Cultuur

“Op het podium staan is wat ik het liefste doe. Nooit stress, altijd plezier.”

3 juli 2023
Door: MIJNLEUVEN
Lokaal talent op het BURN-festival volgende week.

COI (uitgesproken als swa) is een Leuvense legende in de freestyle rap scene. Je herkent hem op het podium aan zijn zelfgemaakte vette beats en aan zijn lange weelderige haardos.

Tekst: Isabella Torres / Foto’s: Gabriela Darius

Zou je jezelf willen voorstellen?

“Ik ben COI, ik ben 23 jaar, afkomstig van Haasrode, vlakbij Leuven en ik rap al heel mijn leven. Ik ben sinds een paar jaar ook weer productie beats beginnen maken. Ik ben op het punt gekomen dat ik mijn muziek ga uitbrengen dit jaar. Ik ben wel al jaren aan het optreden. Ik ben altijd gewoon live geweest.”

Je rapt al heel je leven, hoezo?

“Aan het begin van het middelbaar ben ik teksten beginnen schrijven. Ik ben geïnspireerd geraakt door oude Nederlandse hiphop. Iedereen kende Amerikaanse hiphop maar ik ben vrij vroeg in contact gekomen met Nederlands hiphop. Dat inspireerde me. Toen ben ik zelf teksten beginnen schrijven, maar nooit ergens serieus voorgedragen. Uiteindelijk ben ik beginnen werken aan het live brengen van nummers.”

Naar welke artiesten kijk je op?

“Sowieso de mannen van Stikstof, (Zwangere Guy, Jazz Brak en Astrofisiks), deejay Vega, deejay Proceed, dat is een goede mattie van mij ondertussen. Zij zijn altijd een grote bron van inspiratie geweest. Ik heb altijd lokaal gekeken, hier in Leuven heb je Vinci etc... “

Hoe was de freestyle wedstrijd ‘End of the week’?

“Dat is een wedstrijd met 5 rondes waar je wordt beoordeeld met een puntensysteem op verschillende aspecten van je optreden zoals je stage presence en interactie met het publiek. Er is o.a. een MC vs. DJ waar je verschillende stijlen krijgt en je je daaraan moet aanpassen, een cypher en freestyle bag. Dat is mijn favoriet. Om te bewijzen dat het echt ter plekke verzonnen is, moet je rappen over een random voorwerp uit de zak. Als je daarmee een punchline kan bedenken is het voor eens en voor altijd bewezen dat het freestyle is. De wedstrijd komt uit Amerika en gaat nu door in verschillende landen. Ik heb 2 keer in Nederland gewonnen. Het is dope en de podiumkansen zijn insane.

Filosofie is het ingewikkelde simpel maken, dat vind ik bij rap ook terug.
- Coi

Sta je graag op het podium?

“Er is niks beter. Of het nu een massive crowd is of een volgepropt klein café. Het geeft zieke energie, je smijt je volledig en dat voelt fantastisch. Het is wat ik het liefste doe. Nooit stress, altijd plezier.”

Hoe is het om samen te werken met andere artiesten?

“Dat is heel cool, ik ben vooral met Low G bezig. Hij heeft vorig jaar het voorprogramma mogen doen van Stikstof. Ik mocht mee, want we hebben samen een nummer gebracht. Samenwerken smeedt banden. Mensen werken meer samen dan vroeger. Ook al rap je vaak dat je de dopeste bent in dingen, je moet toch erkennen dat er heel wat dope shit is. Er is veel om naar te luisteren."

Waar luister je zelf zoal naar?

“Vooral hiphop natuurlijk, Ik luister heel veel Vlaamse hiphop. Ik vind het zalig. Dat is onze moedertaal, maar dan met een goede punch in. Ook rap uit andere landen, daarnaast veel reggae, dub, steppa dub...”

Je maakt je eigen beats?

