Cultuur
Jonge doeners

Perplex doet dromen (uitkomen)

8 mei 2019
Door: MIJNLEUVEN
Perplex, zoveel meer dan een theatervereniging

Sinds september heeft Leuven er een nieuwe kunstvereniging bij. Vanuit de visie dat niets onmogelijk is zolang je er maar helemaal voor gaat, ontstond theatervereniging Perplex. Charlotte Remmerie (22), Auke Dehon (22), Arno Rondou (21) en Vincent Hofmans (19), vier van de bestuursleden van Perplex, vertellen ons het verhaal achter de organisatie.
Tekst: Lien Agten // Foto's: AV Photography en Bluemountain

Jullie omschrijven Perplex als ‘zoveel meer dan een theatervereniging’. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Auke: “Perplex is eigenlijk meer een projectgroep. We spelen theater, maar daarnaast doen we ook nog heel wat andere dingen tijdens onze voorstellingen. Wat juist, hangt af van wat we gaandeweg op ons pad tegenkomen. Het bedenken, organiseren en uitvoeren van de voorstellingen doen we dan ook allemaal zelf.
Vincent: “Acteren, dans, muziek, projectie... Perplex staat voor alles wat je op een podium kan doen. We willen een idee of een gevoel opwekken door iets op een podium te doen. Wat dat ‘iets’ precies inhoudt, interpreteren we heel breed.”

Wat drijft jullie om dit te doen?
Charlotte: “Voor de meesten onder ons is Perplex de overgang van een hobby naar kunst.”
Vincent: “We hadden allemaal een enorme ondernemingsdrang. We wilden eigenhandig iets op poten zetten en met Perplex hebben we dat kunnen doen. Dat het eindresultaat helemaal van ons is, geeft ons extra veel voldoening. We kunnen echt stukjes van onszelf in de voorstellingen leggen.”

Kunnen er nieuwe leden aansluiten?
Arno: “Dit jaar zijn we al bezig met twee projecten, maar volgend jaar kunnen nieuwe leden zich aansluiten. Geïnteresseerden kunnen dus zeker contact opnemen. We kunnen dan samenzitten om uit te leggen wat Perplex precies inhoudt.”
Vincent: “Er is niet echt een auditie, maar we organiseren wel een gesprek. Omdat we alles zelf doen, van een project schrijven tot de organisatie en uitvoering ervan, proberen we tijdens zo’n gesprek wel duidelijk te maken dat Perplex een tijdrovende hobby is. De belangrijkste factor is voor ons motivatie en de goesting om zelf iets te creëren. Voor de rest stellen we eigenlijk geen eisen.”

Het eindresultaat is helemaal van ons, dat geeft extra veel voldoening
- Vincent

Perplex is een tijdrovend project, zeggen jullie. Hoe vaak komen jullie samen?
Auke: “We spreken wekelijks af met de hele groep. Binnen Perplex hebben we ook nog bestuursgroepen. Deze groepen staan in voor de organisatorische zaken en komen maandelijks samen.”
Vincent: “Hoe vaak we afspreken, varieert. Zo moesten we voor een bepaalde voorstelling kickbokslessen volgen. Dat komt er dan bij. Ook de weken voor een voorstelling kan het aantal samenkomsten makkelijk oplopen tot vijf keer per week.”
Charlotte: “Dat engagement is iets wat we wel verwachten van iedereen die aansluit bij Perplex.”

Waar halen jullie inspiratie voor jullie voorstellingen?
Arno: “We proberen altijd iets anders te doen. Het onderwerp is natuurlijk afhankelijk van de personen die in de groep zitten.”
Vincent: “Vaak start een idee met het brainstormen over verschillende thema’s. Wanneer we een thema gevonden hebben, verdiepen we ons daarin.”
Charlotte: “Op een of andere manier komt er altijd een soort van actueel thema naar voor. We proberen dan zoveel mogelijk verschillende visies rond dat thema in de voorstelling te integreren.”

Hebben jullie een specifiek doelpubliek voor ogen?
Auke: “Onze focus ligt vooral op mensen in en rond Leuven, aangezien Perplex een Leuvens project is.”
Charlotte: “Omdat we op dit moment nog niet zo bekend zijn, komen er vooral mensen uit onze omgeving. We hopen dat we ons publiek in de nabije toekomst kunnen uitbreiden. Zo zouden we ook ons doelpubliek kunnen opentrekken.”
Vincent: “Onze voorstellingen zijn vooral bedoeld voor jongeren ouder dan 15 jaar. Vanaf dan denken we dat toeschouwers zich in bepaalde elementen van onze stukken kunnen herkennen.”

Met onze voorstellingen willen we anderen de mogelijkheden van theater tonen
- Vincent

Hoe zien jullie Perplex in de toekomst groeien?
Charlotte: “We willen graag meer leden aantrekken zodat we ons kunnen opsplitsen in verschillende groepen. Dan zou iedereen kunnen nastreven wat hij of zij effectief wil bereiken.”
Vincent: “Met onze voorstellingen willen we anderen de mogelijkheden van theater tonen. Theater bestaat uit zoveel verschillende aspecten. Jongeren aanspreken zodat ze mee op de kar springen en zelf komen zoeken wat de mogelijkheden zijn, is ons grootste doel voor de toekomst.”

Welke boodschap willen jullie brengen?
Auke: “Wees creatief en wees ondernemend.”
Vincent: “Durf dromen en durf proberen je dromen te verwezenlijken. Wij zijn er voor jongeren die iets willen doen in de kunstsector. Wie hulp nodig heeft, mag altijd langskomen. Dan kunnen we samen kijken hoe we een bepaald idee kunnen waarmaken.”
Charlotte: “Kom maar af!”

8 mei 2019
Door: MIJNLEUVEN