Samenleving
Buitenland

Op Erasmus in coronatijden

7 december 2020
Door: MIJNLEUVEN
Eva (20) interviewde drie studenten die in coronatijden op erasmus zitten en studenten die noodgedwongen thuis moesten blijven tijdens hun erasmusjaar. In dit tweede deel komen Flore, Yarne en Sophie aan het woord die momenteel op Erasmus zitten.

Op Erasmus gaan. Sommige studenten dromen er al sinds hun 16de van om enkele maanden in het buitenland te gaan studeren, andere studenten beslissen vrij spontaan dat het hen wel een leuk avontuur lijkt. We kennen allemaal wel iemand die op Erasmus is vertrokken en met een koffer vol herinneringen en enthousiaste verhalen terug is gekeerd. In augustus kreeg ik zelf groen licht om dit semester in het mooie Lissabon te spenderen. Ondanks dat ik kan beamen dat Corona zeker weten een invloed heeft, had ik deze ervaring toch voor geen goud willen missen. Ik was benieuwd of andere studenten die momenteel op Erasmus zijn dat ook zo ervaren of dat ze misschien toch spijt hebben van hun keuze om te vertrekken. Daarom interviewde ik drie studenten die momenteel op Erasmus zijn binnen Europa.

Tekst: Eva Mechelmans (20)


Flore Van Genechten (20), een derdejaarsstudente Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven, pakte eind augustus haar koffers en vertrok naar het mooie Tartu (Estland). Yarne Vanhoudt (20), een derdejaarsstudent Handelsingenieur aan de UHasselt, vertrok begin september naar het zonnige Porto. Ten slotte kreeg ook Sophie Vandecruys (20), een derdejaarsstudent Toegepaste Taalkunde aan de KU Leuven (campus Antwerpen), de kans om enkele maanden in het Franse Angers te vertoeven.

Wanneer heb je de bevestiging gekregen dat je mocht vertrekken? 

Flore: “Half juni kreeg ik van de universiteit in Tartu te horen dat ik was toegelaten. Het werd al vrij snel duidelijk dat de Erasmusprogramma’s in Estland ondanks Corona mochten doorgaan zoals gepland. De keuze lag bij ons of we ons er goed bij voelden om te vertrekken.” 

Yarne: “Mijn universiteit gaf aan dat zolang Porto de oranje kleurcode behield, ik mocht vertrekken. De voorwaarde was wel dat ik lessen op de campus zou krijgen. Begin september heeft de universiteit in Porto mij laten weten dat de lessen op de campus zouden doorgaan en toen ben ik meteen vertrokken.”

Sophie: “Normaal gezien ging ik op Erasmus naar Montpellier maar dit werd al vrij snel geannuleerd. Aanvankelijk kon ik dat echt niet begrijpen want ik dacht toen nog dat Corona in september wel voorbij zou zijn. Toen had ik de mogelijkheid om een andere bestemming uit te kiezen. Ik moest de keuze maken tussen Parijs en Angers. Hoewel Parijs me eigenlijk meer aansprak, had ik tegelijkertijd het gevoel dat bij Angers de kans groter zou zijn dat ik daadwerkelijk zou mogen vertrekken. Uiteindelijk is Parijs ook een rode zone geworden dus ik heb gelukkig de juiste keuze gemaakt.”


Op Erasmus gaan ziet er nu natuurlijk heel anders uit gedurende Coronatijden. Ben je blij met je keuze om ondanks Corona toch op Erasmus te vertrekken? 

Flore: “In het begin heb ik even getwijfeld of het nog de moeite ging zijn en of de ervaring nu niet helemaal anders zou zijn. Ik heb toen de knop in mijn hoofd omgedraaid omdat ik het gevoel kreeg dat het nu of nooit was. Het is hier inderdaad anders dan wanneer er geen Corona zou zijn, maar de maatregelen in Estland zijn nog altijd heel beperkt. De nadelen wegen in ieder geval echt niet op tegen de voordelen.” 

Yarne: “Ik ben super tevreden dat ik toch op Erasmus ben gegaan. Zeker omdat de situatie in België momenteel niet geweldig is, ben ik extra blij dat ik naar hier ben kunnen vertrekken. Ik vind het hier zelfs zo fijn dat ik aan het kijken ben of het misschien mogelijk is om nog wat langer te blijven.” 

Sophie: “Ik had vooraf een beetje schrik dat ik in Angers in een soort van boerendorp terecht ging komen. Gelukkig was dat helemaal niet het geval, het is een echte studentenstad met veel studentencafés en ik vind het zelfs vergelijkbaar met Leuven. Ik heb hier in september en oktober twee super toffe maanden gehad en ook een hele leuke vriendengroep gemaakt. De regels waren toen ook heel wat minder streng dan in België. Eind oktober heeft Macron de lockdown afgekondigd en sindsdien is de situatie natuurlijk wel anders.”

