˝Ons project draait rond jongeren, niet rond winst˝
Kunstplatform JOTA -Jong en Talentvol- wil door middel van expo’s jonge, Leuvense kunstenaars op de kaart zetten. Deze jongeren kunnen hun kunst, gaande van kleding tot muziek en zelfs fotografie, verkopen op JOTA’s expo. Zaterdag 26 februari vond de eerste editie plaats in het stadhuis. “We zouden het zelfs eerder een evenement durven noemen. Ons project draait om jongeren, niet om winst. Dat maakt ons zo uniek”, aldus voorzitter Maarten Pauwels (18), die zelf ook één van de kunstenaars is op hun platform.
Tekst en foto’s: Hendrik Van Wonterghem
Hoe zijn jullie op het idee gekomen?
“Voor een mini-onderneming waren we eerst aan het denken over producten, maar dat lukte niet goed. We kwamen er niet uit wat we juist gingen doen. Toen we verder brainstormden, kwamen we op kunst uit, iets wat ons allemaal wel interesseert. We kwamen op het idee om een platform op te richten voor jonge kunstenaars, omdat we vinden dat we de aandacht moeten krijgen die ze verdienen. Eerder een sociaal-economisch project, dan enkel om winst te maken. Dat maakt ons uniek.”
Wat definiëren jullie als kunst? Wat komt er op jullie platform?
“Natuurlijk tekeningen en schilderijen, maar ook kleding. We kennen enkele mensen die zich met kleding bezighouden. Daarnaast vinden we muziek en fotografie ook belangrijk. Kortom: iedereen die zich creatief bezighoudt. Zelfs de ringen van een andere onderneming kunnen voor ons onder de noemer van kunst belanden.”
Dat klinkt erg breed. Willen jullie dat zo houden, of is er toch een voorkeur voor een bepaald soort kunst?
“We weten natuurlijk ook wel wat het beste verkoopt. We zijn er ons van bewust dat mensen niet snel kleding zullen kopen, maar het gaat niet per se enkel over de verkoop. Natuurlijk moeten onze kosten gedekt worden, maar het gaat vooral over de aandacht en erkenning die de kunstenaars krijgen.”
“We willen zoveel mogelijk diverse, jonge kunstgroepen en artiesten onder de aandacht brengen"
Is dit jullie eerste echte onderneming?
“Ja, toch wel. In het middelbaar hebben we een mini-onderneming opgericht, maar dat stelde weinig voor in vergelijking met dit.”
Jullie zijn allemaal studenten economie, dus de focus van de onderneming ligt meer op het verkopen? Of zijn jullie ook echt geïnteresseerd in kunst?
“Het is eigenlijk allemaal begonnen door onze interesse in kunst, we geven weinig om de winsten. Er worden op school ook geen extra punten gegeven die afhankelijk zijn van de hoeveelheid winst. Uiteraard moeten we wel een marktonderzoek doen en een businessplan opstellen.”
Zijn er buiten expo’s nog andere projecten gepland?
“De expo’s zijn ons hoofddoel, maar er zijn nog een paar kleinere evenementen waar we ook aanwezig zullen zijn.”
Kennen jullie nog projecten die gelijkaardig zijn aan dat van jullie? Wat maakt jullie zo uniek?
“Er bestaan veel kunstgalerijen die vooral gericht zijn op winst maken en hun focus ligt ook totaal niet op jongeren. Wij proberen vooral directe contacten te leggen tussen de artiesten en klanten en dat maakt ons zo uniek. De artiesten waren ook allemaal aanwezig op onze expo.”
"Zolang het om zelfgemaakte kunst gaat, staan we overal voor open"
Het is dus eerder een sociaal project?
“Ja inderdaad, we zouden de expo zelfs eerder een evenement durven noemen dan een echte expositie.”
Hoe zien jullie het project evolueren in de toekomst?
“Dat hangt sterk af van het succes van deze expo, maar we hebben sowieso al een website waarop kunst gekocht kan worden. Deze site kan naast onze expo’s blijven bestaan.”
Is er een specifieke leeftijdsgroep waar jullie op focussen? Gaat het echt enkel om jongeren?
“Het maakt ons uniek dat we enkel jonge artiesten onder de aandacht willen brengen, aangezien zij bijna nergens anders deze kans krijgen. Geïnteresseerden uit alle leeftijdsgroepen zijn echter welkom om kunst te bekijken of kopen!”
Staan er samenwerkingen gepland met andere ondernemingen in de toekomst? Zijn jullie hier al mee bezig?
“We proberen echt zoveel mogelijk diverse, jonge kunstgroepen en artiesten onder de aandacht te brengen en ons niet enkel op schilderijen of tekeningen te focussen. We werken intussen samen met een andere mini-ondenerming die zelf ringen maakt en verkoopt. Zij waren ook aanwezig op onze eerste expo. Voor elke verkochte ring zal er overigens een maaltijd worden geschonken aan buurtwerk VZW ’t Lampeke, zo benadrukken we nogmaals ons sociale aspect.”
Zijn jullie dan niet bang dat de expo zijn karakter zal verliezen, aangezien er zoveel verschillende kunstenaars en kunstvormen aanwezig zullen zijn?
“Nee, helemaal niet. We hebben geprobeerd om het een beetje binnen de perken te houden. Zo was er interesse van een jonge danseres om een act te komen doen, maar dat vonden we een beetje te ver gaan. Het is net heel interessant voor bezoekers en artiesten om zo veel diversiteit te hebben. Iemand die bijvoorbeeld vooral interesse heeft in kledij, heeft tijdens onze expo de mogelijkheid om ook andere kunstvormen te bekijken, terwijl dit op meer gespecialiseerde expo’s helemaal niet het geval is. Ook onze artiesten komen op die manier in contact met mensen uit andere kunstwerelden en dit kan in de toekomst misschien interessante samenwerkingen opleveren.”
Zien jullie antiek bijvoorbeeld dan ook als kunstvorm?
“Zolang het om zelfgemaakte, creatieve kunst gaat, staan we overal voor open! Maar het is niet de bedoeling dat we een platform worden waar mensen zelf aangekochte zaken met winst doorverkopen. De focus moet op jonge artiesten en zelfgemaakte kunst liggen.”
MEER WETEN?
Voor meer informatie over JOTA's kunst kan je terecht op hun website of op Instagram via @jota_leuven