Samenleving

Op kamp in Leuven

18 juli 2022
Door: MIJNLEUVEN
Scouts Boechout kwam deze zomer op kamp in Leuven. Wat vonden zij van onze stad?

Verborgen achter het Sint-Jacobsplein, vind je de lokalen van Scouts Leuven. De eerste week van juli werden die ingenomen door een tiental kapoenen uit Boechout, hun scoutsleiding en de kookploeg. We praten over hun ervaringen op kamp in Leuven met leiders Merijn (19), Mattijs (19) en Viktor (22). Bij de kapoenen beter gekend als Lil Merrie, Basti en Skiski.

Om te beginnen: hoe komen jullie aan die bijnamen? Zelf gekozen of is dat traditie?

Viktor: "Die van mij is al een goeie 10 jaar in gebruik. Ik had ooit een YouTube-kanaal en dat heette 'Skiski productions'. Uiteraard vinden de anderen dat dan en wordt je bijnaam Skiski, maar ik kan het wel hebben. Er waren ook veel te veel Viktors in onze scouts dus het was nodig."

Heeft iedereen van jullie scouts zo’n bijnaam?

Viktor: "De meesten wel, maar die is niet bij iedereen zo ingeburgerd."

Merijn: "Bij de kapoenen moet je op onze scouts een bijnaam gebruiken. Kwestie van het wat leuker te maken."  


Om een stad te zijn, heeft Leuven ook wel het voordeel dat alles nog op wandelafstand is.
- Mattijs

Thuiskomen op kamp 

Hoe zijn jullie in Leuven terechtgekomen bij de zoektocht naar een kampplaats?

Merijn: "Ja, hoe gaat dat? Je zoekt wat rond, stuurt wat mailtjes. Ik vind Leuven ook wel een leuke stad als ik hier doorheen het jaar eens kom en de foto’s van het lokaal zagen er goed uit. Er zijn ook genoeg parken om in te spelen en dingen in de buurt om de kapoenen bezig te houden, dus waarom niet?"

Je zegt dat je hier doorheen het jaar wel eens komt. Hadden jullie al banden met Leuven voor dit kamp?

Mattijs: "Ik zit hier op kot! Wel als enige van onze leidingsploeg."

Voor jou is het een beetje thuiskomen dan?

Mattijs: "Ja inderdaad. Nog eens een bezoekje brengen na de examens."

Zijn jullie blij met waar jullie terecht gekomen zijn?

Merijn: "Eigenlijk zijn we wel aangenaam verrast: het lokaal, het veldje, leuke locatie binnen de stad."

Viktor: "En we kunnen hier gratis parkeren!"


Ik zou Leuven zeker een dikke acht geven!
- Merijn

De Farao

Hoe vinden jullie het om in de stad te zitten?

Merijn: "Als scouts is dat wel speciaal omdat je normaal spelletjes speelt in de natuur, maar ik denk dat we met dit veldje hier wel goed zitten in de stad. Gisteren zijn we ook naar het provinciaal domein van Kessel-Lo gewandeld door de stad. Dat was ook wel leuk om met de kapoenen eens de stad zelf te zien. Met dat provinciaal domein en de parkjes in de stad is er wel genoeg groen."

En wat vinden de leden ervan om op kamp te zijn in de stad?

Viktor: "Ik weet niet of zij het al echt gemerkt hebben. Zo lang zijn ze hier ook nog niet en we zitten hier volledig in het groen. Het is wel fijn dat als we ergens naartoe wandelen het niet gewoon over een saai bospad is, maar dan door de winkelstraat en over de markt."

Hebben jullie al een lievelingsplekje in de stad?

Merijn: "De Oude Markt!" 

Viktor: "Ja de Farao! Met de leiding toch. Met de leden was het provinciaal domein gisteren wel echt tof, met die grote speeltuin ook."

Merijn: "Ja dat was inderdaad tof! Daar hebben de leden zich goed geamuseerd."

Welke plekken gaan jullie nog bezoeken in Leuven?

Viktor: "Straks gaan we nog op safari door de stad en morgen spelen we nog een groot spel met kampen bouwen dus daarvoor gaan we nog naar een park in de buurt."

Mattijs: "Ja ik denk dat we nog wel wat parkjes in de buurt gaan bezoeken."


Boechout VS. Leuven

Jullie zijn afkomstig uit Boechout, wat is het grootste verschil met een plek als Leuven?

Viktor: "Boechout is echt geen stad, dat is echt een dorp. In Boechout zijn er misschien 2 cafés waar we komen, hier waren dat er op voorkamp wel wat meer. Alles is hier ook veel later open. Als we in de nacht nog een hongertje krijgen kunnen we nog ergens terecht."

Mattijs: "Om een stad te zijn, heeft Leuven ook wel het voordeel dat alles nog op wandelafstand is."

Merijn: "In Antwerpen zou het al een pak moeilijker zijn om op kamp te gaan en goeie plekjes te vinden om een spel te spelen."

Viktor: "De stad is ook heel veilig voor wandelaars. Dat is in Brussel of Antwerpen veel minder. Dat is wel handig als je met jonge leden op stap bent. Die durven al eens plots de straat over te steken."

Om af te ronden: welke score op 10 zouden jullie Leuven geven als kampplaats? En is het een aanrader voor andere scoutsen om naar hier te komen?

Merijn: "Ik zou Leuven zeker een dikke acht geven! De lokalen, het veldje, je hebt het provinciaal domein, alles is in de buurt. Zoals de winkel bijvoorbeeld."

Mattijs: "Ik ben ook echt wel tevreden. Het is beter dan ik had verwacht. In het begin was ik niet helemaal overtuigd. Ik dacht “in de stad op kamp, dat is toch wel anders als scouts dan normaal”, maar voor een jonge groep zoals de kapoenen is dit wel echt top."


18 juli 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69