Lifestyle
Jonge doeners

“Online vond ik niet wat ik zocht dus besloot ik om het zelf te maken”

30 november 2022
Door: MIJNLEUVEN
Enyim Madugba is 18 jaar en zit vol ambitieuze plannen.

18 jaar, een eigen kledingmerk en twee runways georganiseerd. Enyim gaat hard in zijn passie voor mode. De komende maanden gaat hij met MIJNLEUVEN ook aan de slag met Project Runway, een project waarbij een groep jongeren een eigen kledinglijn gaat maken door tweedehandskleren te upcyclen. We spraken met Enyim over zijn band met mode en alles wat daarbij komt kijken.

Tekst: Isabela Torres / Foto’s: Younes Mounnadi

Zou je jezelf even willen voorstellen?

"Hallo, ik ben Enyim Madugba, ik ben 18 jaar en ben een Belg met Nigeriaanse roots. Ik ben geboren en getogen in Leuven."

Waar studeer je?

"Ik studeer wetenschappen talen op het Sint-Pieterscollege in mijn laatste jaar."

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in mode?

"Voor ik zelf kleren maakte probeerde ik altijd wel iets speciaals of anders te doen. Ik denk dat ik door met kleren zelf te werken zelfs nog meer geïnteresseerd werd in kleren en dat ik daardoor al wel een beetje experimenteerde Ik had eerst twee kledingmerken. Mijn tweede had ik samen met een van mijn beste vrienden. Bij de derde kledingdrop wouden we er broeken bij doen. Online vonden we niet wat we zochten en uiteindelijk besloot ik om het zelf te maken. Door kleren en patronen te maken vergrootte mijn interesse voor mode. Na twee jaar werken aan modeshows en kleren voor mezelf ben ik heel erg geïnteresseerd geworden in mode en de manier hoe mensen zich kleden."

Hoe heb je al die skills dan ontwikkeld?

"Ik heb mezelf leren naaien. In het begin was dit moeilijk. Ik moest mijn eigen patronen maken er mee experimenteren en hopen dat ik uitkwam wat ik wou uitkomen. Door hier  veel mee te experimenteren en oefenen leerde ik veel over de vormgeving en het silhouet van kleren. Na dit twee jaar te doen kan ik ondertussen elke soort fitting of silhouet dat ik wil uitwerken. Ik kan zelfs pieces die ik op fashion week modeshows zie namaken als ik wil."

Als je jezelf alles geleerd hebt, zal het in het begin wel sukkelen geweest zijn. Hoe kijk je terug naar die eerste ontwerpen?

"Ik vind mijn eerste ontwerpen niet direct fantastisch maar het is deels ook door de imperfectie in mijn kleren dat ik meer inspiratie kreeg om het anders te doen in de vorm van fashion. Ik probeerde in het begin streetwear kleren te maken, maar maakte hier fouten mee en werd uiteindelijk zo geïnspireerd door deze fouten dat ik uiteindelijk bepaalde fouten of imperfecties expres ging gebruiken in vorm van kunst of fashion. Ik kan daarom niet echt op een negatieve manier terugkijken naar mijn eerste ontwerpen, maar zie ik het eerder als een essentieel onderdeel voor het niveau of voor de soort stijl waaronder ik me nu uitdruk in fashion."

Je bent nog maar achttien en hebt al twee runways op je naam staan. Hoe voelt dat voor jou?

"Het voelt wel echt goed. Het is zijn niet alleen echt leuke ervaringen, maar het is ook echt speciaal om al twee modeshows gedaan te hebben terwijl je nog op het middelbaar zit. Mijn eerste modeshow kwam eigenlijk redelijk onverwacht. Een vriendin van mijn moeder, die eens langskwam, keek naar de kleren in mijn atelier en vroeg me of ik als derde modeontwerper mee wou doen aan een modeshow georganiseerd voor het Afrika FilmFestival. De modeshows waren op dezelfde locatie maar apart dus dat was wel echt spannend. Mijn tweede modeshow organiseerde ik volledig zelf. Het beste moment in dit alles is natuurlijk het moment dat de modellen met de door jou gecreëerde kleren op de runway lopen."Ik kan zelfs pieces die ik op fashion week modeshows zie namaken als ik wil
- Enyim

Hoe verloopt dat backstage tijdens zo’n runway?

"Backstage is het altijd wel een beetje stressvol, omdat modellen soms te laat komen of er altijd wel problemen opduiken die opgelost moeten worden."

Hoe kies je een locatie voor zo’n modeshow?

