Jonge doeners

Saté: een nieuwe open werkplaats ontstaan uit liefde voor hout en staal

19 september 2017
Door: MIJNLEUVEN
Het concept groeide uit gemis, frustratie en voorliefde voor hergebruik en upcycling.

Op zaterdag 16 september opende Saté officieel de deuren voor de buitenwereld. Dat betekent dat je vanaf nu terecht kan in een sociaal atelier, een open werkplaats, waar je de kans krijgt om de handen uit de mouwen te steken. Letterlijk dan, want het staat er vol met werkbanken, technisch materiaal en alles wat je nodig hebt voor hout- en staalbewerking. Van totale leek tot ervaren doe-het-zelver, iedereen is welkom!
Tekst: Esther Veen / Foto's: Laura Baetens

Tussen al het volk en de werkspullen door gingen we op zoek naar Ben Vandendriessche, Rens Gevers, Mattias Van Grinsven en Sam Van den Berghe, de vier mannen achter Saté. Deze lasser, schrijnwerker, elektronica specialist en administratief genie werkten de afgelopen maanden tegen kruissnelheid aan dit project om het tot in de puntjes op poten te krijgen. We slaagden erin om Ben te strikken voor een gesprekje en wat uitleg over Saté.

Ben is een rasechte Leuvenaar, hij is er geboren en getogen, en ging er – net als Mattias en Rens – in zijn jonge jaren naar de Freinetschool ‘De Zevensprong’. Jaren later bedacht hij dat hij wel eens aan de andere kant van de klas wilde staan, en studeerde hij voor leerkracht lager onderwijs. Hij behaalde zijn diploma maar ontdekte ook dat het klassieke parcours, zeg maar, hem niet per se gelukkig maakte. En naar dat geluk was hij wel op zoek. Gelukkig ontdekte hij toen zijn passie voor het eigenhandig maken van dingen, vooral dan met hout. Bij Syntra vond hij wat hij nodig had om te evolueren binnen die passie: een polyvalentie opleiding tot machinaal houtbewerker (schrijnwerker) met de mogelijkheid tot keuze uit een hele waaier aan specialisaties in verschillende richtingen. Vanuit die opleiding groeide ook het idee van Saté.

Tijdens de module bedrijfsbeheer leerde Ben over het reilen en zeilen van een eigen zaak. Zo stelde hij een businessplan op voor een fictief project. Maar dat fictieve project bleef maar spelen in zijn hoofd. Het nam verschillende vormen aan en eindigde uiteindelijk in een uniek idee: een sociaal atelier. De opstart van Saté kwam in de eerste plaats dus van Ben, maar het team werd gaandeweg versterkt door Rens, Mattias en Sam.

De mannen achter Saté deelden het gemis van een werkruimte in Leuven en de liefde voor handenarbeid

Met het atelier wilde Ben anderen de kansen geven die hij zelf nooit gekregen had, een plek in de stad waar ruimte is om je creatieve zelf los te laten zonder beperkt te zijn door bv. de vier muren van je kamer of appartement. Dankzij hard werk, maar ook een portie geluk kregen hij dan de kans om dat theoretisch project om te zetten in praktijk. Toen hij op een avond aan zijn businessplan werkte, ving één van zijn vrienden wat info op tussen Ben zijn gemompel door en liet hij weten dat hij een loods ter beschikking had, die Ben zou kunnen huren. Zo begon in maart het proces dat moest leiden tot de opening van het atelier. Via gemeenschappelijke vrienden hoorden ook Rens, Mattias en Sam van het idee. Ze deelden het gemis van een werkruimte in Leuven en de liefde voor handenarbeid. Maar al te graag zetten ze dan ook hun schouders mee onder het project.

En zij waren niet de enigen. Ook heel wat andere vrienden boden spontaan hun hulp aan. Zo had een vriend van Ben nog een heleboel oude machines staan, zorgde een andere vriend voor een marketingplan en ontwierp iemand anders nog het logo. Ze legden elektriciteit aan, brachten persoonlijk materiaal binnen en toverden de ruimte om tot een volledig uitgerust atelier.

De werking van Saté loopt als volgt: iedereen kan met een idee, een tekening, een vraag… naar het atelier komen. Je betaalt een kleine bedrag aan lidgeld en wat extra per dagdeel (voormiddag, namiddag, avond) dat je komt werken. Dat geld wordt gebruikt om de kosten te dekken van de verzekering en de verhuur. Tijdens je werkbeurt mag je dan gebruik maken van alle machines, het gereedschap (voor een gedetailleerde lijst kan je terecht op de website) en alle professionele hulp die je wil. Je brengt je hout of ander materiaal zelf mee maar kan het ook aankopen met tips van de Saté’ers.

In de toekomst hopen Ben, Mattias, Rens en Sam meer initiatiecursussen te organiseren over het gebruik van de machines of bepaalde technieken binnen hun eigen sectoren. Ook hopen ze nog veel meer samen te kunnen werken met andere organisaties, om zo de mensen (en zichzelf) nog veel meer vooruit te helpen.

19 september 2017
Door: MIJNLEUVEN