnspireerd."

Hoe werkt die inspiratie dan? Je hoort die muziek en het gevoel waarover je wil schrijven zit dan klaar?

"Schrijven is echt gewoon therapie. Het helpt ook echt om dat te doen. Dat is wat mij erboven houdt, samen met stoppen met drinken. Die twee dingen zorgen ervoor dat ik het leven aankan en echt gewoon oké ben, dat ik de juiste mindset heb om te dealen met al die gevoelens."

Is het dan niet spannend om op een podium te gaan staan en die gevoelens dan ook nog eens met iedereen te delen?

"Dat weet ik nog niet. Dat gaan we zien hier op Stelplaats. Omdat ik in het Nederlands zing, is het ook nog directer naar mijn gevoelens. Ik krijg nog soms tranen in mijn ogen als ik iets beluister of opneem, maar dat is eigenlijk ook wel goed. Ik denk dat ik dat wel ga kunnen uitzetten op het podium of het net gebruiken en er op inspelen."

Is dat dan een klik die je enkel maakt op het podium of gebruik je die truc ook in het echte leven?

"Dat is iets dat ik sowieso wel heb geleerd in die 5 jaar toneelopleiding. Het hangt er vanaf bij wat. Bij de voorstelling moest ik dat wel echt aanzetten, bij muziekoptredens veel minder. Dan is het er gewoon. In mijn algemene leven is het meer een masker denk ik. Het is natuurlijk wel normaal voor mensen om niet altijd sterk in hun schoenen te staan. Het gaat vaak over een stuk bescherming van jezelf. Als queer persoon heb je zeker ook wel vaker een masker nodig om op te zetten."

Is het zo dat je je vaak moet verstoppen als queer persoon?

"Moeten is een sterk woord. Ik vind niet dat ik iets moet. Ik heb ook niet het gevoel dat ik van andere mensen dat per se moet, maar als ik bijvoorbeeld naar hier wandelde kreeg ik wel blikken en zag ik wel verbazing. Dat is hier in Leuven wel nog altijd, maar dat geeft me niet het gevoel dat ik mezelf moet veranderen ofzo. Maar dat ben ik ook gewoon. Ik denk dat er zeker mensen zijn die dat gevoel wel hebben. Hoe ik buitenkom hangt bij mij hard af van of ik tijd heb, ten eerste, en of ik er zin in heb. Dat verandert van dag tot dag hoe ik mezelf wil uiten in genderexpressie. Ik ben non-binair. Voorlopig is dat het label dat het meeste past bij mij. Ik zie het als naar beide kanten gaan, tussenin zitten, soms geen van beide zijn of je soms meer van het ene of meer van het andere voelen."   


Queer Leuven

Dat brengt ons naadloos bij het volgende waar ik het over wilde hebben: Queer Leuven, de organisatie waar je net bent bij aangesloten.

"Ik ben er inderdaad net bijgerold. Queer Leuven is al een tijdje bezig in Leuven. Ze zijn voorlopig vooral in gesprek gegaan met elkaar om te kijken waar er nood aan is in onze stad. Maar ik kende ze zelf nog niet. Ik ben gewoon eens naar de dienst cultuur gestapt omdat ik graag en pride wilde organiseren in Leuven, zij hebben mij doorverwezen naar de dienst diversiteit en zij hebben mij geïntroduceerd bij Queer Leuven en daar heb ik nu wel een grote rol op mij genomen. We zijn momenteel nu met 6 of 7 kernleden. Momenteel zijn het vooral iets oudere mensen, maar het staat open voor iedereen die zich wil engageren. Iedereen die wilt kan gewoon nog joinen. Je kan gewoon een berichtje sturen naar onze Instagram."

En waar zijn jullie zoal mee bezig?

"Nu zijn we queer cafés aan het organiseren. Zo willen we er elke maand eentje doen op een andere locatie, om ook elke keer een ander doelpubliek aan te spreken. Er gaat er op Stelplaats ook eentje doorgaan, 26 november. Er komt ook een queer arts festival in 2023. Daar ben ik nu vooral mee bezig om partners te zoeken en zien hoe we dat plan kunnen realiseren."

Wat is jullie missie of doel?

"Meer queerness naar Leuven brengen. Nu is er niet zo veel queers te beleven. Er is geen enkele vaste plek meer. Je hebt natuurlijk wel de Rocco. Zij zijn wel een plek waar je naartoe kunt en ik apprecieer zeker wat ze doen, maar ik denk dat dat zeker voor jongeren niet meteen de meest aantrekkelijke plek is. Het café ligt ook zo wat uit het centrum. Ze willen daar wel verandering in brengen, maar dat is voorlopig niet mogelijk. Het zou echt goed zijn als er een plek komt voor visibiliteit, voor jongeren en voor drag, dat is er ook bijna niet meer in Leuven. Voor de rest denk ik dat er in Leuven wel wat organisaties en initiatieven zijn, maar er is altijd ruimte voor meer."

Van welke andere steden kunnen we iets leren?

"Brussel is een enorme hub van queerness heb ik het gevoel. Er is representatie, meerdere plekken waar je naartoe kan, drag, queer galerijen… Ik probeer er meer en meer naartoe te gaan, want het is een prachtig voorbeeld van bestaande spaces. De mogelijkheid om te kunnen gaan is zo belangrijk en in Leuven hebben we dat niet echt. Qua drag of uitgaan bijvoorbeeld."

Heb je tenslotte nog een boodschap voor iedereen die dit leest? Of meer specifiek voor jongeren die queer of misschien nog zoekende zijn.

"Geen schrik hebben. Wees jezelf en kleed je hoe je wil, ook als je niet queer bent. Ik heb ook wel het gevoel dat de jongere generatie daar al beter in is, maar misschien is dat vooral de kring waarin ik mij bevind. Plekken zoals hier in Stelplaats of het STUK zijn goed, echt safe spaces. Die zijn de toekomst. Sommigen denken dat je cool moet zijn om hier te komen, maar dat is niet. Het is net een plek waar je alles kan doen.

Er zijn heel veel dingen en mensen die ons in een hokje, of in een bepaalde richting willen duwen. Ga er tegen in. Zoek mensen in je buurt die je steunen. Je hoeft dit niet alleen te doen. Blijf proberen. Je gaat niet direct het gene vinden dat jij bent en zelfs als je dat zou vinden, zal het waarschijnlijk nog veranderen. Laat je meeslepen door jezelf."

Wil je Georgy graag aan het werk zien? Kom dan op 24, 25 of 26 november naar Stelplaats voor hun albumvoorstelling van “breaking up with breaking up with love” met aansluitend een feest. Alle info vind je op het facebookevent.

Wil je graag op de hoogte blijven van alles rond Queer Leuven? Check hen dan zeker op Instagram @queerleuven.


21 november 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69