In september konden we hier nog tot laat uitgaan.
- Flore (20) - Studente communicatiewetenschappen

Welke maatregelen zijn er momenteel op jouw Erasmus bestemming? Zijn deze minder streng of strenger dan in België? Kan je nog uitgaan, trips maken, uiteten gaan, …?

Flore: “Toen ik aankwam ben ik twee weken in zelf-isolatie moeten gaan. Hierbij mag je wel nog gaan wandelen en boodschappen doen, maar moet je publieke plaatsen en contact met andere mensen vermijden. Zeker in het begin waren er hier heel weinig maatregelen, veel mensen op straat droegen toen ook nog geen mondmasker. In september waren er zelfs nog geen uitgaansrestricties en konden we dus nog tot laat uitgaan. Sinds twee weken zijn de Corona-cases aan het stijgen en moet je een mondmasker dragen op publieke plaatsen. Je mag nog altijd uiteten en iets gaan drinken, maar maximum met 10 personen. De uitgaansgelegenheden moeten nu ook rond 2 uur sluiten.” 

Yarne: “Begin september leek het alsof er hier geen Corona was, dat was een heel groot verschil met België. Dat voelde in het begin wel een beetje raar maar na een tijdje besluit je om gewoon van je Erasmus te genieten en mee te gaan in het dagelijkse leven hier. Sinds enkele weken zijn er strengere maatregelen en hebben we doordeweeks een avondklok om 23u en in het weekend moeten we binnenblijven na 13u. Dat was natuurlijk even aanpassen maar het zijn nog altijd maatregelen waar ik mee kan leven.”

Sophie: “De eerste twee maanden vielen de maatregelen heel goed mee. Sinds de lockdown zijn het hier wel echt strenge maatregelen. Buiten je huishouden mag je nog slechts één persoon zien, je moet altijd een attest invullen als je buitenkomt, je mag slechts een uur per dag buitenkomen en in een straal van 1 km vanwaar je woont. Het is jammer maar hierdoor haal je meer plezier uit kleine dingen, zoals bijvoorbeeld eens naar de markt gaan of gaan hardlopen in de natuur. Ik heb het geluk dat mijn vrienden allemaal in dezelfde residentie als mij wonen, waardoor we ’s avonds altijd samen kunnen eten. Als deze maatregelen er eerder waren gekomen was ik misschien wel al wat eerder terug naar huis gegaan.”


Heb je nog de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen? 

Flore: “Ondanks Corona heb ik altijd de mogelijkheid gehad om nieuwe mensen te leren kennen. Toen ik aankwam, moest ik de bus nemen van Tallinn naar Tartu en hier heb ik al meteen drie Duitse meisjes leren kennen waarmee ik momenteel in een grote vriendengroep zit. Via de lessen is het ook gemakkelijk om andere mensen te leren kennen.” 

Yarne: “Ik heb nog opvallend veel mensen kunnen leren kennen. Via trips, feestjes, kot en school waren er heel veel mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten. Het is inderdaad wel wat moeilijker door Corona, je moet er meer tijd en moeite insteken, maar iedereen zit hier alleen op Erasmus en iedereen wilt uiteindelijk vrienden maken.” 

Sophie: “De eerste dag op school heb ik al meteen veel Erasmusstudenten leren kennen. Je merkt dat iedereen de drang heeft om nieuwe mensen te leren kennen, zeker doordat ze door Corona vaak lang hebben moeten binnen zitten. Er zijn ook verenigingen die leuke activiteiten organiseerden waardoor je nieuwe mensen kon leren kennen.”

Je merkt dat iedereen de drang heeft om nieuwe mensen te leren kennen.
- Sophie (20) - Studente toegepaste taalkunde

Is er iets dat je jammer of minder leuk vindt aan Erasmus in Coronatijden? 

Flore: “Estland staat bekend voor zijn centrale ligging die ideaal is om noord-Europa te verkennen. Aanvankelijk hadden we dan ook heel wat tripjes naar Letland, Finland en Lapland gepland, maar al vrij snel werd duidelijk dat dit niet meer mogelijk zou zijn. Die tripjes zijn afgelast en dat vind ik wel heel jammer. Gelukkig kunnen we nog tripjes binnen Estland zelf maken.” 

Yarne: “Je hebt constant de onzekerheid of er nog iets veranderd gaat worden qua maatregelen. Daardoor wordt het soms wel moeilijk om zaken te plannen. We hadden bijvoorbeeld een tripje gepland maar hebben dit moeten cancellen door de plotse aankondiging van de weekendklok.” 

Sophie: “Ik had een Franse bestemming uitgekozen zodat ik mijn Frans kon verbeteren. Het mondmasker is soms wel een barrière om Franse studenten te leren kennen, want dit zorgt toch snel voor een bepaalde afstand. Door Corona denk je ook al sneller na voor je iemand eens op de schouder tikt om iets te vragen bijvoorbeeld. Hierdoor praat ik wel minder Frans dan ik gehoopt had toen ik vertrok.”


