Cultuur

Opstand tegen het onderwijs in de schouwburg

29 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN
Mediacrew'er Tara ging naar de voorstelling Dissident en schreef er haar gedachten over neer.

Maandagavond stroomde de Schouwburg vol voor de voorstelling 'Dissident' van Lara Staal bij NTGent. Een dissident is iemand die anders denkt dan de groep. Wat de groep publiek dacht van de voorstelling weten we niet, maar dit is alvast de mening van mediacrew'er Tara.

Tekst: Tara Jacobus / Foto's: NTGent Michiel Devijver

Met gevatte opmerkingen en eerlijke anekdotes klagen Seppe, Siham, Isaac, Haroun en Serdi het schoolsysteem aan. De strakke lijn waar ze op moeten lopen past niet in hun kraam. Al heel hun leven niet. Van de ene school naar de andere en toch nooit op hun plek. Probleemjongeren. Een gekend woord in het Vlaamse onderwijs. Stel, we keren de rollen om. Wat als het onderwijs niet bij de leerling past? Wat als er ruimte was voor zelfontplooiing? Neen, niet dat uurtje plastische opvoeding in het eerste jaar. Ook niet de uitstappen in de les godsdienst naar het parochiecentrum. Die zogezegde ‘probleemjongeren’ hebben nood aan ruimte. Ruimte om na te denken. Ruimte on te ontdekken. Ruimte om te ont-denken. Geef ze die ruimte, geef ze die tijd. Het probleem lost zichzelf wel op. Talent komt in alle vormen en maten, maar niet elk talent is waardig genoeg om verder te ontwikkelen. Wiskundig inzicht is nu eenmaal belangrijker dan vlotte communicatie. Of niet? 

Dissident zet je aan het denken. Je herkent er misschien jezelf in. Leerkrachten liggen achteraf nog nachtenlang te woelen. Vergis u niet. De leerkrachten krijgen niet alle schuld. Het systeem daarentegen … Dissident is een verademing en verdient elke staande ovatie die het krijgt. De spelers zijn zo open en spontaan dat het voelt als een intens gesprek. Geen theater, geen grootsheid, geen drama. Gewoon een paar jongeren die het beu zijn. Ze zijn nu eenmaal geen problemen, maar mensen. 

Tip voor onze regering: ga zeker ook eens naar deze voorstelling kijken, want een systeem zonder tijd en ruimte is gedoemd om te falen.


NTGent : Dissident – Lara Staal @Schouwburg Leuven 27/03/2023
Cast : Seppe Jacobs, Isaac Van Weyenberg, Siham Lamrini, Haroun Couvreur, Serdi Faki Alici

29 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69