Jonge doeners
Samenleving

"Op school leer je maar een tiental pagina's over het klimaat"

24 maart 2022
Door: MIJNLEUVEN
Het is een zonnige winterdag wanneer ik vier gepassioneerde jongeren van Youth for Climate Leuven ontmoet aan de Vaartkom. “Merci klimaatopwarming, voor dit zonnetje”, beginnen ze al lachend.

De sfeer is gezet. Waarschijnlijk herinner je je nog de grote spijbelacties voor het klimaat in Brussel en Leuven, maar bestaat Youth for Climate nog in Leuven en wat doen zij tegenwoordig zoal? Ze blijken levendiger dan ooit en legden hun acties met plezier aan MIJNLEUVEN uit. 

Tekst & foto's: Simon Sterck


WIE ZIJN DE LEDEN VAN YOUTH FOR CLIMATE LEUVEN?

Hannah Decock (16) woont in Leuven en gaat naar school in HDC. Sinds de zomer van 2021 is ze actief binnen YfC Leuven. 

Leda Broekhoven (16) komt uit Bertem en zit op het Lemmensinstituut. Ze is al twee jaar lid van Youth for Climate Leuven. 

Juliette Van der Hauwaert (16) is ook Leuvens en studeert aan het Heilig-Hart Heverlee. Ze beheert de sociale media van YfC Leuven sinds de zomer van 2021.

Mirte Verlinde (17) woont in Kessel-Lo en studeert aan de Ring. Ze zit al een dik jaar in YfC Leuven.


Wat is Youth for Climate Leuven eigenlijk?

Leda: “Ik zie Youth for Climate Leuven vooral als een groep jongeren die samen de klimaaturgentie serieus nemen en elkaar vinden om actie te voeren. Zo vormen we een collectief van jongeren met dezelfde interesse en hetzelfde doel, wat heel verbindend werkt.”

Hannah: “Het is ook vooral voor en door jongeren. Ons doel is om jongeren te bereiken en we nemen zelf de touwtjes in handen. Er zijn geen volwassenen die bepalen wat wij moeten doen, dat maakt het zo boeiend. Aan de hand van sociale media en acties proberen we te sensibiliseren over het klimaatthema, en daar lijken we toch ook in te slagen.”

Wat hebben jullie dan al gedaan in het verleden?

Hannah: “Natuurlijk is het eerste dat in ons opkomt de klimaatmars van 7 februari 2019, waar er tienduizenden jongeren op het Ladeuzeplein samenkwamen tijdens de schooluren. Toen waren we nog KlimaLeuven, in 2020 zijn we van naam veranderd. Die betoging was echt groots, volgens mij hadden de directies en het stadsbestuur dat engagement van de Leuvense jeugd nooit zien aankomen.”

Leda: “Ook hielpen we in coronatijden mee aan een coronaproof betoging om de Klimaatzaak (een rechtszaak tegen de Belgische regeringen, omdat ze te weinig doen voor het klimaat) te steunen.” 

Mirte: “Oh ja, tijdens die actie heb ik YfC Leuven leren kennen, door jullie aan te spreken. Ik ben dan iets later gejoind. We stonden toen met honderd mensen verkleed als advocaat op het Ladeuzeplein, wat wel heel originele beelden opleverde.”

Juliette: “Naast deze voorbeelden zijn we ook altijd heel actief gebleven op Facebook en Instagram. We proberen correcte info over het klimaat op een eenvoudige manier te delen met de mede-Leuvense jongeren. Zeker tijdens de lockdowns heeft dat geholpen.”

Schooldirecties hadden zo’n engagement van de Leuvense jeugd nooit zien aankomen
- Hannah

Is het klimaatthema dan door corona op de achtergrond gaan liggen? Hoe gaan jullie dat terug op de voorgrond zetten?

Leda: “Ja, het klimaatthema is zeker naar achter geschoven door corona. Dat was zowel bij de beleidsmakers als bij de burgers het geval en was ook niet geheel onterecht. Al is het nu wel meer dan ooit hoog tijd dat we weer gaan focussen op een veel grotere crisis, namelijk de klimaatcrisis.”

