Jonge doeners

Ruben Geleyns: hoofdleider van de Damiaanscouts

1 augustus 2014
Door: MIJNLEUVEN
Een dag op kamp, Ruben Geleyns (21) adjunct groepsleider van de Damiaanscouts en op kamp in Felenne, vertelt.

8:00 We staan op. De leden worden gewekt, en iedereen komt samen in formatie rond de vlag. Als adjunct groepsleider doe ik dan een woordje, vertel ik iets over het programma of iets dat van belang is. Nadien doet elke patrouille zijn kreet.

9:00 Ontbijt. Meestal eten we “bokes met choco of confituur”. Als er messen te kort zijn, dan kan je je boterham altijd smeren met je vingers.

9:30 Optionele activiteit: tanden poetsen en opfrissen.

10:00 In de ochtend is er meestal een groot, begeleid spel. Bijvoorbeeld een bosspel gebaseerd op de kolonisten van Catan. Vandaag is het net ‘gescheiden vergadering’. Dan spelen de jongens en de meisjes apart. De jongens organiseren een voetbal-rugby tornooi en de meisjes houden het bij ‘praten met elkaar’.

12:30 Middagmaal. Meestal boterhammen met salami, hesp of kaas. Maar soms ook pannenkoeken, of soep, of een eitje.

14:00 Kleinere spelen zoals Dikke Bertha

16:00 vieruurtje

16:05 Aan de slag. De leden sprokkelen hout, en krijgen van de foeriers de ingrediënten om aan de kook te gaan. Aan hun zelfgemaakte kookvuren smeren ze eerst de buitenkant van hun kookpotten in met bruin zeep (dat gaat het aanbranden tegen) en beginnen ze nadien te koken of bakken. De leden kiezen zelf of ze puree, gekookte of gebakken patatten maken en op welke wijze ze hun ingrediënten verwerken.

Na de zelfkook ruimen ze alles op en wassen ze af.

20:00 Avondactiviteit. Dit kan bijvoorbeeld een quiz zijn. Na deze activiteit sluit elke tak af met een goed gesprek. De leiding bespreekt met de leden hoe de dag verlopen is. Iedereen geeft zijn mening.

We zingen het avondlied. De leden krijgen nog een potje pap.

22:00 De jongste groep gaat slapen. Een deel van de leiding patrouilleert rondom de slaaptenten. Als er nog veel lawaai is, volgt een ludieke dril.

23:30 Het merendeel van de leden slaapt. We bespreken met de leiding hoe de dag verlopen is, en kijken vooruit naar de volgende dag. We bespreken met de foeriers wat het werk van morgen is.

24:00 We trekken ons terug in de leidingshoek. We zoeken totemnamen voor de leden. We hebben het gezellig en drinken nog een pintje. De eerste leiders en leidsters gaan slapen.

1 augustus 2014
Door: MIJNLEUVEN