Lifestyle
Jonge doeners

Op textuuravontuur in de keuken van Stelplaza

19 juli 2022
Door: MIJNLEUVEN
Mediacrew'ers Gabriela en Maartje gingen een avondje naar Stelplaza om het 3-gangenmenu van Jo (20) en haar team uit te proberen.

Deze zomer wordt stelplaats omgetoverd tot Stelplaza, waar jongeren op dinsdag voor een redelijke prijs van een driegangenmenu kunnen genieten, klaargemaakt door amateurchefs. In de week van 12 juli hebben Jo Smets (20) en haar entourage hun eigen driegangenmenu klaargemaakt, en ze hebben voor een uitdaging gekozen: alles was 100% veganistisch. Hoe ze het ervan af hebben gebracht? Dat gaan we nu bespreken.

Tekst: Gabriela Darius / Foto's: Maartje Vanagt

De kookploeg bestaat uit 5 studenten, allemaal hobbykoks. De coördinator en het brein achter het menu, Jo Smets, geeft even wat extra info:

Hoe komt het dat jullie hier vandaag staan?

Jo: "Via Instagram was er een oproep om 1 avond een restaurant open te doen voor 50 man. Je krijgt dan een budget en daarmee koop je alle ingrediënten. Ik heb mijn concept doorgestuurd en dat werd gekozen, een beetje een droom die uitkomt."

Koken is dus een passie van jou, vanwaar komt die passie?

Jo: "Het is eigenlijk een secret hobby van mij. Ik hou mij bezig met veel andere dingen maar koken is het enige waarbij ik een pietje precies ben. Ik ben dan ook 100% geconcentreerd. Eigenlijk komt het vooral omdat ik thuis YouTube video’s keek over koken en kooktechnieken. Mijn twee oma’s kunnen ook heel goed koken maar het is vooral vanuit mezelf ontstaan. Ik heb er heel veel plezier in de smaakpaletten samen te stellen, het proeven, en daarna anderen blij te maken met mijn eten."

Je wilt er dus professioneel niets mee doen?

Jo: "Nee, ik denk het niet. Ik heb nog veel andere interesses en wil van alles een beetje, maar misschien wil ik later wel een foodtruck."


Ik heb er heel veel plezier in de smaakpaletten samen te stellen, het proeven, en daarna anderen blij te maken met mijn eten.
- Jo

Vertel me eens over het menu, wat ga je maken?

Jo: "Het zijn dus 3 gangen en hapjes, gebaseerd op twee ideeën. Ten eerste, alles is helemaal veganistisch. Nu, ik heb mensen horen zeggen tegen mij “Ah je bent vegetarisch, das ok, maar veganisten, die kunnen helemaal niks eten”, maar dat is niet waar. Ik wil tonen dat veganistisch eten gevarieerd is, dat het vult, dat je genoeg gaat hebben en het een vleeseter ook gaat verzadigen. Ten tweede, elk gerecht lijkt op een vleesgerecht. Bijvoorbeeld: we hebben kaviaar. Het lijkt erop, het smaakt ernaar, maar het is geen kaviaar. Zo voelen de vleeseters zich ook thuis aan tafel."

Is het moeilijk om te maken?

Jo: "Het valt mee, maar het smaak geven is vooral belangrijk omdat je start vanaf iets dat geen smaak heeft (zoals jackfruit). Voor de kaviaar te maken moesten we ‘molecular cooking’ gebruiken, een heel proces om de juiste textuur te bekomen. Dus ja, dit vereist toch wel wat kookkennis."

De recensie

Hapjes: twee dips, eentje met rode biet en munt, de andere gebaseerd op een mexicaanse kaasdip

 Dit zou ik elke dag als ontbijt kunnen eten! Perfecte zachte textuur en vol van smaak.

Voorgerecht: ‘Gerookte zalm’ carpaccio met crispy rijst toastjes, miso mayonaise & veganistische kaviaar.

Als voorgerecht was dit wel veel, voor mij zou één rijsttoastje voldoende zijn geweest want ze zijn heel groot. Rijsttoastje vind ik ook niet echt passen als benaming, het deed me eerder denken aan de ‘chips’ van ‘fish & chips’. Maar wauw, zo veel verschillende texturen komen hier aan bod! De geleiachtige kaviaar, de krokante worteltjes, de lopende saus, de plakkerige zachte rijst, de krokante sesamzaadjes, heel leuk en interessant om ze apart en samen te proeven. Qua smaak zouden er meer kruiden mogen gebruikt worden want de smaken waren heel subtiel, maar het was zeker leuk om te eten.

Hoofdgerecht: Jackfruit ‘kip’, frisgroene erwten-gember puree, nori crisps, gegrilde paksoi, sesam-chili-look olie & groenten frietjes.

Dit gerecht zag er op het eerste zicht een beetje slordig uit, maar uiteindelijk had het weeral zo veel verschillende elementen met andere texturen en smaken! Het jackfruit had veel smaak, verassend hartig, en had een krokante buitenkant. De paksoi was beangstigend om aan te beginnen want het is zo een grote groente die er lelijk uitziet, maar hij was eigenlijk heel sappig. Daarnaast lagen er frietjes die lekker waren, sommige bitterder, sommige zouter. Vlakbij lag een kwakje exotische puree, een blaadje zeewier en een mooie oranje chili saus, deze zorgden voor extra texturen. Weeral leek het alsof ik op ontdekkingstocht was geweest en heel verzadigd terugkwam (de proteïnen vullen heel goed).

Dessert: Gekarameliseerde ananas met matcha kokosslagroom, notencaramelbars & afgewerkt met muntblaadjes.


Mijn lievelingsgerecht! De smakencombinatie was fabelachtig: een beetje nootachtig, zoet, zuur, fris en romig. Het enige minpuntje was mijn gesmolten slagroom, die naast de warme ananas lag, maar het smaakte! Een lichte, zoete afsluiter van een leuk avontuur in de veganistische keuken.


Besluit

Jo en haar vrienden hebben het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt, ze kozen er niet voor om een simpele pasta te maken waarvan je kan verwachten dat iedereen het lekker zou vinden. Neen, ze gingen voluit voor een uitdaging: tonen dat veganistisch eten gevarieerd, vullend en heerlijk is, ook als driegangenmenu. Als niet-professionelen hebben ze het er goed vanaf gebracht, en samen met de sfeer van het event, de melodieuze lounge muziek, de stijlvolle gasten en een snelle bediening was het een topavond.

Stelplaza is er nog tot en met 25 augustus elke dinsdag, woensdag en donderdag. Alle info vind je op de website van Stelplaats


19 juli 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69