Mirte: “Het was zeker anders om tijdens corona acties te organiseren en mensen te bereiken. De focus lag nu eenmaal op andere dingen, zoals je eigen mentaal welzijn, wat ook keibelangrijk is.”

Hannah: “Daarom moeten we nu weer meer bewustzijn creëren door op straat te komen en andere jongeren aan te sporen om hetzelfde te doen. Enkel op die manier komt het klimaatthema weer op de voorgrond.”

Waarom zijn jullie actief geworden in de klimaatstrijd?

Juliette: “Ik ben altijd al heel bezorgd geweest over de gevolgen van de klimaatopwarming, maar ik wist niet hoe ik hier actie voor kon ondernemen. Toen ik hoorde van een vriend dat YfC Leuven bestond, ben ik met veel plezier aangesloten.”

Mirte: “De klimaatmarsen in Brussel hebben mij geïnspireerd. Door actief te gaan protesteren heb ik veel bijgeleerd over het topic, waardoor ik nog steeds wil blijven strijden.”

Leda: “Ik heb niet echt ‘een reden’, het was vrij duidelijk dat er actie moest gevoerd worden zodat er ook echt klimaatactie zou volgen. Van thuis uit kreeg ik de duurzame reflex mee, dus mijn activisme is een logisch gevolg hiervan.”

Hannah: “Bij mij was de trigger toen ik zag dat we op school maar een tiental pagina’s over het klimaat bekeken tijdens de les. Dat is echt te weinig, dus wilde ik andere jongeren wel voldoende informatie over de klimaatcrisis meegeven. Dat doe ik via mijn activisme.”

Welke acties staan er nog op de agenda?

Hannah: “We zijn nu aan het werken met Bisser (een Leuvense graffiti-artiest n.v.d.r.) aan een grote muurschildering rond het klimaatthema, waarrond we dan ook enkele evenementen zullen organiseren. Ik zie dat wel als een belangrijk kunstwerk dat het probleem echt in het straatbeeld zichtbaar zal maken.”

Juliette: “Zo zie je ook dat door samen te werken met andere mensen er echt grote dingen kunnen georganiseerd worden. We werken hiervoor bijvoorbeeld samen met 30CC, het SLAC, Bisser en Students for Climate Leuven.”

Op 25 maart houden we terug een Global Strike
- Leda

Leda: “Zet ook zeker 25 maart in je agenda, want dan is er een Global Strike in Brussel van Youth for Climate België!”

Mirte: “Wij organiseren die dag ook een gemeenschappelijk vertrek vanuit Leuven.”

Tot slot nog, wat kunnen Leuvense jongeren zelf ondernemen voor het klimaat?

Mirthe: “Ten eerste kan je deelnemen aan acties, hoe meer mensen er zijn op zo een acties, hoe sterker onze stem klinkt. Ten tweede kan je proberen om duurzamer door het leven te gaan, koop eens tweedehandskleren en ga zo veel mogelijk met de fiets. Al die kleine dingen hebben ook echt impact.”

Hannah: “Elke jongere kan ook in de leerlingenraad op school gaan en daar het verschil maken door bijvoorbeeld een duurzaamheidsteam leven in te blazen. Je school kan aan een klimaatplan werken en je kan acties organiseren rond het klimaatthema zoals een inzamelactie van kleren of oude elektronische toestellen.”

Leda: “Probeer daarnaast te praten met je vrienden over het klimaat, je leert van elkaar door over een thema uit te wisselen. Het is belangrijk om geïnformeerd te blijven met de juiste bronnen. sogetinformed.com bundelt heel veel informatie, voor de geïnteresseerden.”

Juliette: “Je kan ons natuurlijk ook volgen op sociale media (@yfcLeuven) of ons een berichtje sturen om bij de groep te komen!”


24 maart 2022
Door: MIJNLEUVEN