Heb je bezoek kunnen ontvangen? 

Flore: “Het plan was wel dat mijn ouders of mijn vriend mij zouden komen bezoeken. Aan de ene kant vind ik het jammer dat dit niet is kunnen doorgaan want nu duurt het natuurlijk wel best lang vooraleer ik hen weer kan zien en ik moest even wennen aan dat idee. Aan de andere kant heeft het ook wel iets speciaals want hierdoor kan je meer je eigen ding ter plekke doen. Als zij langs zouden komen zou je waarschijnlijk heel wat tijd en aandacht aan hun besteden, wat natuurlijk ook fijn is maar nu heb ik meer de mogelijkheid om me te focussen op mijn leven en mijn vriendinnen hier.” 

Yarne: “Nee, ik heb geen bezoek kunnen ontvangen. Soms vind ik dat wel jammer maar ik ga dit weekend eventjes naar huis dus dan kan ik mijn familie kort weer eens zien.” 

Sophie: “Mijn vriend is een weekend op bezoek gekomen. Mijn ouders en vriendinnen wilden ook komen, maar dit is niet door kunnen gaan omdat het niet zo gemakkelijk is voor hen om na hun bezoek in quarantaine te gaan in België.”

Momenteel mis ik thuis niet echt iets belangrijks. Zonder corona zou ik sneller last hebben van FOMO.
- Flore (20) - Studente communicatiewetenschappen

Had je je Erasmus anders voorgesteld toen je vertrok? Is het beter of slechter meegevallen dan je had verwacht? 

Flore: “Ik had weinig verwachtingen toen ik vertrok omdat ik niet goed wist wat ik me ervan moest voorstellen. Iedereen zegt altijd dat Erasmus de beste tijd van je leven gaat zijn en dat je veel toffe mensen gaat leren kennen. Voor mij was Tartu niet heel bekend dus ik was benieuwd naar hoe de stad ging zijn. Het is eigenlijk allemaal heel goed meegevallen en ik heb het gevoel dat ik de stad al heel goed heb kunnen leren kennen en dat het me gelukt is om hier echt mijn eigen leven hier op te bouwen.”  

Yarne: “Het is echt beter meegevallen dan ik had verwacht. Normaal gezien ging ik op Erasmus naar Canada maar dit is vrij snel geannuleerd. Ik had heel veel moeite in deze aanmelding gestoken en was dus ook teleurgesteld toen ik niet mocht vertrekken. Porto was mijn derde keuze en ik had een beetje de ingesteldheid “Als het niet doorgaat, dan is het zo, we zullen wel zien.” De eerste weken hier was het even aanpassen maar nu ben ik echt heel erg blij dat ik hier ben. Ik ben blij dat ik de kans uiteindelijk toch heb gegrepen!” 

Sophie: “Ik ben vertrokken met heel weinig verwachtingen. Toen Montpellier werd geannuleerd, besloot ik dat het beter was om al mijn verwachtingen volledig los te laten. Ik had er wel heel veel zin in dus ik besloot om er gewoon voor te gaan en het op mij te laten afkomen. Uiteindelijk is het zeker weten beter meegevallen dan ik gedacht had!”

Er zij hier nu veel minder toeristen, waardoor ze mij meer als een inwoner van Porto beschouwen.
- Yarne (20) - Student handelsingenieur

Wat zou je zeggen dat een voordeel is van op Erasmus gaan tijdens Corona-tijden?

Flore: “Als eerste dat ik mijn kamer niet moet delen want dat had ik zonder Corona wel moeten doen (lacht). Verder vind ik het leuk dat ik momenteel thuis niet echt iets belangrijks mis, zonder Corona zou ik misschien toch sneller last hebben van FOMO (Fear of Missing Out). Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik momenteel hier in Tartu zit en dit avontuur kan beleven, zeker als ik het met de huidige situatie in België vergelijk.” 

Yarne: “Door Corona zijn er veel minder toeristen dan normaal en hierdoor voel ik me meer thuis in de stad. Ik heb het idee dat je anders toch langer “één van de toeristen” blijft, terwijl ik me nu echt een inwoner van Porto voel en de Portugezen zelf me waarschijnlijk ook meer zo beschouwen.” 

Sophie: “Doordat je nu niet kan uitgaan doe je al sneller andere activiteiten met je vrienden, zoals bijvoorbeeld samen koken of rustig wat samen drinken. Hierdoor heb je ook sneller diepe gesprekken en leer je elkaar ook beter kennen. Ik heb het gevoel dat mijn vriendschappen hier daardoor waarschijnlijk meer zijn uitgediept dan wanneer er geen Corona zou zijn.”


7 december 2020
Door: MIJNLEUVEN