“Ja, met FL Studio. Ik ben daar meer serieus mee begonnen in corona. Iedereen zat binnen en er waren niet veel optredens. Dat was het ideale moment om me muzikaal bij te schaven. Zodat ik mijn eigen producties op het podium zou kunnen brengen wanneer we uit de pandemie kwamen. Eigen productie zorgt ervoor dat je controle hebt in zekere mate, maar ik ga sowieso nog samenwerken met andere producers.”

Hoe zou je mensen aanraden om daaraan te beginnen?

“Gewoon fun hebben. Ik heb ook veel dingen gemaakt die nooit het daglicht zullen zien. Je moet experimenteren en met mensen samenzitten die dat ook doen, daaruit leer je. Je maakt shit en wordt beter, totdat je iets kiest uit een aantal beats, waar je content mee kan zijn.”

Hoe is het om een independent artiest te zijn?

“Het is niet makkelijk. Je moet zelf je shows regelen, sets voorbereiden, dj voorzien en actief op zoek gaan naar kansen. Vibe.be is daar een goed platform voor. Omdat ik er heel mijn leven mee bezig ben, heb ik een hele hoop mensen ontmoet die dingen organiseren. Natuurlijk is de (financiële) push van een label interessant, maar ik doe liever volledig mijn eigen ding. Ik ben ook heel trots op mijn eerste project dat binnenkort uitkomt.”

Vertel daar eens meer over?

“Ik krijg al jarenlang van mensen de vraag: “Wanneer komt er iets uit?” Nu kan ik eindelijk zeggen dat mijn EP met wel 7 nummers eraan komt. Het heet coi même, zichzelf, omdat ik alles zelf heb gedaan: eigen productie, eigen beats, eigen teksten, eigen opnames. De titel weerspiegelt datgene dat eraan voorafging. Door te experimenteren heb ik mijn eigen stijl gevonden. Voor de intro ga ik een videoclip uitbrengen. De king van West-Vlaanderen Low G staat er ook op. Ik stond ook op zijn plaat en ik vind hem een mega dope rapper.”

Heb je iets dat je echt wil zeggen met je liedjes en je teksten?

“Dat hangt af van nummer tot nummer. Er zit vooral veel freestyle in mijn EP. De mentaliteit was eerder ‘we kicken’. In dezelfde vibe als de streets en de open mics.  Mijn nummer “Crimineel” is maatschappijkritisch, iets meer over hoe wij de wereld vanuit een bepaald perspectief zien. In de toekomst wil ik meer maatschappijkritische en filosofische teksten schrijven, iets wat ik vroeger veel deed. De filosofische inzichten kwamen vooral dankzij mijn filosofielessen. Mijn eerste EP is een basis, waarop ik kan voortbouwen in de toekomst.”

Je studeert filosofie aan de universiteit. Waarom ben je dat beginnen studeren?

“Omdat alles zeer ingewikkeld is, moet je een soort gevoel voor taal ontwikkelen. Daarom ben ik filosofie beginnen studeren. Filosofie is het ingewikkelde simpel maken, dat vind ik bij rap ook terug. Het moet niet existentieel zijn, maar dat kan altijd. Een zeer grote inspiratie voor mij is de West-Vlaamse rapper Samoerai, hij maakt kunst met woorden op een coole manier.”

 Heb je een favoriete filosoof?

“Dat is moeilijk. Ja en nee. Je kan geen enkele filosoof los van de rest denken. Iedereen denkt binnen de traditie zelf dat ze de traditie tegenspreken en daarbuiten is er ook veel dat gedacht wordt. Dus ik geloof niet specifiek één enkele filosoof.”

Wat is je droom?

“Mijn ultieme droom is op een festival spelen. Ik zou heel blij zijn zou ik daar kunnen geraken. In België is het moeilijk om te leven van hiphop. Ik denk dat veel mensen blij mogen zijn als ze deeltijds artiest kunnen zijn.”

Je kan Coi deze zomer aan het werk zien op BURN festival. 15 juli, op het binnenplein van de Romaanse Poort.

3 juli 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69