"Mijn eerste runway was bij de Romaanse Poort en mijn tweede organiseerde ik in stelplaats. Ik zocht een locatie voor mijn tweede runway en had een paar plaatsen die me interesseerden. Uiteindelijk koos ik voor stelplaats, omdat de plaats een goede combinatie vormde met het idee dat ik had voor de show. Ik moest de helft van de kleren nog maken toen ik de locatie al had gekozen en heb het dat alsof de locatie wel een invloed heeft gehad op bepaalde outfits die nog gemaakt moesten worden."

Welke andere locaties staan er nog op je bucketlist?

"Op de eerste plaats staat de Grote Markt. Ik wil heel graag is een runway doen op de Grote Markt waarbij mijn modellen uit de deuren van het stadhuis lopen. Daar is wel veel papierwerk voor nodig dus ik denk dat ik het dit jaar nog niet ga proberen, maar dat ik tegen eind 2023 zeker is kijk of dit mogelijk is. Voor de rest heb ik geen specifieke plaatsen in gedachten. Ik wil mijn volgende runway wel graag is buiten organiseren."

Waar haal je inspiratie voor je kledinglijnen?

"Tijdens het maken of ontwerpen van mijn ontwerpen stroomt mijn inspiratie echt. Het is moeilijk om directe verbanden te leggen omdat je niet altijd weet hoe je op een bepaald idee of een ontwerp gekomen bent. Ik heb het gevoel dat ik geïnspireerd wordt door alles wat ik waarneem in mijn omgeving in combinatie met wie ik ben als persoon en dan ook dus automatisch door alles wat ik heb meegemaakt heb en alles wat me aanspreekt of interesseert."

Zijn er bepaalde trends die je leuk vindt en probeert te volgen?

"Ik ben niet echt een trend persoon. Ik weet wat ik leuk vindt en wat niet of dat een trend is of niet maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Hoe trends beginnen vind ik wel cool. Iemand doet iets anders op een nieuwe manier. Eerst wordt dat als raar ervaren en opeens wordt het dan cool."

Zijn er los van die trends wel kledingmerken waar je fan van bent?

"Een paar van mijn lievelingsmerken zijn Givenchy, Alyx, Celine, Raf simons, ACW en Balenciaga."

Welke materialen gebruik je het liefst?

"Alles wat me aanspreekt. Dat kan een beetje van alles zijn en hangt ervan af welke vibe ik over wil brengen. Het materiaal is wel echt essentieel dus daar ben ik altijd wel voorzichtig mee. Het is leuk om met zowel normale als speciale stoffen te werken."

En soms ook speciale voorwerpen. Je hebt bijvoorbeeld een look waar je een rugzak hebt gebruikt als mouw. Zijn er nog andere ongewone voorwerpen die je al hebt gebruikt?

"Dat ontwerp had ik gemaakt voor een upcycle project waar ik van tweedehandskleren high fashion maak. Normaal maak ik de pieces van scratch en verwerk ik ze niet in mijn kleren. Ik heb een paar keer wel met speciaal materiaal gewerkt. Ik heb een paar keer een broek gemaakt uit de pufferstof die gebruikt wordt voor gewatteerde jassen. Een andere keer had ik een stof met kleine synthetische glasdiamantjes op gebruikt en er een broek van gemaakt wat ook echt een coole vibe gaf. Ook gebruikte ik is een gewatteerde stof die een soort van zilveren aluminium kleur had waardoor het in combinatie met het design er uitzag als een broek die iemand zou dragen op de maan."

Je ben nu twee jaar bezig. Is er al iets dat je anders gedaan zou willen hebben?

"Aan de meeste individuele pieces die ik gemaakt heb, zou ik niet echt iets willen veranderen. Soms bij een modeshow gebeurt het wel dat ik spijt heb van het niet verwijderen of toevoegen van bepaalde outfits."

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Ik ben van plan om deze winter in Februari nog een modeshow te doen. Ook ben ik van plan om volgend jaar muziek uit te brengen waar ik ondertussen al een jaar aan aan het werken ben."

Geen plannen om mode te gaan studeren na het middelbaar?

"Vroeger overwoog ik het heel hard, maar ik denk dat ik toch iets anders ga studeren en dat als ik het daarna nog steeds wil doen en als het niet iets tijdelijk is dat ik dat nog steeds kan doen nadat ik een goed diploma heb gehaald en het volledig op safe kan spelen. Veel vrienden van me raadden me toch aan om mode te gaan studeren."

Naast zijn individueel werk als ontwerper zal Enyim ook meewerken aan Project Runway. Een groep jongeren werkt daarvoor samen aan een collectie van geüpcyclede kledingstukken. Op 1 mei kan je hun werk bewonderen tijdens een modeshow in de stad. Volg hun traject via onze Instagram en TikTok @MIJNLEUVEN. Als je meer van Enyim wil zien kan je hem volgen op Instagram: @Enyim.1en


30 november 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69